Daily: 09/24/2015

Громадські активісти і посол ЄС вимагають від Шокіна змінити членів комісії

ГПУ

У генпрокурора Віктора Шокіна знову проблеми. На цей раз посольству ЄС не сподобалося, як він заповнив свою квоту в комісії по відбору антикорупційного прокурора. Ті ж претензії в активістів, які пікетували будівлю ГПУ. Ми вирішили з’ясувати, чому європейцям так важливо, щоб Шокін змінив своїх кандидатів, і коли в країні запрацює Антикорупційна прокуратура.

Цього тижня генпрокурор Віктор Шокін створив у структурі ГПУ Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру. За задумом влади, цей орган повинен стати частиною нової системи боротьби з корупцією.

Прокурори нового підрозділу ГПУ будуть здійснювати процесуальне керівництво над слідчими Антикорупційного бюро, яке було створено ще навесні. Однак зараз цей орган фактично не працює. Крім того, антикорупційні прокурори будуть представляти держобвинувачення в судах по корупційних справах. Правда, поки що новий підрозділ ГПУ існує тільки на папері.

Відповідно до законодавства, генпрокурор повинен призначити голову Антикорупційної прокуратури, а також його заступників та керівників ключових підрозділів. Причому, він повинен вибрати одного з кандидатів, яких йому запропонує спеціальна комісія. Вона формується із працівників ГПУ та кандидатів від Верховної ради.

Минулого тижня парламент призначив сімох членів комісії за своєю квотою. Раніше Віктор Шокін затвердив чотирьох членів за квотою ГПУ. На цьому тижні комісія, нарешті, запрацювала.

Втім, поки що до добору кандидатів на посаду глави Антикорупційної прокуратури справа не дійшла.

Тим часом у процес включилися посольство Євросоюзу. Посол ЄС в Україні Ян Томбінський у своїй заяві натякнув генпрокурору, що “суспільство має бути повністю впевненим у членах комісії, призначених як ГПУ, так і Верховною Радою”.

Тим часом у середу, 23 вересня, під стінами ГПУ зібрався невеличкий мітинг громадських активістів, які, на відміну від посла ЄС, в жорсткій формі вимагали від Шокіна змінити членів комісії. Найбільше, як з’ясувалося, їх не влаштовувало призначення до її складу першого заступника генпрокурора Юрія Сервука і керівника слідчого управління ГПУ Юрія Грищенка. Активісти звинувачують їх у корупції та протидії реформам.

Крім того, в комісію за генпрокурорською квотою увійшли заступник начальника відділу ГПУ по роботі з кадрами Микола Садовий та перший заступник начальника управління нагляду за кримінальними провадженнями Роман Балита.

Чому Євросоюз так пильно стежить за створенням Антикорупційної прокуратури?

Формально в комісії по відбору Антикорупційного прокурора більшість належить парламенту – всі фракції коаліції визначили своїх представників до її складу. Але фактично цей орган як мінімум лояльний до Президента та генпрокурора, якого той призначає.

Адже крім чотирьох представників від Шокіна, до складу органу увійшли три протеже парламентської фракції “Блоку Петра Порошенка”. Це Катерина Левченко, Микола Нищук і Володимир Горбач. Причому, Левченко обрали головою комісії. Разом з представниками від генпрокурора вони становлять в ній більшість.

Крім них, від парламенту до комісії увійшли Володимир Філенко (радник голови МВС, від “Народного фронту”), Мері Батлер (заступник голови відділу конфіскації активів і протидії юстиції Мін’юсту США, від “Народного фронту”), Віктор Шишкін (колишній суддя КСУ, від “Батьківщини”) і Віталій Шабунін (голова правління Центру протидії корупції, від “Самопомочі”).

Зазначимо, що Віталій Шабунін виступив на підтримку вимог активістів. На його думку, існує ризик того, що з принципових голосувань в комісії утворюється союз між чотирма представниками ГПУ і трьома “БППшниками”.

“До мене звернулися активісти, і ми будемо наполягати і вимагати, щоб Шокін відкликав з комісії одіозних прокурорів”, – підкреслив Шабунін.

У той же час Катерина Левченко більш стримана в оцінках.

“Вимагати від Віктора Шокіна змінити його представників – це не моя компетенція і не компетенція комісії”, – заявила вона.

За словами голови комісії, раз всі її члени ходять на засідання, вони тим самим погодилися працювати разом, а громадським активістам варто зосередити увагу на біографіях майбутніх кандидатів на посади антикорупційних прокурорів, які незабаром комісія почне публікувати на сайті ГПУ.

Тим часом активісти пропонують альтернативу “неугодним” прокурорам. За словами Віталія Шабуніна, ідея проста – Віктор Шокін може подати за своєю квотою двох кандидатів, які не потрапили до комісії за квотою Верховної Ради. Це Джованні Кеслер, директор європейського офісу боротьби з шахрайством, і Олекса Шалайський (обидва – кандидати від “Народного фронту”).

У разі якщо Шокін погодиться змінити хоча б двох своїх представників, в комісії зміниться баланс сил, і люди Президента і генпрокурора втратять в ній більшість.

У той же час створення Антикорупційної прокуратури і подальший запуск Антикорупційного бюро – обов’язкова вимога для надання Україні наступного траншу кредиту МВФ. Очікуваний обсяг траншу – 1,7 млрд дол.

Вимога МВФ виглядає логічною, адже органи по боротьбі з корупцією повинні боротися з тим, щоб кредити Фонду не “розпиляли” українські чиновники.

За нашою інформацією, в посольстві ЄС підтримують ініціативу активістів по заміні кандидатур Віктора Шокіна в комісії по відбору антикорупційних прокурорів.

Крім того, формуванням цього органу не задоволена комісія Євросоюзу з питань візової лібералізації. Нагадаємо, раніше президент прогнозував, що ЄС надасть Україні безвізовий режим вже навесні 2016 р. А це означає, що в найближчому майбутньому від Віктора Шокіна не припинять вимагати змінити склад комісії.

Від самого генпрокурора, як в посольстві ЄС, так і в посольстві США, також не в захваті. Чиновники посольств регулярно спростовують меседжі підопічних Шокіна про невдалу реформу ГПУ, наприклад, про низьку якість тестів для кандидатів на посади в регіональні прокуратури.

Заміна людей Шокіна в комісії – не єдині вимоги активістів, зазначив Віталій Шабунін. За його словами, він буде домагатися внесення змін у закон про прокуратуру. Зокрема – скасування норми про те, що кандидат на посаду антикорупційного прокурора повинен мати обов’язковий стаж роботи в органах прокуратури не менше п’яти років.

Ще одна вимога – зміна порядку призначення майбутнього головного борця з корупцією. Зараз комісія надає на вибір генпрокурора список із трьох претендентів, з яких він вибирає одного. Шабунін пропонує, щоб комісія представляла голові ГПУ одну кандидатуру, яку він зобов’язаний був би затвердити на посаді.

Що стосується можливих претендентів на посаду Антикорупційного прокурора, то члени комісії стверджують, що поки що не дійшли до розгляду цього питання. Але в неофіційних бесідах кажуть, що високі шанси отримати це місце – у Давида Сакварелідзе, заступника генпрокурора – прокурора Одеської області.

Правда України

your ad here

Фізична особа власник земельної ділянки, зобов’язана самостійно сплачувати земельний податок

власник земельної ділянки

“У мене є ділянка землі, є акт. Мені сказали, що треба заплатити за нього податки. Але в сільраді, за яким ми значимося, податок приймати відмовилися. Роз’ясніть, що я повинен платити, в якому обсязі і кому”, – Андрій В., м.Київ.

Ігор Врублевський, адвокат:

“Якщо фізична особа є власником земельної ділянки, воно зобов’язане самостійно сплачувати земельний податок. Порядок сплати податку регулюється нормами розділу ХІІ Податкового кодексу України. Обов’язок по сплаті земельного податку виникає у власника землі з дня виникнення права власності на земельну ділянку.

Органи місцевого самоврядування встановлюють на відповідній території ставки податку, виходячи з нормативної грошової оцінки земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, а якщо така оцінка не проведена – виходячи з площі ділянки. Ставка податку встановлюється в розмірі не більше 3% оцінки, а для сільгоспугідь – не більше 1%. Якщо ділянка розташована за межами населених пунктів та нормативна грошова оцінка не проведена, ставка податку за таку ділянку не може перевищувати 5% від оцінки одиниці площі ріллі по області.

Земельний податок сплачується один раз на рік. До 1 липня поточного року контролюючі органи на підставі відомостей держземкадастру повинні нарахувати суму, і видати платнику податкове повідомлення-рішення, де вказується сума земельного податку та реквізити для його сплати. Власник сплачує протягом 60 днів з дня вручення йому податкового повідомлення-рішення. Особи у сільській та селищній місцевості можуть сплачувати податок через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про приймання податкових платежів за встановленою формою”.

Правда України

your ad here

Міжнародне агентство Fitch знизило рейтинг ПриватБанку до рівня обмеженого дефолту

Fitch

“ПриватБанк” після реструктуризації своїх боргів впав в рейтингу Fitch.

Про те, чим це загрожує для вкладників одного з найбільших банків країни розповів експерт в банківській галузі Ігор Шевченко.

Реструктуризація боргів “ПриватБанком” не пройшла безслідно. Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента даного банку в іноземній валюті до рівня RD. Це означає обмежений дефолт після завершення реструктуризації єврооблігацій банку на суму 200 млн доларів.

Впав і рейтинг стійкості “ПриватБанку”. При цьому сама реструктуризація кілька погіршила стан банку. Чи варто побоюватися таких новин його вкладникам, розповів експерт в банківській галузі Ігор Шевченко. Чи варто побоюватися клієнтам “ПриватБанку” за свої вклади після такого прогнозу рейтингового агентства?

– Це вимушена для даної установи міра, завдяки якій відбувається реструктуризація частини зовнішніх зобов’язань на суму 200 млн доларів. Ситуація досить стандартна для сьогоднішнього ринку: якщо є можливість якимось чином відстрочити або змінити ті зобов’язання, які в банку існують, то він цим користується. І раз вже Україні вдалося завдяки Наталії Яресько реструктуризувати боргові зобов’язання країни, то чому цим шляхом чи не піти банку?

На що впливає даний рейтинг? – Вплив цього рейтингу стосується можливостей залучення валютних коштів з-за кордону. Враховуючи, що найближчим часом ніяких нових грошей ми не отримаємо, то було б нерозумно не скористатися можливістю повернути ці гроші трохи пізніше. Ціна цього – збільшення ставки по даному купону. Важливо, щоб взаємини банку з НБУ були в хорошому контексті.

На 23 вересня призначено кінцевий термін оплати за даними зобов’язаннями, і я думаю, до цього часу буде перепідписана угоду про реструктуризацію, після чого рейтинги повернуться на круги своя. Чому тоді Fitch наполягає на тому, що “ПриватБанк” може стати некредитоспроможним? – Що називати кредитоспроможністю в даному випадку? Імовірність неповернення “ПриватБанком” 200 млн доларів?

Це смішно. Просто іноземні рейтингові агентства в будь-якому випадку орієнтуються на той досвід, який склався за кордоном. Якщо для іноземного ринку проблема з поверненням 200 млн доларів це дійсно тривожний сигнал, то на українському ринку всі до цього вже звикли. Кредитоспроможність дійсно трошки страждає, але це ще не критичне значення.

Правда України

your ad here

Кривавий карлик і педофіл вижрали викрадений український Херес-де-ля-Фронтера 1775 року

карлик і педофіл

Керівництво “Масандри” віддало на розпивання президенту РФ Володимиру Путіну і колишньому прем’єру Італії Сільвіо Берлусконі Херес-де-ля-Фронтера врожаю 1775 року, а потім списало його за ціною 44 рубля 12 копійок. Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Згідно з інформацією, херес до Криму привіз з Іспанії граф Михайло Воронцов. У 2001 році пляшка цього вина з колекції “Масандри” була продана на Сотбіс за рекордною для цього напою ціною – 50 тисяч доларів.

Як свідчать документи, якими володіє видання, Путіну і Берлусконі, а також тим, хто їх супроводжував, віддали на “дегустацію” 31 пляшку колекційного вина.

Правда України

your ad here

В Україні суди тримають в тюрмі патріотів і відпускають зрадників і хабарників

суд

В Одесі суд звільнив, відпустивши на особисте зобов’язання, командира батальйону 28-ї окремої механізованої бригади Володимира Пушкаря, підозрюваного в отриманні хабара в 1,1 мільйона гривень.

Відповідне рішення ухвалив у середу ввечері Приморський районний суд Одеси.

Представник обвинувачення наполягав на взятті під варту, однак головуючий у процесі суддя Віктор Іванов визнав можливим не застосовувати запобіжний захід.

Пушкаря відпустили прямо в залі суду. Висунуті в його адресу звинувачення він не визнав.

Як відомо, 21 вересня ввечері військова контррозвідка СБУ, спеціальний підрозділ “Альфа” і слідчі військової прокуратури Південного регіону затримали командира батальйону 28-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України за підозрою в отриманні неправомірної вигоди у розмірі 1 млн 100 тис. грн.

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що вказаний військовослужбовець нібито отримав хабар за сприяння у фінансуванні тероризму та співучасть в організації незаконного в’їзду 10-ти транспортних засобів з вантажем на тимчасово окуповані території Донецької області.

Правда України

your ad here

Бєня-коломойський злякався і згорнув всі попередні проекти політичного тиску на владу

приват

Жевагівський банк «Фінанси і кредит» поховали поспішно в той час, поки величезна кількість уваги було відвернуто на Мосійчука і все, що з ним пов’язано, – пише журналіст Микола Фельдман.

– Є підстави вважати, що на Банковій атаку на парламент свідомо об’єднали за часом з цинічною атакою на банківський сектор для того, щоб продемонструвати групі Коломойського, що з «Приватбанком» також церемонитися не будуть, незважаючи ні на що. І з іншими активами «Привату» в тому числі. Рішення про визнання неплатоспроможним «Фініків» приймалося в явному протиріччі з логікою попередніх подій і безпрецедентною поспішністю з урахуванням масштабності для України питання.

Жеваго називається інсайдерами єдиним банкіром, який намагався дійсно врятувати банк своїми грошима. І треба віддати належне – у нього виходило, незважаючи на численні сигнали з Банкової, що пропонували олігархові залишити безнадійну справу. Але Жеваго не просто продовжував робити формальні зусилля, але і начебто навіть робив все для того, щоб вивести банк з ризиків.

На користь цього говорить заява НБУ від 19 серпня, в якому стверджується, що Жеваго виконав план з капіталізації. У повідомленні державного регулятора було вказано кількість грошей, які були внесені до статутного фонду, вказані дії, що вже були зроблені інвесторами. Зверніть увагу на такий рядок: «Голова Національного банку Валерія Гонтарєва зазначила, що акціонер банку «Фінанси і кредит» підтверджує наміри щодо подальшої підтримки банку».

Акції компанії Жеваго обвалилися після банкрутства банку «Фінанси і кредит». Менше місяця потому НБУ під керівництвом Гонтаревої приймає протилежне рішення визнати “ФіК” неплатоспроможним банком і ввести туди тимчасову адміністрацію. Інсайдери говорять, що до такого повороту подій не був готовий ніхто.

Керівник Фонду гарантування вкладів Ворушилін взагалі перебував у відпустці. Більш того, рішення стало повним шоком і для самого Жеваго, який тепер знаходиться в нокауті і думає, чи вимагати йому від Генеральної прокуратури порушити кримінальну справу проти Гонтаревої за явно незаконне рішення про визнання його банку неплатоспроможним. Що позбавлене юридичної та політичної перспективи, оскільки в разі відкриття кримінального провадження проти самого Жеваго юридична перспектива повністю зрозуміла.

Заборона на в’їзд-виїзд, оголошення в міжнародний розшук, арешт всіх активів і розпродаж за копійки прямим політичним і промисловим конкурентам. Тому на Банковій справедливо (зі своєї дзвіниці) вважають, що шарпатися Жеваго не буде. Яка ж справжня причина таких поспішних рішень президента?

Окремі особи повністю впевнені – це був подвійний удар Порошенко по Коломойському. Парламентський удар був покликаний продемонструвати лідеру групи «Приват», що кожен його парламентарій знаходиться на гачку і знаходження на волі прямо залежить від лояльності до Банкової. Попередження про це надходили весь серпень і на початку вересня матеріалізувалися.

У банківського удару призначення набагато крутіше – демонстрація групі Коломойського, що їхні активи будуть забирати рівно в той момент, коли сам Порошенко прийме рішення, незважаючи на те – чи відповідає воно строго законодавству чи ні. Джерела на Банковій переконані, що ефективність сукупної атаки – максимальна.

По-перше, Коломойський віддав наказ зняти облогу «Укртранснафти» в Кременчуці, де пару місяців були перекриті всі входи і виходи армією охоронців, що зображали з себе пікетників.

По-друге, Коломойський віддав наказ зняти з ефіру Шустера за пару хвилин до трансляції, продемонструвавши таким дивним чином повне припинення попередньої лінії поведінки, де в політичній боротьбі використовувалися політики, медіа та яскраві пікети.

Які наслідки? Свідомо чи ні, але Порошенко з легкістю переходить червоні лінії, перетинати які з точки зору своїх опонентів неможливо без наслідків. Точки неповернення, після яких не просто не можна буде домовитися, але і доведеться боротися за виживання, знищуючи один одного.

Швидше за все, Коломойський усвідомив це і тому згорнув всі попередні проекти політичного тиску. Дії та висловлювання окремих осіб будуть зберігати видимість політичного протистояння, яке насправді більш не є політичним. Далі воно, швидше за все, буде носити чисто фізичний характер. Тому щаслива ейфорія окремих осіб на Банковій може незабаром різко змінитися на стан крайнього жаху.

Правда України

your ad here