Ініціатива Міністерства фінансів України ще більше зажене зарплати в тінь

зарплати в тіні

Ініціатива Міністерства фінансів України не обкладати податком на доходи фізосіб мінімальну заробітну плату не є правильною, бо ще більше зажене зарплати “в тінь”. Таку думку висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

“У нас будь-яка пільга відразу провокує її використання, м’яко кажучи, не за призначенням. Як тільки норма про скасування оподаткування мінімальних зарплат буде прийнята, будьте впевнені – все бухгалтерії підприємств отримають завдання вказувати мінімальну зарплату для працівників, а решту будуть виплачувати “в конверті”. Таким чином, такий крок призведе до ще більшої тінізації зарплат”, – сказав Новак.

В цілому ж, за словами експерта, у презентованій Мінфіном податковій реформі допущена стратегічна помилка – податкове навантаження на бізнес і громадян пропонується збільшити замість його зменшення.

“Будь-яка податкова реформа має виходити із головного фактора – на якій стадії перебуває економіка. В цьому напрямку є два варіанти: перший – економіку потрібно підігрівати, тоді податкова система повинна знизити навантаження; другий – коли в економіці простежується перевиробництво, її треба охолоджувати, і тоді податкове навантаження потрібно збільшувати. В Україні економіку зараз потрібно підігрівати, але виходить, що уряд чинить навпаки, збільшуючи навантаження на бізнес, на громадян. Це стратегічна помилка”, – пояснив експерт.

Правда України

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading