Daily: 12/16/2015

Показник правильного курсу України – це відмова путіна списувати борг януковича

putin-i-yanukovich

Відмова Росії списувати 3 мільярди доларів боргу Україні – це доказ правильного курсу Києва, заявив російський соціолог і філософ Ігор Чубайс.

«Хочу звернути увагу на таку деталь: Радянський Союз і пост-СРСР, Російська Федерація, списували десятки мільярдів доларів боргів різним тупиковим режимам: і Куба, і Лівія, і Монголія отримували величезні кошти від СРСР, і потім ці кошти були списані. Але списують тільки тим, хто не вписується у світові правила, у світове право, у світові норми. Тому, коли Росія відмовляється списувати цей борг, це непрямий показник правильного курсу України», – заявив Чубайс.

«Таких Кремль не пробачає, і тому борг списувати не хочуть», – додав він.

Україна наполягає не на списанні, а на реструктуризації 3 мільярдів доларів, отриманих наприкінці 2013 року від Росії колишнім президентом Віктором Януковичем.

Москва вимагає повного повернення боргу до 21 грудня.

Упродовж осені Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії.

Міжнародний валютний фонд 8 грудня зняв заборону на кредитування країн з простроченою суверенною заборгованістю. Проти такого рішення голосувала Росія. Ухвалене рішення означає, що МВФ продовжить виконання своєї антикризової програми для України навіть у разі, якщо Київ прострочить платежі по боргах перед Росією. Того ж дня міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявив, що Москва готує документи для подачі до суду через український борг.

Правда України

your ad here

Агент путіна Оксана Соколовська прикриває свої злочини адвокатським статусом

agent-putina

Оксана Соколовська, адвокат одного з російських військових, затриманих на Луганщині у травні цього року, заявляє, що до неї додому прийшли з обшуком. Як написала Соколовська у мережі, обшук проводить прокуратура Київської області.

Офіційних коментарів від прокуратури щодо обшуку наразі не було. Водночас прес-секретар прокуратури Київської області Катерина Хоменко повідомила, що зв’язку між обшуком в адвоката Соколовської і справою проти військовослужбовців Збройних сил Росії Євгена Єрофеєва й Олександра Александрова немає. Подробиці обшуку воно пообіцяла надати пізніше.

Як відомо, російські спецпризначенці Олександр Александров і Євген Єрофеєв були затримані 16 травня в зоні проведення АТО поблизу Щастя Луганської області. Прокурори висунули обом однакові обвинувачення: у незаконному перетині кордону, та, серед іншого, звинуватили у вбивстві військового. Російським спецпризначенцям також інкримінують терористичний напад на позиції 92-ї бригади, яка охороняла ТЕЦ біля міста Щастя. Спочатку Єрофеєв і Александров назвались російськими військовими, але на суді відмовилися від свідчень.

Правда України

your ad here

Частка росіян, які довіряють путінській брехні, за півтора року знизилася на 9%

putin-brehnia

Частка росіян, які довіряють телевізійним новинам, за півтора року знизилася на дев’ять відсотків і зараз становить 41 відсоток. Про це свідчать дані опитування.

Шість років тому, в 2009 році частка тих, хто довіряє теленовинам, була майже в два рази вищою – 79 відсотків.

Однак телебачення залишається основним джерелом інформації, випливає з опитування, проведеного 20-23 листопада. Звідти «про новини в країні і світі» у Росії дізнаються 85 відсотків респондентів. Від друзів і знайомих дізнаються новини 24 відсотки росіян, 21 відсоток – читає інтернет-видання.

Найрідше дивляться телевізор ті, хто не схвалює діяльність влади, громадяни з вищою освітою, споживчим статусом вище від середнього, а також користувачі інтернету, з’ясували соціологи.

Опитування, проведене «Левада-центром» у серпні 2015 року показало, що 67 відсотків росіян вважають телебачення корисним і об’єктивним.

Правда України

your ad here

Через західні санкції та падіння економіки Росія змушена тотально заощаджувати

rosia-bidnist

Через західні санкції та падіння економіки Росія змушена заощаджувати навіть на міжнародному праві. Так пояснив відмову Російської Федерації виконувати рішення міжнародних судів Юрій Лісничий.

«На фоні масових порушень прав людини в Криму Росія відчула, що ці позови стануть систематичними, і суми програних коштів будуть шаленими для бюджету, тож на фоні санкцій і погіршення фінансового стану, вони змушені економити навіть на міжнародному праві, втрачаючи обличчя і реноме навіть на таких речах, які зрозумілі і звичні для держав Європи», – зазначив Лісничий.

За його словами, нині Росія діє таким чином, бо свого часу мала у Європейському суді з прав людини багато програних справ, позивачами в яких були родини зниклих у 2000-х роках чеченців.

9 грудня Рада федерації Росії, верхня палата парламенту, схвалила закон, який дозволяє російському Конституційному суду не виконувати рішення міжнародних судів. Йдеться насамперед про рішення Європейського суду з прав людини, якщо вони суперечать Конституції Росії. Щоб такий закон набув чинності, його ще має підписати президент Росії.

У середині липня Конституційний суд Росії вже ухвалив рішення, що Москва може не виконувати рішення Європейського суду з прав людини, якщо при цьому порушуються засадничі конституційні норми Росії. При цьому Конституційний суд підкреслив, що Росія не має наміру ухилятися від виконання рішень ЄСПЛ, якщо вони не суперечать національному законодавству. Крім того, в постанові суду йшлося про те, що Росія залишається під юрисдикцією Страсбурзького суду.

У міжнародних відносинах є нормою пріоритет міжнародних правових актів, які країна ратифікувала чи до яких приєдналася, над національними.

Правда України

your ad here

Російського корупціонера Вадима Мікеріна засудив американський суд

vadim-mikerin

Суд у США 15 грудня засудив колишнього російського чиновника Вадима Мікеріна до чотирьох років позбавлення волі за його роль в організації мільйонних «корумпованих» платежів, пов’язаних з російською державною компанією «Росатом».

У Департаменті юстиції США заявляють, що вирок щодо 56-річного Вадима Мікеріна ухвалили після того, як він визнав себе винним у змові з метою відмивання грошей.

Суддя Теодор Чжуан також постановив позбавити Мікеріна понад двох мільйонів доларів.

Двоє інших обвинувачених у цій справі також визнали себе винними і чекають вироку.

Мікерін працював у дочірній компанія «Росатому» Tenex, яка займається постачанням та експортом урану, а також послугами зі збагачення ядерного палива енергетичними компаніями по всьому світу.

Правда України

your ad here