Daily: 08/05/2015

Уряд України відмикає світло українцям бо поставляє необмежену кількість електроенергії в окупований Крим

електрика

Енергосистема Криму 4 серпня у пікові вечірні години споживала 950 мегават потужності при встановленому ліміті 850 мегават, повідомляє прес-служба державного підприємства «Укренерго».

«Вимоги диспетчера «Укренерго» до диспетчера кримської енергосистеми вкластися у встановлені ліміти були проігноровані. Ще раз підкреслюємо, що ніяких відімкнень живлення енергосистеми Криму з боку «Укренерго» поки не існує і не планується», – зазначають у компанії.

В «Укренерго» також повідомляють, що 4 серпня було відімкнено лінію 330 кВ Каховська-Островська, по якій надходить електроенергія до Криму, після усунення пошкодження 5 серпня лінія включена в роботу.

30 грудня 2014 Україна і Росія підписали два контракти на поставку електроенергії.

За даними Міністерства енергетики Росії, були укладені угоди між компаніями «Інтер РАО» і «Укрінтеренерго» на експорт електроенергії з Росії до України. Річний контракт набув чинності з 30 грудня 2014 року і передбачає рівномірний графік поставок об’ємом до 1500 мегават.

Паралельно з метою безперебійного енергопостачання Криму укладена й угода між дочірньою структурою «Інтер РАО» – Центром здійснення розрахунків і «Укрінтеренерго».

Правда України

your ad here

Тепер москалі мають право тільки хвалити свого диктатора і сидіти у тюрмі

диктатура

Басманний суд Москви почав розглядати справу опозиційного активіста Ільдара Даніна, який звинувачується в “неодноразовому порушенні порядку проведення мітингу, демонстрації, ходи або пікетування” (стаття 212.1 Кримінального кодексу).

Справа Даніна стала першою, що потрапила в суд по цій статті Кримінального кодексу. Відповідну норму ввели в липні 2014 року. Якщо Даніна визнають винним, йому загрожує п’ять років позбавлення волі.

У висновку, оголошеному в суді, говориться, що Данін чотири рази брав участь в неузгоджених акціях протесту: 6 і 23 серпня, а також 13 вересня і 5 грудня 2014 він зі своїми прихильниками перекривав Мясницьку вулицю в центрі столиці.

Правоохоронні органи затримали активіста в кінці січня 2015 року. А 3 лютого суд помістив Даніна під домашній арешт. Повідомляється, що активіст заявив судді Валентині Левашової, яка розглядає справу, що не вважає себе винним. Потім він процитував 29-у і 31-у статті Конституції про право на свободу думки і слова, а також на мирні зібрання.

Раніше Верховний суд Росії визнав законною націоналізацію в Криму.

Правда України

your ad here

Обережно: працівники Приватбанку крадуть гроші клієнтів на мільйони гривень

приватбанк

Первомайська міжрайонна прокуратура повідомила про підозру працівнику «Приватбанку», який заволодів коштами клієнтів банку на загальну суму 1,5 мільйона гривень.

За повідомленням прес-служби прокуратури Миколаївської області, досудовим розслідуванням встановлено, що упродовж 3-х років менеджер з обслуговування корпоративних клієнтів у відділенні «Первомайське» «ПриватБанку» з метою власного збагачення незаконно заволодів грошовими коштами клієнтів банку на загальну суму 1,5 мільйона гривень.

Ці дії кваліфіковано за статтею 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, триває слідство.​

«Приватбанк» ці дії свого працівника не коментував.

Правда України

your ad here

Українські заробітчани перестають переказувати гроші в Україну офіційними платіжними системами

Українські заробітчани

Цього року українські заробітчани переказали родичам в Україну набагато менше коштів, ніж минулоріч, свідчить статистика НБУ. Експерти кажуть, що тепер більш активно використовуються неформальні канали.

Раз на два місяці студентка Леся отримує від своєї матері, яка вже багато років працює в Італії, 400 євро на проживання. “До девальвації гривні було на сотню більше, – зізнається молода львів’янка. – Утім, тепер і цього достатньо”. Гроші, за її словами, мама передає через фірму, яка займається пасажирськими перевезеннями в Україну. За свої послуги перевізник забирає п’ять відсотків від суми, яка передається, пояснює дівчина. “Однак мама знає цих людей десяток років і довіряє їм, а банкам – не надто. У разі чого, вона знатиме, з кого спитати, а от державі нічого не доведеш”, – каже дівчина.

Те, що українські заробітчани передають додому з-за кордону дедалі менше грошей, підтверджує і офіційна статистика Національного банку України. Так, за перший квартал 2015 року заробітчани переказали в Україну 1,03 мільярда доларів США, що на 33 відсотки менше, ніж за аналогічний період минулого року. Причому, найвідчутніше скоротились перекази з Росії – на 18 відсотків. З Німеччини, Італії та США – на два відсотки.

Загалом заробітчанські гроші в Україну надходять трьома шляхами: через міжбанківські перекази, міжнародні платіжні системи та неформальні канали. Згідно з даними НБУ, найбільший спад переказів спостерігається саме у платіжних системах – майже на 60 відсотків. Приміром, у першому кварталі минулого року заробітчани переказали цим шляхом понад 707 мільйонів доларів, а цьогоріч – лише 422 мільйони. Між тим неформальними каналами в Україну надійшли 148 мільйонів доларів, підрахували в НБУ.

Утім, експерти переконані, що через неформальні канали – за допомогою знайомих або фірм-перевізників – заробітчани передають в Україну значно більше грошей. “Минулі дослідження засвідчили, що цифри неформальних переказів співмірні з формальними шляхами, тобто ідеться десь про 30 відсотків від загальної суми переказів”, – наголошує Олексій Позняк, керівник відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. Птухи. Розрив з офіційними даними він пояснює тим, що НБУ у своїх розрахунках уже кілька років притримується цифри у 16-17 відсотків, як це було рекомендовано у свій час МВФ. Експерт переконує, що нині структура передачі грошей дещо змінилася. З огляду на нестабільну економічну ситуацію, заробітчани дедалі частіше повертаються до старих, перевірених методів – “з рук в руки”.

Тож якщо про обсяги неформальних переказів можна тільки здогадуватись, формальні канали таки зазнають спаду, що і доводять статистичні дані. Фахівці бачать у цьому кілька причин: значно поменшало заробітчан у Росії – так званих короткострокових мігрантів, які заробляли і передавали гроші, залучаючи при цьому банківську систему, каже Олексій Позняк. До того ж заробітки в Росії теж знизились через девальвацію рубля, додає він.

Інший чинник – це “загальна міграція”. “Коли заробітчанин, який вже обжився в одній з країн Європи, перевозить рідних до себе, потреба у передачі грошей зникає”, – пояснює Позняк. І така тенденція нині стає поширеною в Україні, запевняє експерт Інституту демографії і соціальних досліджень.

Економісти ж кажуть, що спад був прогнозованим. “Як тільки в Україні девальвує національна валюта, одразу скорочуються обсяги грошових переказів з-за кордону”, – зазначає експертка з питань міграції Аналітичного центру Олександра Слободян. Очевидно, мігранти намагаються забезпечити певний рівень доходу родини в нацвалюті, пояснює вона. При цьому експертка нарікає і на дії українського регулятора: “Обсяги переказів в доларах впали і через адміністративні заходи, до яких вдався національний банківський регулятор задля стабілізації валютної ситуації в Україні. Зокрема, через обмеження максимальної суми виплат з рахунків на добу в іноземній валюті та заборону видачі готівки в іноземній валюті за електронними платіжними засобами”.

Особливо негативно, на думку експертки, на ситуацію вплинула постанова НБУ від 2 вересня 2014 року, згідно з якою перекази з-за кордону обов’язково конвертувалися у гривню. Хоча постанова була чинна менше одного місяця, каже Слободян, але вона “насторожила” заробітчан, і відтоді обсяги переказів через платіжні системи різко впали.

Оскільки грошові перекази є важливим джерелом надходження іноземної валюти в Україну, в інтересах держави не створювати додаткових перепон, наголошує Олександра Слободян. За її словами гроші заробітчан нині становлять близько 6 відсотків ВВП країни, і це важливий чинник для стабільної валютної ситуації в країні. Навіть, якщо це “споживчі” гроші, так чи інакше вони залучаються в економіку країни та йдуть на підтримку і розвиток окремих її галузей: харчову, будівельну, а також легку промисловість, запевняють опитані нами експерти.

А от про створення національної програми ефективного залучення в економіку країни заробітчанських грошей держава досі не подбала. При тому, що у 2013 році заробітчани перерахували в Україну 8,5 мільярда, а у 2014 році 6,5 мільярда доларів.

Правда України

your ad here

Мільярди путіна в німецькому Deutsche Bank попали під ковпак Федеральної прокуратури США

путін

Федеральна прокуратура США проводить розслідування мільярдних угод Deutsche Bank AG, які проводилися від імені російських клієнтів у цьому році.

Як повідомляється, особливу увагу в кримінальному розслідуванні американський департамент юстиції приділяє так званим “дзеркальним операціями”.

Такі угоди дозволяли російським клієнтам виводити кошти з країни, не повідомляючи владі.

Мін’юст США має намір з’ясувати, чи не проводили російські клієнти німецького банку незаконний обмін валюти і чи не порушувались при цьому діючі антиросійські санкції.

Крім того, буде проведена перевірка того, як Deutsche Bank працював з іпотекою і цінними паперами.

Раніше повідомлялося про початок розслідування з боку Департаменту фінансових послуг штату Нью-Йорк з приводу можливого відмивання грошей в Росії.

У червні Deutsche Bank заявив про проведення внутрішньої перевірки можливого відмивання грошей російськими клієнтами. Сума можливого відмивання за більш ніж чотири роки становить близько $6 млрд.

Раніше повідомлялося, що влада Великобританії проведе розслідування з приводу можливого порушення в Deutsche Bank законодавства щодо боротьби з відмиванням грошей у діяльності банку в Росії.

Нагадаємо, керівництво Deutsche Bank пішло у відставку через фінансові скандали.

Правда України

your ad here

Керівництво держкомпанії Укрбурштин створило мережу незаконного видобування і продажу сонячного каменю

Укрбурштин

Вилучені правоохоронними органами в Рівенській області у вівторок 2,6 тонни бурштину належать державній компанії “Укрбурштин” і компанія готова через суд домагатися його повернення, заявила арбітражний керуючий компанії “Укрбурштин” Олена Левкович на прес-конференції в середу.

“Ми будемо подавати до суду, щоб повернути нам цю сировину”, – сказала вона.

Левкович пояснила, що компанія знаходиться в процедурі санації і не має можливості самостійно проводити геологорозвідувальні роботи на ділянці площею понад 1 тис. га, на який вона має всі необхідні дозвільні документи. Для цих робіт “Укрбурштин” залучив три приватні компанії, з якими уклав відповідні договори.

Левкович пояснила, що вилучений бурштин був підготовлений для проведення експертизи, яка повинна була встановити, що це дійсно бурштин, і визначити стартову ціну для його продажу.

Для продажу бурштину компанія “Укрбурштин” почала пошук торгуючої компанії.

За словами Левкович, продаж бурштину було схвалено комітетом кредиторів компанії, а виручені гроші повинні були піти на погашення боргів “Укрбурштин”.

Арбітражний керуючий зазначила, що правоохоронним органам було своєчасно надано всі необхідні документи, що підтверджують законність видобутку цієї партії бурштину.

За словами Левкович, в середу вранці заплановано засідання суду, на якому представники правоохоронних органів будуть просити суд дозволити арешт партії бурштину та мікроавтобуса, в якому він знаходився.

Як повідомлялося, у вівторок спеціальна група МВС за участю Державної фіскальної служби вилучила в Рівенській області 2,6 тонни бурштину. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що цей бурштин був добутий незаконно і готувався до контрабандного відправлення за кордон. Його вартість за попередніми оцінками становить близько $3 млн.

Правда України

your ad here

Комітет кредиторів вважає неприйнятною останню пропозицію Кабінету міністрів України

комітет кредиторів

Комітет кредиторів на чолі з Franklin Templeton, що проводить переговори з Україною про реструктуризацію її єврооблігацій, вважає неприйнятною останню пропозицію, зроблену українським урядом на цьому тижні, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на свої джерела.

На думку кредиторів, пропозиція про зустріч на високому рівні в Лондоні в четвер є передчасною.

Як повідомлялося, Міністерство фінансів України у вівторок направило оновлену пропозицію щодо реструктуризації приватного зовнішнього боргу Спеціальному комітету кредиторів, суть якого поки не розголошується.

“З урахуванням часу, необхідного для юридичного оформлення пропозиції щодо реструктуризації, поточний тиждень буде мати вирішальне значення для переговорів. З урахуванням цього міністерство закликає кредиторів взяти участь у зустрічі в Лондоні на найвищому рівні в четвер”, – говорилося в повідомленні Мінфіну.

Реструктуризація є частиною програми міжнародної допомоги Україні, проте переговори з кредиторами тупцювали на одному місці з березня по кінець червня. Київ погрожував ввести мораторій на обслуговування боргів, якщо утримувачі приблизно $20 млрд його облігацій не погодяться найближчим часом почати переговори, на яких Мінфін пропонував списати 40% основної суми заборгованості, розстрочити платежі і знизити відсотки.

Кредитори, в свою чергу, доводили, що і без списання основної суми Україна зможе укластися в необхідні МВФ параметри боргового навантаження, пропонуючи тривалу відстрочку виплат. Вони пропонували економію платежів в $16 млрд за рахунок повної відмови від виплати основного боргу до 2019 року.

На думку Мінфіну, пропозиція Спецкомітету кредиторів раніше не відповідала цілям, погодженим із МВФ, і, крім того, вона включала в себе вилучення $ 8 млрд з міжнародних резервів Нацбанку України, проти чого також виступає МВФ. В якості поступки Київ запропонував в середині червня кредиторам додаткові “інструменти відновлення вартості”, виплати за якими проводитимуться у разі досягнення Україною більш високих, ніж зараз прогнозується, показників зростання ВВП.

Переговори були розблоковані після зустрічі між делегацією України, членами Спецкомітету кредиторів і представниками МВФ, яка відбулась 30 червня в штаб-квартирі МВФ у Вашингтоні. У середині липня сторони заявили про досягнення прогресу на переговорах, а на минулому тижні міжнародні ЗМІ повідомили, що кредитори вперше принципово погодилися на списання основної суми боргу, проте всього на 5%. Глава Мінфіну Наталія Яресько вже вказала, що вважає таке списання недостатнім.

Правда України

your ad here

4 умови для скасування адміністративних обмежень на валютному ринку України

МВФ і НБУ

Національний банк і Міжнародний валютний фонд узгодили 4 умови для того, щоб скасувати адміністративні обмеження на валютному ринку.

Про це повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій.

“У меморандумі ви могли побачити наявність 4 умов, при яких ми почнемо скасування адмінобмеження”, – сказав він.

За словами Чурія, цими умовами є: акумулювання НБУ резервів, рекапіталізація банків, вихід “Нафтогазу” на ринок з купівлею валюти і закінчення реструктуризації країною боргів.

За даними заступника голови НБУ, “Нафтогаз” останнім часом вже купує валюту на ринку, що ніяк не впливає на курс.

Як повідомляло агентство, раніше НБУ заявляв, що має намір пом’якшити валютні обмеження після реструктуризації зовнішніх боргів України.

Відзначимо, в липні населення продало готівкової валюти на 135 млн доларів більше, ніж купило.

“Позитивне сальдо в липні склало 135 млн доларів. Показник менший, ніж місяцем раніше, але тренд позитивний”, – повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Місяцем раніше населення продало готівкової валюти на 179,3 млн доларів більше, ніж купило.

Як повідомляло агентство, у липні золотовалютні резерви Національного банку, за оперативними даними, збільшилися на 1%, або на 111 млн доларів, склавши на 1 серпня 10,375 млрд доларів.

Правда України

your ad here