Потерпілі в ДТП уже навесні 2016 року отримають страхове відшкодування у своїй страховій компанії

ДТП

Потерпілі в ДТП вже навесні 2016 зможуть отримати страхове відшкодування в тій же страховій компанії, де вони придбали страховий поліс «автоцивілки». У пілотному проекті прямого врегулювання візьмуть участь 15 страховиків, що займають понад половину ринку ОСАЦВ. Якщо до проекту приєднаються інші страховики, це дозволить впровадити пряме врегулювання по всьому ринку, навіть не чекаючи зміни законодавства.

Президія Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) вирішила запустити пілотний проект з впровадження системи прямого врегулювання за договорами ОСАЦВ. Клієнтам компаній – учасників пілотного проекту, які стануть потерпілими в ДТП, не доведеться подавати заявку на відшкодування коштів у компанію винуватця ДТП. Вони будуть звертатися за грошима в свою СК, в якій купили поліс ОСАЦВ. «Подальші взаєморозрахунки між страховою компанією винуватця ДТП і страховиком потерпілого будуть проходити без участі застрахованого», – йдеться в повідомленні МТСБУ

Запуск прямого врегулювання обговорюється на ринку ОСАЦВ вже давно. Але необхідні для цього зміни до законодавства досі не були прийняті. Більше того, як ми уже повідомляли, Нацкомфінпослуг відмовилася підтримати запропонований МТСБУ механізм прямого врегулювання і висунула неприйнятний для страховиків варіант. Цей пілотний проект став єдиним способом реалізувати ініціативу без схвалення регулятора і парламенту.

Запуск проекту заплановано на початок весни 2016 року. «Фахівці пишуть програмне забезпечення для проекту, в січні-лютому плануємо провести його тестування і вже в березні запустити проект», – розповів учасник робочої групи з впровадження прямого врегулювання.

У пілотному проекті візьмуть участь 15 страхових компаній з сумарною часткою на ринку майже 60%. Серед учасників: «Оранта», «АХА Страхування», «Універсальна», «Аска», «ІНГО Україна», «Княжа», «PZU Україна», Українська страхова група, «Уніка», «Іллічівська», «Арсенал Страхування», «Країна». «Ми розглядаємо можливість участі в пілотному проекті. Важливо, щоб у ньому взяло участь максимально велика кількість СК. Зараз ми вивчаємо можливі плюси і мінуси проекту, як для нас, так і для ринку», – повідомили страховики.

«Рік тому в PZU нам вдалося запустити пряме врегулювання за допомогою окремого продукту, і ми розуміємо, що зробити це в рамках всього ринку непросто. Але я все ж сподіваюся, що пряме врегулювання буде доступно більшості автовласників так швидко, наскільки це можливо», – сказав глава правління Мачей Шишко. «Така система створює необхідні умови для більш якісного врегулювання збитку за полісами ОСАЦВ, тому що для нас потерпілий є нашим клієнтом, до якого ми завжди намагаємося ставитися максимально лояльно. Якщо клієнт залишається задоволений, то він залишиться з нами, а може, навіть купить інші страхові продукти », – пояснив глава правління СК Сергій Авдєєв.

Правда, не всі клієнти цих СК зможуть при необхідності отримати відшкодування у своєї компанії. По-перше, ДТП має бути контактним, в якому беруть участь два транспортні засоби, оскільки ОСАЦВ – це страхування відповідальності перед третіми особами. Винним у ДТП може бути лише один учасник. В учасників ДТП не повинно бути ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, а також у обох повинні бути діючі поліси ОСАЦВ, причому компанії обох учасників ДТП повинні бути учасниками системи прямого врегулювання. Саме цей пункт критикується учасниками ринку більше за інших. «Які шанси на те, що клієнт однієї з компаній – членів проекту стане учасником ДТП за участю клієнта інший СК – учасника проекту? Навіть якщо частка учасників проекту майже 60% ринку ОСАЦВ, кількість страхових подій, які врегульовуються по системі прямого врегулювання, буде набагато менше», – пояснив представник однієї з СК.

Навіть якщо обидві страхові компанії – і потерпілого, і винуватця ДТП – є учасниками угоди про пряме врегулювання, потерпілий зможе вибирати: звертатися до свого страховика або до страховика винуватця. «Я вважаю, що пряме врегулювання з моменту запуску практично працювати не буде, якщо не проводити грамотну роз’яснювальну роботу з водіями – учасниками дорожнього руху. Як ми спостерігали досі і спостерігаємо в ситуації з європротоколом, відсоток бажаючих оформити європротокол все ще невеликий, оскільки немає довіри до страховиків. Ми бачимо, як при дрібних ДТП водії стоять і чекають поліцію, утворюють величезні затори, але не роз’їжджаються», – ремствує Сергій Авдєєв.

Але є і більш оптимістичні оцінки. «Враховуючи, що свою участь у проекті підтвердили практично всі основні гравці ринку, можна припустити, що в кращому випадку система прямого врегулювання охопить 50-60% всіх страхових подій. Потім вже будемо прагнути, щоб всі 100% автовласників могли звернутися за виплатою збитку до власної страхової компанії», – говорить Мачей Шишко.

Ще один ризик механізму прямого врегулювання – взаєморозрахунки між компаніями. Планується, що всі взаєморозрахунки будуть проходити за підсумками кожного місяця по бельгійській моделі. Всі збитки поділять на три категорії: до 50 тис. грн, від 50 до 100 тис. грн і більше 100 тис. грн. Взаєморозрахунки між страховиками за страховими випадками до 50 тис. грн будуть проводитися за середній сумі виплати, по другій категорії – по фактично виплаченій сумі збитку. Збитки на суму понад 100 тис. грн будуть врегулюватися за стандартною схемою: відшкодування буде виплачувати страхова винуватця ДТП.

Щоб мінімізувати ризики невиконання зобов’язань між страховими компаніями, всі взаєморозрахунки будуть проходити через уповноважений банк, в якому всі члени пілотного проекту відкриють рахунки. На рахунку кожного банку повинен знаходитися гарантійний внесок – не менше 50% від середньомісячної суми виплат компанії. «Пряме врегулювання – індикатор чесності страховиків. Якщо страхова компанія працює для клієнта, їй буде неважко підключитися до проекту і проводити виплати за схемою прямого врегулювання. Участь страховика в проекті може стати критерієм вибору СК автовласниками», – вважає Мачей Шишко.

Правда України

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading