Daily: 12/18/2015

Євросоюз продовжив санкції проти путлєра і його банди на наступні шість місяців

eu-ru

Постійні представники Євросоюзу погодили продовження санкцій проти Росії на наступні шість місяців.

Домовленості, досягнуті у п’ятницю, 18 грудня, означають, що до 31 липня 2016 року діятимуть санкції проти Росії у фінансовому, нафтовому та оборонному секторах, а також проти конкретних осіб, причетних до конфлікту в Україні.

Рішення послів ЄС набуде чинності 21 грудня.

9 грудня в Брюсселі представники ЄС повинні були без обговорення затвердити шестимісячне продовження санкцій щодо Москви, що закінчуються у січні 2016 року. Однак це заблокувала Італія.

Санкції Заходу проти Москви були запроваджені минулого року через роль Росії у дестабілізації ситуації в Україні.

Правда України

your ad here

Європейська рада проти путлєровського газового північного потоку-2

tusk-ru-gaz

Президент Європейської ради Дональд Туск заявляє, що пропозиція проекту газопроводу «Північний потік-2» не відповідає нормам ЄС щодо диверсифікації джерел постачання і може підірвати роль України як газового транзитера.

«Єврокомісія вважає, що будівництво газопроводу «Північний потік-2» посилить залежність Європи від одного постачальника і сконцентрує близько 80% російського газу на одному маршруті. Це також дозволить російському «Газпрому» домінувати на німецькому ринку, збільшивши постачання газу до понад 60%. На мою думку, цей проект не допоможе ні диверсифікації, ні зниженню енергетичної залежності. Але, звісно, комісія має завершити свою технічну і правову оцінку щодо наших сьогоднішніх висновків», – сказав Туск у п’ятницю, 18 грудня, на прес-конференції після закриття дводенного саміту у Брюсселі.

Як президент Європейської ради, Туск не має фінального слова щодо того, чи буде проект «Північного потоку-2» погоджений Євросоюзом. Головну роль у цьому питанні відіграє Європейська комісія.

Цей проект підтримує Берлін, оскільки він може подвоїти потужності газопроводу «Північний потік», яким постачається газ до Німеччини.

У липні цього року російська компанія «Газпром», а також компанії E.On, Shell і OMV домовилися про розширення потужностей газопроводу «Північний потік» шляхом добудови третьої та четвертої гілок цього газогону.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що проект будівництва газопроводу по дну Балтійського моря «Північний потік-2» не потребує погодження Єврокомісії.

Маршрут газопроводу потужністю 55 мільярдів кубів має пройти від Кінгісеппського району Ленінградської області Росії у районі Усть-Луги до німецького Грайфсвальда через територіальні води Росії та Німеччини, а також торкнеться економічні зони Фінляндії, Данії та Швеції. Загальна протяжність маршруту має становити 1225 кілометрів.

Будівництво газопроводу «Північний потік», від Росії до Німеччини, розпочалося у 2010 році. Перша гілка його вже збудована.

Цього року у Брюсселі ухвалили рішення, що Єврокомісія має зробити ревізію, перш ніж підписуватиметься будь-який контракт на транзит, постачання газу, а також на будівництво інфраструктурних об’єктів.

Правда України

your ad here

21 українського громадянина незаконно утримує путляндія з політичних мотивів

ru-turma-ua

Росія на сьогодні утримує з політичних мотивів 21 українського громадянина, такі дані оприлюднила Олександра Матвійчук.

За її словами, 13 ув’язнених перебувають на території Росії, восьмеро – в анексованому Росією Криму.

«Це Ахтем Чийгоз, Алі Асанов, інші в’язні, семеро з них – кримські татари», – зазначила Матвійчук, додавши, що проти трьох українців у Росії порушено кримінальні справи за статтею про шпигунство.

Раніше у грудні російські суди винесли вироки у кількох справах проти затриманих громадян України: до 11 років у колонії суворого режиму засудили Валентина Вигівського, звинуваченого ФСБ у «шпигунстві», фігуранти ще двох «шпигунських» справ – Юрій Солошенко та Віктор Шур – засуджені на 6 і 12 років відповідно.

У серпні цього року до 20 років колонії суворого режиму за «тероризм» засудили режисера Олега Сенцова, до 10 років – Олександра Кольченка. Розгляд інших справ українських громадян у російських судах триває.

Міністерство закордонних справ України неодноразово висловлювало протест проти цих вироків. Правозахисники вважають ці справи політично мотивованими.

Правда України

your ad here

Борги кримчан перед українськими банками хочуть забрати собі окупанти

krym-ua-borgy

Окупаційний гауляйтер Криму Гоблін (Сергій Аксьонов) заявив, що боргами кримчан перед українськими банками займатиметься «спеціально створений орган», який володітиме інформацією про кредити та обсяги банківських претензій. Аксьонов повідомив, що процедура повернення боргів має враховувати заборону на нарахування пені та відсотків після 16 березня 2014 року, коли в Криму пройшов «референдум», за результатами якого Росія включила український півострів до свого складу.

«Зараз створена робоча група за вказівкою віце-прем’єра (Росії – ред.) Дмитра Козака, яка має визначити основні принципи формування діалогу та повернення коштів,навіть не підрозділам українських банків, а створеному органу влади Російської Федерації, який узагальнить усі проблеми і знайде варіанти вирішення», – розповів Аксьонов.

Він також заявив про необхідність повністю виключити примусові заходи зі стягнення з жителів Криму боргів перед українськими банками.

«В жодному разі не повинні передбачатися примусові механізми, а тим більше вилучення, продаж або арешт майна, навіть якщо майно закладене або було предметом застави. На мій погляд, мають бути застосовані пільгові процедури», – сказав Аксьонов.

16 грудня у Держдуму Росії внесли законопроект, який дозволяє стягувати заборгованість кримчан перед українськими банками. Документ дозволяє юридичним особам, оформленим згідно із законодавством Росії, вимагати від жителів Криму і Севастополя борги, що були перед українськими банками станом на 18 березня 2014 року. Борги пропонується стягувати без відсотків і пені.

Погашення заборгованості буде здійснюватися тільки в російських рублях, йдеться в законопроекті. Передбачена також обов’язкова досудова процедура врегулювання суперечки між позичальниками і кредиторами.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму Росією 20 лютого 2014. 7 жовтня 2015 президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Країни Заходу також не визнають анексію Криму і ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Правда України

your ad here

Бандит корбан дома дудлить алкоголь, а на суді вдає з себе тяжко хворого

zek-korban

Слідчий суддя Печерського районного суду Києва Віталій Писанець оголосив перерву до 23 грудня у засіданні з розгляду справи про зміну запобіжного заходу для посіпаки коломойського геннадія корбана.

Після спроби слідчими Генпрокуратури вручити Корбану документи про нову підозру, до зали Жовтневого суду у Дніпропетровську викликали швидку допомогу.

Лікар оглянув Корбана і повідомив про невелике підвищення тиску, зауваживши, що Корбан перебуває у передінфарктному стані. Останній погодився на госпіталізацію, але попросив продовжити засідання без нього.

В результаті після невеликої технічної перерви суддя вирішив оголосити перерву у засідання до 12:00 23 грудня.

Печерський районний суд Києва розпочав сьогодні розгляд клопотання захисту лідера партії «Укроп» Геннадія Корбана щодо зміни запобіжного заходу для нього. На зв’язку із судом у Києві був Жовтневий суд Дніпропетровська, куди прибув геннадій корбан.

31 жовтня корбана затримала СБУ, оголосивши йому про підозру за низкою статей Кримінального кодексу, серед яких створення злочинного угруповання. Корбан всі звинувачення відкидає. Згодом силовики перевезли його до Києва.

Печерський районний суд Києва виніс рішення про домашній арешт Корбана на два місяці – до 31 грудня 2015 року включно. У постанові визначено, що Корбан має носити електронний засіб контролю.

1 грудня Апеляційний суд Києва залишив без змін ухвалу Печерського районного суду.

Рішення Печерського райсуду оскаржили і захисники Корбана, і Генпрокуратура. Захист вважає обраний судом запобіжний захід незаконним і необґрунтованим, а ГПУ вимагає арешту Корбана.

Правда України

your ad here

Європейська комісія готова дати добро на скасування віз для громадян України

visa-ua-eu

Оцінивши стан виконання Україною плану дій щодо лібералізації візового режиму, виконавчий орган Європейського союзу – Європейська комісія має намір на початку 2016 року подати на розгляд Ради ЄС законодавчу пропозицію скасувати візи для громадян України.

«Беручи до уваги підсумки моніторингу і звітування, що проводилося від початку безвізового діалогу в жовтні 2008 року, Комісія вважає, що Україна виконала всі критерії, встановлені у чотирьох блоках другої фази Плану дій щодо візової лібералізації», – йдеться у висновках «безвізового звіту».

