Daily: 10/20/2015

Україна переживає не технічний дефолт, а повноцінне банкрутство

дефолт

Україна переживає не технічний дефолт, а звичайний – повноцінне банкрутство, хоча він і пройшов непоміченим для більшості жителів країни. Таку думку висловив фінансовий експерт Ерік Найман.

“Зараз ми в дефолті – його ніхто не відчув, хоча, по суті, він відбувся. Причому не технічний, а справжній. Адже технічний дефолт оголошується, якщо не погашені відсотки по кредиту, а ми не віддали тіло кредиту, що означає дефолт. Але все пройшло тихо і непомітно, так як ми встигли вже увійти в реструктуризацію, яку, впевнений, вже повністю підписали“, – сказав експерт.

Найман вважає, що Україні для економічного зростання потрібні не кредити, а інвестиції, які не входять в обов’язки МВФ. Перед МВФ стоїть трохи інша задача – підготовка до прийняття Україною цих інвестицій. Експерт також підкреслив, що “поки діє програма співпраці з МВФ, відкриті канали фіндопомоги та кредитування”.

“Валютні резерви НБУ можуть рости тільки в тому випадку, якщо будуть іноземні інвестиції. Якщо ж іноземних інвестицій не буде, то в 2018 році Україна оголосить черговий потужний дефолт”, – підсумував він.

Правда України

your ad here

Верховний суд заборонив третейським судам відбирати квартири, машини, землю і будь-яке інше майно

кредити

У позичальників з’явився ще один шанс оскаржити стягнення заборгованості за кредитами і повернути собі квартири, машини, землю і будь-яке інше майно, відібране банком.

Це стало можливо для випадків, коли судові спори по таких справах відбувалися не в судах загальної юрисдикції, а в третейських судах. Завдяки рішенню Верховного суду: розглядаючи справу №6-856цс15, він заборонив фінансистам використовувати третейські суди в спорах про стягнення заборгованості за споживчими кредитами.

«15 лютого 2011 були внесені зміни до закону про третейські суди, які не узгоджуються з законом про захист прав споживачів – тобто не застосовні в суперечках за споживчими кредитами. Тому ВСУ і ухвалив, що третейські суди не мають права розглядати позови за споживчими кредитними договорами. По суті їх заборонили для розгляду справ громадян, і залишили лише для юросіб або не споживчих кредитів», – пояснив нам ситуацію старший партнер адвокатської компанії Ростислав Кравець.

Відлучення третейських судів від суперечок громадян нікого не здивував. Такі суди часто створювалися при фінустановах і служили тільки їх інтересам: за різними оцінками, вони виносили від 90% до 95% рішень на користь банків, часто навіть не вникаючи в суть справи.

«Така практика часто приводила до порушення прав боржників – споживачів послуг банків і кредитних спілок. На ці порушення все частіше стали звертати увагу, що, в кінцевому підсумку призвело до того, що законодавчо третейські суди були позбавлені спочатку права розглядати суперечки, щодо визнання права власності на нерухоме майно, а потім і по таких категоріях справ, як захист прав споживача» , – сказала юрист Вольга Шейко.

Як же оскаржити постанову третейського суду? Позичальникам, у справах яких третейські судді вже встигли винести свої постанови, не радять опускати руки.

«Відповідно до ст.51 Закону про третейські суди, рішення третейського суду можуть бути оскаржені в суді згідно з загальними правилами підсудності в тільки протягом трьох місяців», – зазначив старший юрист Ярослав Абрамов. Проте він допускає, що фінансисти постараються обійти цей момент – стануть частіше діяти через посередників – колекторів – і через суди загальної юрисдикції.

«Фактично постанова ВСУ ніяк не перешкоджає банкам реалізовувати звичайну стратегію: відступлення права вимоги – колекторські дії – звернення до суду з позовом про звернення стягнення на предмет застави – отримання рішення – виконання рішення», – підкреслив Абрамов.

Юристи наполягають на тотальній корекції кредитних договорів з фізособами.

«Потрібно повністю заборонити використання третейського застереження в угодах про споживче кредитування. Вона ще існує майже у всіх банків, незважаючи на зміни в законодавстві», – запевнив Михайло Можаєв.

Правда України

your ad here

Банки в Україні пропонують але категорично не вміють надавати VIP сервіс

хами

Вперше статус особливого клієнта я отримала в ПриватБанку. Мені потрібна була карта в євро, і банк порахував, що я гідна отримати її в «золоті». Бонусом йшов особистий менеджер і можливість звертатися на цілодобову лінію підтримки для VIP-клієнтів. Також однією з переваг статусу «золотого» клієнта позиціонувалася можливість отримати послуги у відділенні банку без черги. Проте практична реалізація цієї опції не гарантувалася.

Менеджер сказала, що мені доведеться самій пояснювати клієнтам у відділенні банку нюанси свого статусу – чому я маю право без черги підійти до співробітника. Дуже швидко цей шанс випав мені. Тільки от на людей моє пояснення і наявність у руках золотої карти не справили ніякого враження. «Вас тут не стояло!» – Сказала мені жінка з картатою сумкою. Операціоніст, до якого вишикувалася черга, виявилася ще більш соромливою, ніж я, і в розмову не втрутилася. Тому якщо ви в принципі неконфліктна людина і не прагнете щось доводити незнайомим розлюченим людям, то VIP-карта «без черги» вам не допоможе.

Вдруге «дуже важливим клієнтом» я стала мимоволі. Мені потрібно було відкрити банківську комірку, попит на які в Києві в останній рік величезний, а будь-який дефіцит породжує зловживання. Обійшовши з десяток банків, я знайшла вільну комірку в УкрСиббанку. Але виявилося, що не можна просто взяти і віддати банку цінності на зберігання. Для цього необхідно купити цілий пакет послуг All Inclusive, в який входить кілька рахунків і страховок. При цьому начальство банку демонструє дуже лояльне індивідуальне ставлення до клієнта.

По дзвінку до директора відділення мене пустили в банк в обідню перерву, дозволили скористатися кімнатою переговорів і взагалі надавали будь-яку допомогу. Але коли справа дійшла до спілкування з рядовими менеджерами, програма лояльності відразу ж закінчилася. «Дівчина, у мене вже обід п’ять хвилин тому розпочався! Я що повинна стояти тут і витрачати на вас свій особистий час!? У мене таких, як ви, сотні», – обурювалася касир, яку директор відділення попросив провести для мене хвилинну операцію. Ви також могли стикатися з такою ситуацією, і навіть не раз. Банк може витратити багато зусиль, щоб розробити «зручний» продукт для «особливих» клієнтів. Але менеджерам, які отримують невелику зарплату, це байдуже.

Втретє особливе ставлення до себе я відчула в Кредобанку, який видав карту з бонусною програмою MasterCard Rewards. В принципі, цей продукт дозволяє отримувати бонуси, навіть не будучи преміальним клієнтом банку. Програма надає спеціальні бали за проведені розрахунки в торговельній мережі, зроблені покупки в інтернеті, за отримання переказу.

До карти «в пакеті» я отримала консьєрж-сервіс, але він не гарантував особливе ставлення з боку менеджерів банку, що не приводив до зменшення фізичних контактів із співробітниками. Щоб зробити прості операції – підключити інтернет-банкінг або дізнатися причину несанкціонованого списання коштів, потрібно було їхати у відділення і розбиратися «на місці».

Для себе особисто я зробила невтішні висновки. Якщо для отримання потрібної мені послуги треба купувати у банку додаткові непотрібні послуги, якщо для вирішення елементарних проблем необхідно постійно їздити у відділення, якщо VIP-статус все одно змушує тебе стояти в черзі з іншими клієнтами, то навіщо потрібен ореол «віпів»? І головне: навіть продумані програми лояльності можуть обнулитися, якщо в них задіяний недбайливий менеджер з нульовою мотивацією, якому до клієнта немає ніякого діла: «У мене вас сотні».

Правда України

your ad here

Наближення місцевих виборів провокує нестабільність українського валютного ринку

вибори

Український валютний ринок відзначив тиждень підвищенням волатильності. Наближення місцевих виборів виступає додатковим чинником нестабільності. У п’ятницю, напередодні вихідних, хвиля попиту знизилася, що призвело до зміцнення гривні.

Курс продажу безготівкового долара США в Україні за підсумками тижня знизився на 2,9% до 21,35 грн, готівкового – підвищився на 1,9% до 23,19 грн. Різноспрямована динаміка готівкового та безготівкового ринків була викликана запізнюванням реакції комерційних банків на тенденції міжбанку, відзначають експерти Інформаційно-аналітичного центру.

Так, різниця між готівковим і безготівковим курсом продажу долара США зросла до максимальних з кінця серпня рівнів – 1,85 грн. Обсяг ОВДП, що належать нерезидентам, за тиждень збільшився на 1,5% до 21,5 млрд. грн. Середньодобовий обсяг торгів доларом США на міжбанку зберігся на рівні 220, 6 млн. доларів. Ліквідність банківської системи на минулому тижні підвищилася, зокрема, середньодобові залишки на кореспондентських рахунках банків зросли на 6,1%.

За прогнозами аналітиків, волатильність на валютному ринку напередодні виборів може збільшитися. При цьому курс на безготівковому ринку, ймовірно, збережеться в рамках усталеного діапазону. Попит на готівкову валюту буде підтримуватися нової ліквідністю у зв’язку з виплатами вкладів “Дельта Банку”.

Курс продажу безготівкового долара США може коливатися в діапазоні 21,1-22,3 грн., готівкового – 22,6-23,5 грн.

Як нагадав провідний експерт інформаційно-аналітичного центру Андрій Шевчишин, після успішного голосування з реструктуризації зовнішнього боргу, гривня отримала додаткову підтримку, незважаючи на відмову від реструктуризації боргу Росією, що було цілком очікувано для ринку.

“Позитивна статистика по тенденціям грошово-кредитного ринку, а саме збільшення валютних депозитів у банках, стала позитивним сигналом для валютного ринку. Тому, для стабільності гривні зберігаються всі фундаментальні передумови. А можливі коливання напередодні виборів будуть тимчасовими і спекулятивними”, – відзначає Шевчишин.

Також важливим фактором для валютного ринку виступатиме засідання ЄЦБ і рішення по процентній ставці. Український ринок, крім того, буде стежити за статистикою по промисловості і будівництву за вересень.

Правда України

your ad here

В Україні останнім часом відчутно посилились девальваційні очікування

гривня

Девальваційні очікування українського бізнесу в останні місяці дещо посилились всупереч піврічній стабільності на валютному ринку.

Про це повідомляється на сайті Національного банку України з посиланням на результати чергового опитування керівників підприємств, проведеного регулятором в серпні-вересні 2015 року.

За інформацією НБУ, ослаблення національної валюти через 12 місяців прогнозують 80,7% респондентів.

У той же час, згідно з опитуванням, керівники підприємств очікують пожвавлення ділової активності протягом наступних 12 місяців. Так, індекс ділових очікувань у третьому кварталі вперше після другого кварталу 2014 перевищив значення 100% і досяг 100,2%. Найбільш оптимістично налаштовані сільськогосподарські і торгові підприємства, а також компанії, що здійснюють тільки імпортні операції.

Враховуючи очікуване відновлення виробництва, підприємства прогнозують зростання своїх потреб у позикових коштах найближчим часом. Серед тих, хто планує брати банківські кредити для фінансування своєї діяльності (34,9% опитаних), переважна більшість воліє кредити в національній валюті (87,1% респондентів).

Другий квартал поспіль зросла частка компаній, які не відчувають проблем з проведенням операцій за банківськими рахунками (90,9% порівняно з 84,3 %% в II кварталі 2015 року).

Також НБУ зазначає, що український бізнес поліпшив інфляційні очікування, і в наступні 12 місяців компанії в середньому очікують зростання споживчих цін на 25,5%, у той час як за результатами першого кварталу вони прогнозували споживчу інфляцію в розмірі 27,3%.

В опитуванні НБУ взяли участь 858 підприємств з 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької та Луганської областей), які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами та кількістю працівників. НБУ підкреслює, що результати опитувань є відображенням думки респондентів – керівників підприємств України і не є оцінками регулятора.

Правда України

your ad here

Банківське золото перестає бути надійним захистом зароблених грошей

золото

Ціна золота, яке зазвичай реагує на політичні, економічні та інші загрози як захисний актив, останнім часом реагує переважно на очікування ринку щодо термінів підвищення процентної ставки Федеральної резервної системи (ФРС).

При цьому трейдери та аналітики відзначають зниження захисної ролі золота в моменти ринкових потрясінь, пише WSJ.

У жовтні золото подорожчало на 5,2% після того, як слабкі дані про ринок праці США допомогли інвесторам переконатися в тому, що ФРС не буде піднімати ставки до кінця поточного року. Вважається, що підвищення процентних ставок негативно позначається на майбутньому попиті на золото, яке в такому випадку втрачає конкурентоспроможність в порівнянні з процентними активами.

У липні, коли очікування підвищення ставки ФРС були істотно вище, ціна дорогоцінного металу звалилася до мінімуму за п’ять років.

“Торги золотом висловлюють очікування відносно процентних ставок у США, – заявив керівник відділу аналізу сировинних ринків Кевін Норріш. – Люди дивилися на золото і чекали, що воно буде вести себе як захисний актив, а цього не сталося”.

У довгостроковій перспективі така зміна відносин може істотно вплинути на вартість золота: якщо інвестори зневіряться в ньому як у засобі підстрахувати свої вкладення, вони переключаться на альтернативні активи.

WSJ нагадує, що в перші тижні війни в Афганістані в 1980 році золото подорожчало більш ніж на 60%, а з жовтня 2008 року по вересень 2011 року його вартість підскочила на 150% на тлі загальносвітових економічних проблем.

Однак у серпні 2015 року, коли страх за стабільність китайської економіки призвела до обвалу цін на нафту на 17% і фондового індексу S&P 500 на 11%, золото додало всього 5,9%, а потім перейшло до зниження. І така тенденція на ринку золота спостерігалася протягом усього 2015 року, що б не відбувалося на Україні або в Сирії.

Деякі учасники ринку вважають, що золото не слід шаблоном захисного активу, оскільки в інвесторів немає приводів для занепокоєння.

“Людям в США зараз не потрібна “тиха гавань”, з нашою економікою все гаразд”, – заявив портфельний менеджер з фізичного золоту і акціям золотодобувних компаній Джо Фостер. В даний час у нас немає вкладень у фізичне золото.

Є й ті, хто каже, що ціни на золото зараз занадто високі, тому по-справжньому захисним активом воно стане лише в разі істотного погіршення настроїв. З 2000 року золото подорожчало більш ніж втричі, при цьому індекс S&P GSCI, що відслідковує 24 виду сировини, виріс на 86%.

Зараз динаміка золота в чому повторює коливання цін на короткострокові US Treasuries. В останні тижні кореляція цих двох видів активів досягла максимуму за 3,5 року.

У вівторок золото з поставкою в грудні подорожчало на 0,1%, до $1173,70 за тройську унцію.

За оцінками трейдерів, ймовірність підвищення ставки ФРС до кінця цього року становить трохи більше 30%. На початку липня шанси перевищували 70%.

Правда України

your ad here

Комуняцька влада Китаю робить чергові спроби контролювати інтернет

комуняки

Китайська влада прийме закон про кібербезпеку, який вводить нові правила передачі інформації в інтернеті, зобов’язуючи провайдерів стежити за листуванням користувачів, і який дозволить місцевій владі відключати від мережі цілі регіони.

Влада КНР планує різко посилити контроль над інтернет-простором країни, прийнявши новий закон про кібербезпеку.

Уряд закінчив збір публічних коментарів до закону і приступив до верстки його фінальної версії. Він зобов’яже операторів зв’язку стежити за інформацією, яку поширюють користувачі. Постачальники програмного забезпечення для об’єктів критичної інфраструктури (енергетика, водопостачання, управління транспортом) повинні будуть отримувати дозвіл на діяльність від адміністрації кіберпростору – спеціального органу, контролюючого зміст китайського інтернету. Новий закон також дозволить владі всіх рівнів у разі необхідності захисту національної безпеки відключати інтернет на підконтрольній їм території.

Міністерство громадської безпеки КНР вже направило в найбільші інтернет-компанії підрозділу інтернет-поліції. До їхніх обов’язків входить “оперативне припинення незаконної активності і чуток”, а також “активний захист даних користувача”. До цього відповідальність за ці завдання покладалася на самі компанії.

Правда України

your ad here

Ірпінський дегенерат мельник знову дав хабаря суддям і звільнився з-під арешту

мельник

Колишнього ректора Національного університету державної податкової служби України Петра Мельника звільнили з-під домашнього арешту. Про це йдеться в рішенні Печерського суду Київ від 9 жовтня, опублікованому в Єдиному реєстрі судових рішень.

Мельник був затриманий 27 липня 2013 при отриманні від двох громадян України хабарів у розмірі 40 тис. І 80 тис. грн за вступ їх родичів у вуз, яким він керував.

1 серпня 2013 р. Печерський райсуд Києва обрав Мельнику запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 27 вересня включно. 7 серпня на Мельника наділи електронний браслет для відстеження його перебування. 9 серпня стало відомо, що Мельник втік з-під домашнього арешту, скинувши електронний браслет.

14 серпня 2013 Мельник був оголошений у міжнародний розшук, а 1 квітня 2014 він був затриманий після прибуття до Києва з Лондона.

28 травня Мельнику повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч.2,3 ст.368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою) КК України.

Нагадаємо, Ірпінський міський суд 8 липня виправдав Петра Мельника.

Правда України

your ad here