Daily: 11/17/2015

Банки, які не зможуть швидко роздобути рефінансування, очікує тимчасова адміністрація

тимчасова адміністрація в банку

Найкраще поки виглядає ситуація для «дочок» західних банків. Деякі з них вже встигли докапіталізуватися, не чекаючи результатів стрес-тестів.

Наприклад, таким чином вчинив Укрсоцбанк, конвертувавши отримане від групи UniCredit фондування. У серпні UniCredit Bank Austria наростив свою частку в статутному капіталі Укрсоцбанку з 37,37% до 80,03%. Капітал фінустанови був збільшений на 5,271 млрд грн., до 7,739 млрд грн.

Про намір докапіталізувати банк на суму $ 130 млн нещодавно заявили і акціонери УкрСиббанку. А Райффайзен Банк Аваль має намір зміцнити позиції за рахунок входження до складу його акціонерів Європейського банку реконструкції та розвитку. У жовтні нинішнього року ця міжнародна фінансова організація отримала дозвіл АМКУ на покупку понад 25% акцій фінустанови.

Не так просто йдуть справи з «дочками» російських банків. За словами директора фінансового департаменту рейтингового агентства Анни Апостолової, станом на 1 жовтня дев`ять фінустанов з першої двадцятки порушували норматив адекватності регулятивного капіталу Н2 (він був нижче необхідних Нацбанком 10%). «У їх числі опинилися і три банки з російським капіталом – Промінвестбанк, Сбербанк РФ і Альфа-Банк. Всім трьом доведеться нарощувати капітал за підсумками стрес-тестів», – зазначає вона.

На щастя, з лютого поточного року діє постанова регулятора, що дозволяє фінустановам порушувати нормативи у зв’язку з економічною кризою і війною. Зокрема, показник Н2 банку поки може бути не нижче 5%. За цю грань поки не вийшов жоден з двадцятки найбільших банків. Крім того, враховуючи політичну ситуацію, фінустанови з російським капіталом намагаються максимально перестрахуватися і убезпечити себе від санкцій НБУ. Тому намагаються виконувати всі вимоги регулятора чітко і в строк. Наприклад, у серпні нинішнього року ВТБ уже збільшив статутний капітал на 14,5 млрд грн., конвертувавши кредити, отримані від материнської структури.

У найгіршій ситуації зараз знаходяться держбанки. Вони впродовж довгого часу щедро роздавали кредити за вказівкою згори – афільованим з можновладцями структурам. Значна частина таких позик була видана у валюті. У результаті рівень проблемних кредитів в держфінустановах зашкалює, але з ними ніхто не працює – просто чекають, поки НБУ надрукує грошей для збільшення капіталу.

У середині червня Міністерство економічного розвитку і торгівлі спільно з Мінфіном оцінили необхідну суму докапіталізації тільки для Ощадбанку та Укрексімбанку на рівні 46,8 млрд грн. Швидше за все, саме таку суму НБУ доведеться надрукувати для них за результатами стрес-тестів.

Втім, докапіталізація топ-20 тільки початок. За оцінками групи ICU, всього банківській системі України треба знайти 120 млрд грн. Це означає, що фінустановам доведеться практично подвоїти капітал – на даний момент капіталізація банківського сектора становить 133 млрд грн. (йдеться тільки про платоспроможні банки). У фінустанови, які не зможуть переконати своїх акціонерів розщедритися, очевидно, буде введена тимчасова адміністрація.

Правда України

your ad here

Або ми швидко все покращуємо шляхом повного перезавантаження, або в Україні швидко все погіршиться

Михайло Саакашвілі

Губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі вважає, що для боротьби з корупцією в Україні потрібно змінювати сформовану роками систему.

“Ми створили Центри обслуговування громадян, де процедури швидше, ніж в решті України. Але вони в кілька разів повільніше, ніж у Грузії. Вони повільніше, тому що немає електронного реєстру. Немає електронного реєстру, наприклад, землі, бо Євросоюз виділив гроші, а їх вкрали“, – сказав Саакашвілі.

На думку одеського губернатора, лише за рахунок зміни кадрів проблему вирішити не вдасться. “Не можна в бочку з соліннями кидати свіжі огірки – вона не стає від цього свіжішою”, вважає Саакашвілі.

Для того, щоб нові працівники ефективно виконували свої обов’язки, потрібно змінити систему, у тому числі забезпечити їм гідні зарплати. “Ми набрали нових молодих людей. Ми тренували їх ціле літо за американські гроші, наділи на них нову форму, зробили дуже гарний офіс – найкрасивіший, напевно, в Україні. Їм обіцяли зарплату 3000 грн, плюс 3000 грн бонусами кожен місяць. Їм платять зараз всього 2000 грн, причому за перший майже повний місяць їм дали всього 800 грн. Потім ми створили фонд. Ми можемо одноразово дати подарунки держслужбовцям: один раз в році 2 500 грн. Ми їм додамо зарплату, ми їм купимо, може бути, якісь iPhone – і все. По суті, ми робимо все, щоб вони просто не втекли. Ця система довго не виживе“, – розповів Саакашвілі.

Ситуація з зарплатами схожа і в новій патрульній поліції. “Ми привезли до Одеси дуже багато киян, і ці кияни не мають квартир. Їм платять скільки-то, але їх зарплати повністю не вистачає. І вони живуть по 6-7 чоловік в одній кімнаті. Скільки ця патрульна поліція протягне?”, – дивується Саакашвілі. Зміни, на думку губернатора, повинні проходити не лише в окремо взятому регіоні, а й на рівні всієї країни. “Я був на Нацраді реформ, де всі сидять і кажуть:” Нам треба поміняти регламент уряду“. Я це чув на восьми Нацрадах останніх п’ять разів. Дурять нашого брата”, – вважає Саакашвілі.

На думку одеського губернатора, в України зараз є два шляхи. “Або ми швидко все покращуємо шляхом повного перезавантаження, або швидко все погіршується – і потім знову покращиться. Але не з нашою участю”, – вважає Саакашвілі.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк назвав боротьбу з корупцією одним із головних викликів, які стоять перед Україною. Щоб забезпечити чиновникам гідний рівень зарплат, він виступив з ідеєю про створення протягом двох років фонду стимулювання для держслужбовців. З цього фонду прокурори, судді, держслужбовці, митники могли б отримувати доплати, щоб реально проводити реформи і не вплутуватися в корупційні схеми.

Правда України

your ad here

Конвертаційні центри, які діяли у Київській області організували працівники фіскальної служби

конвертаційні центри

Працівники Департаменту захисту економіки Національної поліції України викрили схему розкрадання державних коштів за допомогою “конвертаційних центрів”, які через низку фіктивних підприємств переводили у готівку бюджетні кошти. Про це повідомили в прес-службі МВС України.

“Конвертаційні центри” організували працівники фіскальної служби області. Так, посадовець фіскальної служби Київщини організував схему незаконного збагачення шляхом отримання відсотків від доходів підприємств, що входили до складу “конвертаційних центрів”. До зазначеної схеми було залучено колишніх та діючих співробітників фіскальної служби, які координували діяльність “конвертів” на території Київської області.

Усього до складу “конвертаційних центрів” входило понад 30 суб’єктів господарювання. Вони для маскування протиправної діяльності та безпідставного формування податкового кредиту з ПДВ залучали низку підприємств, які здійснювали реалізацію товарів за готівку. Загальний обсяг реалізованої продукції складає понад 1 мільярд гривень.

Під час обшуків у приміщеннях фіскальної служби, офісах підприємств та за місцем проживання фігурантів вилучено службову документацію у паперовому та електронному вигляді, банківські картки, грошові кошти у сумі 5 мільйонів гривень, 200 тисяч доларів США, 5 тисяч євро, 31 печатку підприємств задіяних у протиправних схемах, зокрема – одного підприємства-неризидента.

Також вилучені чорнові записи, що підтверджують проведення фінансових операцій без відображення в бухгалтерському та податковому обліку підприємств, підроблені документи, сервери та комп’ютерну техніку, на який здійснювався облік незаконних фінансових операцій, магнітні носії інформації.

Крім того, вилучено документи, які підтверджують факти розкрадання державних коштів, виділених на будівництво доріг, шляхом використання фіктивних підприємств, безперешкодну діяльність яких забезпечували посадові особи ДФС у Київській області.

Накладено арешти на поточні рахунки підприємств з ознаками фіктивності, відкритих у 24 банківських установах.

За цим фактом ГПУ відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.364 (Зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Наразі проводяться слідчі дії та заходи з метою встановлення додаткових даних та інших учасників злочинної схеми

Правда України

your ad here

Нинішня девальвація гривні пов’язана з виплатами гарантованих сум вкладникам банків банкротів

гривня

Дилери комерційних банків вважають, що девальвація гривні, яка спостерігається останнім часом, пов’язана з виплатами гарантованих сум вкладникам неплатоспроможних банків.

“Все дуже просто. Попит як на безготівкову, так і на готівкову валюту. Мабуть дають про себе знати виплати Фонду гарантування по неплатоспроможних банках. Як відомо, зараз йдуть виплати відразу по декількох великих банках”, – сказав дилер одного з найбільших банків, що побажав залишитися неназваним.

Також, за його словами, йде попит на безготівкову валюту за зовнішньоекономічними контрактами.

“У країну стало менше заходити валюти, а більшість товарів у нас залишилося імпортними. Хоч невеликими обсягами, але, все ж, імпорт йде”, – підкреслив він.

Дилер великого банку з українським капіталом також підтвердив причину девальвації гривні попитом з боку населення у зв’язку з виплатами гарантованих сум за вкладами в неплатоспроможних банках.

“За Дельті (Дельта Банк) вже виплатили близько 15 млрд гривень. Частина цих грошей залишилася в банках-агентах. Але істотна частка пішла на конвертацію в долари”, – повідомив дилер.

Банкіри допускають, що найближчим часом попит на інвалюту збережеться і гривня буде знецінюватися.

Однак вони не змогли спрогнозувати, до якого рівня буде девальвація.

З початку року курс гривні на міжбанку знизився на 44,99% з 16,07 UAH / USD до 23,30 UAH/USD.

Інвестиційна компанія ICU прогнозує середньозважений курс гривні 22,53 UAH / USD в 2015 році і 30,75 UAH / USD в 2016 році.

Правда України

your ad here

Будьте обережні – купонні шахраї в мережі інтернет

купонні шахраї

В Україні на сайтах в інтернеті можна придбати купони двох видів.

Перший вид – купон-сертифікат (наприклад, зі знижкою в 70%), що дає право на покупку товару або послуги, а на місці надання цих послуг або продажу товарів нічого доплачувати вже не доведеться.

Інший вид – купон тільки на знижку. Наприклад, на сайті ви купуєте сам купон за 12 грн (з вказаною знижкою), а потім звертаєтеся до продавця товарів чи послуг і отримуєте знижку, яка вказана в купоні (звичайно не нижче 50%).

Після реєстрації на сайті можна починати купувати купони на знижку. Зазвичай оплатити його можна банківською картою, через термінал або електронними грошима. Після цього на поштову адресу приходить купон, який потрібно роздрукувати і відправитися за товаром або послугою. Будьте уважні: пропозицією можна скористатися лише певний час.

При цьому бувають випадки, коли на купонний сайт приходять недобросовісні продавці. Тому перш ніж купувати купон з суперзнижкою, переконайтеся, що це чесна акція, а не лохотрон.

Кілька популярних шахрайських схем, які реалізуються за купонами:

1. Салон краси, створений спеціально під “акцію”
Набравши необхідну кількість клієнтів, що купили купони, орендується підвальчик, наймається кілька “косметологів”, “майстрів манікюру” і “масажистів” (зазвичай це недосвідчені низькооплачувані працівники), вони так-сяк обслуговують всіх, хто купив купон. Після завершення акції “салон” закривається, а його господар підраховує прибуток.

ЯК БОРОТИСЯ. Перш, ніж купувати знижку, перевірте, як довго працює на ринку ця компанія, і почитайте відгуки. Можна зателефонувати і уточнити інформацію про салон, поспілкуватися з персоналом безпосередньо.

2. Завищені ціни
Побачивши заповітне слово “знижка 95%”, у багатьох розсудливість тут же йде у відпустку, і вони здійснюють покупку. Але саме в купонних сайтах часто зустрічається таке, що ціну завищують спеціально, а потім дають “знижку”, яка не відрізняється від звичайної, що не акційної ціни. Наприклад, відомі випадки, коли в кафе виділяли столики для “купонників”, і вручали їм окреме меню із завищеними цінами.

ЯК БОРОТИСЯ. Уточніть, скільки ця послуга коштує без знижки в інших салонах, кафе та ін.

3. Приховані платежі
Дрібним шрифтом вказують, що якась послуга оплачується окремо (наприклад, зняття лаку) і коштує дорожче, ніж весь манікюр за знижками. Через цієї доплати вся економія нівелюється.

ЯК БОРОТИСЯ. При всій привабливості ціни, читайте всі описи про акцію і не соромтеся уточнювати в салоні, чи потрібна якась доплата, і те, яку суму вона складе.

4. Під маскою
Були випадки, коли продавець пропонував робот-пилосос відомої марки з величезною знижкою. Ажіотаж був неймовірний, адже при ціні в $ 2 тис. Його пропонували купити за $500! Але як тільки володарі купонів почали отримувати жадані пилососи, з’ясувалося, що з відомою маркою вони не мають нічого спільного – це найдешевша китайська техніка, яка стоїть навіть дешевше сплачених грошей, і за якістю набагато гірше оригінальної моделі.

ЯК БОРОТИСЯ. Перш ніж купувати якісь товари, не полінуйтеся поритися в інтернеті і перевірити справжню вартість техніки, а також уточнити назву товару і виробника.

Правда України

your ad here

Основні шляхи виведення капіталу з банків України, які оголошуються неплатоспроможними

шляхи виведення капіталу з банків України

Журналістам стали відомі основні шляхи виведення капіталу з банків, оголошених неплатоспроможними.

Ідеться про п’ять різних схем, через які банківська система, вкладники та бюджет держави втратили близько 50 млрд гривень.

Активної позиції щодо повернення цих грошей у країну чи постраждалим громадянам наразі немає ні в самій Україні, ні в основних міжнародних партнерів держави.

Згідно з документами Фонду гарантування вкладів, які є в нашому розпорядженні, у фінансовій системі України виділяють п’ять проблем, які пов’язані з діями певних акціонерів та керівників банків і які призвели до банкрутства фінансових установ. Експерти безпосередньо пов’язують ці проблеми зі схемами з організації, зокрема, псевдобанкрутства банку, із виведенням грошей на користь власників і топ-менеджменту.

На першому місці – виведення коштів через розміщення їх на кореспондентських рахунках в іноземних банках.

Нагадаємо, що вимогу до зберігання валюти країн першого рівня (доларів і євро) на коррахунках у банках країн першого рівня встановлює сам Національний банк України. Проте під час псевдобанкрутства українського банку кошти, розміщені на коррахунку в ЄС, списують під різними приводами.

У документах ФГВ згадує чотири установи, які спеціалізуються на таких послугах. Насамперед це відомий банк Meinl Bank AG з Австрії.

Ця установа вже брала участь у розслідуваннях, пов’язаних із фінансовими ринками, зокрема в Австрії.

Сам Юліус Майнл, громадянин Великої Британії, в інтерв’ю британській The Telegraph розповів, що він, на його ж власну думку, є «найненависнішою людиною в Австрії», але веде боротьбу за відновлення чесного імені своєї сім’ї – однієї з австрійських династій, які нажили статків на торгівлі кавою. Кілька років тому в Австрії його було заарештовано і звільнено під рекордну заставу – 100 млн євро. Також його банк був учасником фінансових розслідувань у Росії та Прибалтиці.

На наше запитання про те, чи працює банк в Україні, в австрійському офісі відповіли негативно. Проте банк проводить семінари про офшори для українців і є фігурантом справ щодо виведення коштів із банків «Таврика» і «Київська Русь». Хоча Юліус Майнл називає себе «найненависнішою людиною в Австрії», від імені його банку Австрія популяризується серед українців як «тиха гавань» для капіталу.

В СБУ, МВФ та інших силових структурах на запитання про те, як така схема стала можливою, порадили звернутися в НБУ. У Національному банку України нам пояснили, що оскільки йдеться про неплатоспроможні банки, то говорити потрібно з ФГВ. Який, у свою чергу, назвав ще кілька установ, які спеціалізуються на розміщенні коштів українських банків на коррахунках із подальшим списанням на користь офшорних юрисдикцій. Це Bank Frick and CO AG (Ліхтенштейн), East-West United Bank (Люксембург) і Winter&Co (Австрія). Через них і Bank Meinl AG було виведено, за даними ФГВ, $746,5 млн і 52,9 млн євро.

У схеми з європейськими банками є і свої конкуренти. На другому місці у списку ФГВ – відчуження активів банку за заниженою ціною. Завдяки такому злочинному сприянню, серед іншого, оцінювачів, які допомагають «правильно» оцінити майно, українська банківська система, а разом із нею – вкладники-громадяни та підприємства, втратили понад 4,89 млрд гривень. Зокрема, ця схема згадується у зв’язку з «Українським професійним банком». У деяких випадках майно просто продають за заниженою вартістю. Скажімо, для виведенні капіталу Імексбанк організував продаж свого автопарку з 41 транспортного засобу за загальною ціною 429 тис. гривень – по 10 тис. гривень за автомобіль.

На третьому місці – виведення майна з-під застави. Тут мова йде про збитки в 12,58 млрд гривень.

Четверте місце – за схемою з переуступкою прав вимоги за кредитами. Зокрема, у цій схемі задіяні фінансові та факторингові компанії, за які відповідає фінансовий регулятор – Нацкомфінпослуг. Через халатність держорганів і схему з правами вимоги банківська система втратила ще 12,43 млрд гривень.

На п’ятому місці, зі збитком в 5,58 млрд гривень – нецільове використання кредитних коштів. Крім УПБ й Імексбанку, в документах ФГВ згадуються БГ Банк, Єврогазбанк, і також Citycommercebank. Щодо деяких зі згаданих банків порушено кримінальні справи.

Чому подібні схеми процвітають в Україні? Ростислав Кравець вважає, що мова йде про «політику регулятора відносно українських банків. Мета – врятувати кошти акціонерів будь-якими способами, і швидше за все не безкоштовно». Він допускає, що оскільки в описаних схемах задіяні представники різних структур, в тому числі провладних – інакше НБУ, Нацфінпослуг і Фінмоніторинг давно б закрили схеми – то сама інформація виявляється у відкритому доступі за проханнями посередників і конкурентів. «Коли схема закривається або стає публічною, подібні послуги відразу дорожчають», – каже Кравець.

Володимир Антонов, колишній власник українського CitycommerceBank, у минулому – один із найбагатших бізнесменів Росії та Прибалтики, називав свою версію, конкуруючу з описаними вище схемами. «Українським банкам досить складно відкрити кореспондентські рахунки в західних банках. Якщо Meinl був активним, то, звісно, всі натовпом туди пішли. Так само, як у «Райффайзен». Чому «Райффайзен» – номер один за кореспондентськими рахунками для колишнього СРСР? Тому що він відкриває ці рахунки, а решта – не відкривають», – пояснює Антонов. Питання тільки в тому, що ім’я Райффайзен не спливає у зв’язку з розслідуваннями щодо виведення грошей, тоді як імена Meinl і Frick – спливають.

На даний момент активної позиції щодо повернення коштів українців, виведених за кордон, немає ні в України, ні в міжнародних партнерів.

З питанням про боротьбу із такими схемами ми звернулися до Центру протидії корупції, який був відомий заморожуванням рахунків сім’ї Клюєвих в Австрії, і діяльність якого підтримується посольством США в Україні. На питання про поточні корупційні схеми виведення грошей із країни керівник Центру Дар’я Каленюк пояснила, що експертів, які спеціалізуються на проблемі банків, просто немає в їх структурі.

Президент Європарламенту Мартін Шульц на питання про те, коли зміниться сама Європа і перестане брати участь у злочинних фінансових потоках з таких держав, як Україна, відповів:

У свою чергу, Національний банк України розповів нам, що направив листи українським банкам, які мають залишки на коррахунках у вищезазначених іноземних банках, організував зустрічі з керівниками окремих банків, аудиторськими компаніями, які проводили аудит фінзвітності. У листах і на зустрічах було оголошено позицію регулятора про неприпустимість використання схем з виведення капіталу з країни. Також НБУ і ФГВ намагаються вести переговори з регуляторами Австрії, Ліхтенштейну та Люксембургу. Поки що результати цих переговорів не розголошуються.

Правда України

your ad here