Звіт про стан виконання Україною Плану дій візової реалізації мав бути опублікований 15 грудня, однак його оприлюднення відклали.

Раніше в МЗС України заявляли, що Євросоюз може запровадити безвізовий режим для громадян України влітку-восени 2016 року.

Правда України

your ad here

Українська влада боїться нових виборів – жодних шансів знову переобратися

poroshenko-vybory

Президент України Петро Порошенко допускає кадрові зміни в українському уряді, але виступає проти дострокових парламентських виборів і змін у коаліції. Про це Порошенко, який перебував із візитом у Брюсселі, сказав в інтерв’ю бельгійському телеканалу 17 грудня.

При цьому можливі зміни в уряді глава держави назвав «звичайною демократичною процедурою».

Він додав, що нині головним завданням є збереження єдності. «Ми не повинні дозволити Росії або певним безвідповідальним політичним силам дестабілізувати ситуацію всередині країни. І я докладу всіх зусиль для цього», – сказав Порошенко.

У Верховній Раді України зібрано понад 70 підписів за відставку уряду, майже у повному складі документ підписала фракція «Батьківщина».

Коаліція ж домовилася відкласти розгляд відставки Кабінету міністрів України до ухвалення державного бюджету на 2016 рік і Податкового кодексу.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляє, що готовий піти у відставку, якщо за це рішення проголосують народні депутати.

11 грудня в парламенті України виникла бійка між депутатами від коаліції під час виступу у Верховній Раді прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Це сталося після того, як депутат від БПП Олег Барна підійшов прем’єра і спробував підняти і відтягти його від трибуни, з якої виступав голова уряду.

Правда України

your ad here

Генеральний прокурор Росії Юрій Чайка особисто відповідальний за смерть Сергія Магнітського

chaika-killer

Голова інвестиційного фонду Hermitage Capital Вільям Браудер заявляє, що генеральний прокурор Росії Юрій Чайка особисто відповідальний за смерть у в’язниці юриста фонду Сергія Магнітського.

«Прокурор Чайка несе особисту відповідальність за все, що сталося з Сергієм Магнітським. Наляканий шокуючою правдою фільму Навального і своєю роллю у злочині проти своїх громадян і Сергія Магнітського він вдається до смішних спроби втекти від правосуддя», – йдеться в заяві Браудера, оприлюдненій 18 грудня.

За словами Браудера, немає випадковості в тому, що генпрокурор Росії звинуватив його в «замовленні» Фонду боротьби з корупцією опозиціонера Олексія Навального, розслідування про кримінальний бізнес людей з оточення Чайки.

У своєму коментарі Браудер зазначає, що генпрокурор Чайка «не може не усвідомлювати, яку непривабливу роль він особисто зіграв у «справі Магнітського» і панічно боїться нових викриттів». За словами британського бізнесмена, правди в тому, що говорить Чайка, а також, як він висловився, «безпринципні пропагандисти державних телеканалів» немає.

Телевізійників Браудер згадав у зв’язку із запланованим на 18 грудня на телеканалі НТВ показом фільму «Браудер і Ко», який – судячи з опублікованого анонсу – містить звинувачення на адресу Вільяма Браудера в кримінальних злочинах, а також у підтримці активістів російської опозиції. У коментарі Браудера цей фільм характеризується як стрічка на підтримку Юрія Чайки.

За словами Браудера, за допомогою «грубої дезінформації» увагу громадськості хочуть відвернути від суті звинувачень, висунутих Фондом боротьби з корупцією (ФБК) на адресу синів і найближчих співробітників російського генпрокурора, а також зупинити пошук «вкрадених у росіян 5,4 мільярда рублів – злочину, розкритого Сергієм Магнітським».

Юрист Hermitage Capital Сергій Магнітський помер у московському слідчому ізоляторі 16 листопада 2009 року. Офіційна причина смерті – серцево-судинна недостатність. Родичі Магнітського стверджують, що в СІЗО йому не надавали необхідну медичну допомогу, били і тримали в поганих умовах. Справу про смерть Магнітського закрили наприкінці 2012 року виправданням обвинувачених. Сам Магнітський в липні 2013 року посмертно був визнаний винним у справі про несплату податків.

Правда України

your ad here

Яценюк, як і кривавий янукович, вимагає перекривати дороги для його кортежу

kortezh-krolyka

Для проїзду кортежу прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка у Києві вимикають світлофори і перекривають автошляхи, хоча раніше глава уряду засуджував таку практику як ганебний пережиток часів попередніх урядів.

Від Нових Петрівців, де з родиною живе прем’єр-міністр, і до будівлі Кабінету міністрів журналісти нарахували чотири перехрестя, на яких працівники ДАІ вимикали світлофори і перекривали рух транспорту, щоб Яценюк безперешкодно дістався на робоче місце.

Співробітник ДАІ не на камеру скаржився журналістам, що «нічого не змінилося, як перекривали автошляхи, так і перекриваємо». Водночас у прес-службі Міністерства внутрішніх справ повідомили, що ніяких спеціальних заходів для проїзду кортежу прем’єр-міністра не влаштовується, окрім епізодичного регулювання руху у випадках надскладних заторів.

Прес-секретар Яценюка Ольга Лаппо заявляє, що «прем’єр-міністр не вживає надзвичайних заходів при пересуванні його автомобіля по місту».

Проте журналісти близько тижня спостерігали за тим, як для проїзду Яценюка регулюють рух на дорогах столиці. Зокрема, найбільший затор через пересування кортежу Яценюка утворився на спуску по вулиці Грушевського в один з днів спостереження, 15 грудня: більше сотні автомобілів чекали, поки проїде прем’єр.

В Управлінні державної охорони на письмовий запит щодо підстав перекриття руху відповіли, що «Відповідно до статті 26¹ Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.1993 № 3353 – ХІІ безпечний та безперешкодний проїзд транспортних засобів, в яких пересувається прем’єр-міністр України, забезпечується відповідними підрозділами Міністерства внутрішніх справ України, що забезпечують безпеку дорожнього руху, Управління державної охорони України шляхом запровадження тимчасових обмежень, заборони руху інших учасників дорожнього руху або його регулювання відповідними підрозділами Міністерства внутрішніх справ України, що забезпечують безпеку дорожнього руху».

Із перекриттям руху для проїзду кортежів високопосадовців, зокрема, боролися учасники Євромайдану. У різний час до Верховної Ради було подано кілька законопроектів, які пропонували обмежити час для перекриття доріг для проїзду високопосадовців.

Правда України

your ad here

Western NIS Enterprise Fund готовий оплатити твоє навчання у Гарварді або Стенфорді

usa-study

Урядовий фонд Western NIS Enterprise Fund заплатить до ста тисяч доларів тому, хто вступить до Гарварду або Стенфорду.

«Вступи до Гарварду – і тобі оплатять навчання»! Американський благодійний фонд пропонує щедрі стипендії українцям, які хочуть вчитися у найкращих бізнес-школах Сполучених Штатів. Усе, що потрібно зробити, – успішно скласти вступні іспити. Далі не доведеться перейматися тим, де дістати гроші – програма обіцяє покрити до 100% витрат на освіту. У фонді, створеному американським урядом, вважають інвестиції в людей – найперспективнішими.

«Американська освіта, безумовно, є однією з найліпших у світі. Ми вирішили обрати п’ятдесят найвищих американських шкіл, до яких можуть вступити українські студенти», – каже Ярослава Джонсон, президент Western NIS Enterprise Fund.

Зазвичай українські абітурієнти навіть не пробували подаватися до бізнес-шкіл у США, оскільки навчання там коштує до 100 тисяч доларів. Тому українці дуже мало представлені в американських вишах. Дипломи MBA отримує щонайбільше 10-15 студентів на рік. У фонді хочуть довести це число бодай до двох сотень, як у поляків чи турків. П’ятеро українців уже скористалися стипендіями фонду цього року. У 2016-му по вищу бізнес-освіту до США поїде 40 стипендіатів. Як кажуть у фонді, фінансових обмежень немає – навчання готові оплатити кожному, хто пройде до Єля чи Стенфорду.

«Це внесок Сполучених Штатів у побудову сучасної, відкритої до світу успішної України. Це частина нашої довгострокової стратегії з розвитку людського потенціалу вашої країни, перетворення її в конкурентну державу, – заявляє посол США в Україні Джеффрі Пайєтт. – Тому ключова умова: після отримання освіти ви не зможете залишитися у Сполучених Штатах. Ми звичайно вітаємо внесок талановитих українців у нашу економіку, але суть цієї програми – що ви повертаєтеся додому і допомагаєте будувати вашу країну».

Правда України

your ad here