Аж… на 150 гривень до кінця року уряд індексує українцям зарплати і пенсії

індексація зарплат і пенсій

Зарплати і пенсії українців планують проіндексувати вже до кінця року. Про це днями заявив президент Петро Порошенко.

«Люди вже повинні відчути перші результати реформ. До кінця року ми повинні індексувати заробітні плати і пенсії і не допустити падіння рівня життя людей», – сказав він.

У реальності, як з’ясували журналісти, зарплати і пенсії планують збільшити на 13% від суми прожиткового мінімуму, тобто на 153 грн!!!

Заява президента не стало несподіванкою відразу з кількох причин. По-перше, реальні доходи громадян через зростання інфляції і девальвацію нацвалюти скоротилися за останні два роки значно істотніше, ніж було передбачено бюджетним кодексом. По-друге, в діло пішли політичні мотиви. Кілька днів тому прем’єр-міністр Арсеній Яценюк також почав перейматися питанням розробки єдиного порядку індексації зарплат і пенсій співробітників бюджетної сфери.

Але експерти попереджають, що про індексацію, аналогічну рівню інфляції в країні (за підсумками червня – 58% рік до року), не йдеться.

«Недоцільно проводити індексацію, рівнозначну рівню інфляції. Такі дії призведуть до збільшення і так хиткого фінансово-економічного становища країни», – підкреслив Ігор Андрусик.

Міністр соцполітики Павло Розенко підтверджує: підвищити зарплати і пенсії на відсоток інфляції не вийде.

«У першу чергу ми збираємося підняти прожитковий мінімум – десь на 13%», – сказав нам Розенко. Зараз прожитковий мінімум становить 1176 грн, тобто після підвищення ця сума буде 1329 грн.

«В середньому, на цьому ж рівні підвищаться і зарплати, і пенсії. У першу чергу індексація торкнеться мінімальних і соціальних пенсій (їх платять українцям, визнаними непрацездатними. – Авт.), зарплат бюджетників, а також більшості соцвиплат (по інвалідності, одиноким матерям). Загалом, це стосується всіх категорій, виплати яких прив’язані до прожиткового мінімуму», – говорить Розенко.

Він додав: проіндексувати виплати планують максимум в грудні цього року.

На думку експертів, коштів у бюджеті на повноцінну індексацію просто не вистачить, навіть незважаючи на заявлений профіцит за січень – травень у розмірі 5,6 млрд грн.

Правда України

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading