Daily: 08/03/2015

Все більше українців заощаджує на покупці одягу (64%) та економить на газі та електроенергії (58%)

бідність

Індекс споживчої довіри в Україні показав зростання на 7 пунктів за підсумками 2-го кварталу 2015 року. Такі результати дослідження глобальної споживчої довіри Nielsen.

Досягнувши в першому кварталі цього року найнижчої позначки в 41 пункт, у другому кварталі індекс виріс до 48 пунктів.

Тепер Україна вже не є країною з найпесимістичнішими купівельними настроями в світі.

Для порівняння, в Європі споживча довіра продовжило зростати – індекс піднявся на два пункти до 79, що стало найвищим показником з 2010 року.

В цілому, в Україні всі три ключових показника, на основі яких розраховується індекс, показали позитивну динаміку. У порівнянні з попереднім кварталом менше українців негативно оцінюють свої фінансові та робочі перспективи, але показники все ще нижче, ніж рік тому. Все ще значна частина респондентів вважає, що зараз не найкращий час для купівлі речей.

Все більше українців планує заощаджувати на покупці одягу (64%), будуть намагатися економити на газі та електроенергії (58%), скоротять витрати на відпустку (50%), а також значно більший відсоток людей (54%) готові переключатися на більш дешеві продовольчі бренди (в порівнянні з попереднім кризою 2009 року, коли ця цифра становила всього 29%).

28% респондентів заявляють, що у них не залишається вільних коштів після купівлі товарів першої необхідності – це менше, ніж в 1 кварталі 2015 року, коли число таких людей становило 33%. У порівнянні з попереднім кварталом більше українців планує витрачати гроші на відпустку і свята (26% – зростання на 3%), новий одяг (24% – зростання на 2%) і робити заощадження (24% – зростання на 4%).

Починаючи з 2014 року, основними причинами занепокоєння українців є війна (56%) і економічна ситуація в країні (26%), підвищення цін на комунальні послуги (25%) і споживчі товари (19%). Для порівняння, в Європі основними причинами стурбованості людей за останні півроку стали стан ринку праці (22%), стан економіки (20%), здоров’я (19%) і підвищення цін на комунальні послуги (17%).

Нагадаємо, комунальні послуги в Україні різко подорожчали з квітня, але повною мірою підвищення тарифів люди відчують лише з початком опалювального сезону 2015-16 рр. Крім того, у вересні країну чекає нове зростання цін на електроенергію.

Правда України

your ad here

Валюти найбільших країн-експортерів сировини подешевшали до долара США більш ніж на 10%

валюти

Валюти Канади, Австралії та Нової Зеландії, найбільших країн-експортерів сировини, подешевшали до долара США більш ніж на 10% з початку року, вперше за сім років, на тлі падіння цін на сировинні товари.

Канадський долар в парі з доларом США до 13:36 по Києву опустився на 0,5%, до 1,3159/$ 1, а раніше в ході торгів його вартість падала до позначки 1,3176/$ 1, мінімуму з серпня 2004 року.

Австралійський долар подешевшав на 0,3%, до $ 0,7285. Наприкінці минулого тижня курс австралійської валюти опускався до $ 0,7235, найнижчої позначки з квітня 2009 року.

Новозеландський долар торгується в понеділок без особливих змін в парі з доларом США, на рівні $ 0,6595. Два тижні тому він падав до мінімальних за шість років $ 0,6499.

“Валюти експортерів сировини знаходяться під тиском, і поки не стане видно кінець падінню цін на сировину, тенденція на зниження їх курсів продовжиться”, – відзначив аналітик Джеремі Стретч.

Індекс 22 сировинних товарів, що відстежується, знаходиться на найнижчому рівні за останні 13 років, впавши з кінця червня на 11%. Цьому посприяв істотний надлишок сировини на ринку, а також сигнали про уповільнення економічного зростання в Китаї, його найбільшому споживачеві в світі.

Зокрема, в суботу стало відомо про те, що офіційний індекс менеджерів закупівель (PMI) в КНР в липні опустився до 50 пунктів порівняно з 50,2 пункту місяцем раніше. Аналітики в середньому прогнозували липневий показник в 50,1 пункту.

Значення PMI вище 50 пунктів свідчить про посилення ділової активності у виробничому секторі, нижче цієї позначки – про її спад. Останній раз індикатор перебував нижче цього рівня в лютому.

Крім того, на тлі обвалу на фондовому ринку Китаю і скорочення продажів автомобілів цільовий показник зростання ВВП КНР на 7% в 2015 році починає представлятися занадто оптимістичним.

Додатковим фактором, який негативно впливає на курси валют Австралії, Канади та Нової Зеландії, є готовність ЦБ цих країн до подальшого пом’якшення кредитно-грошової політики, зазначив Дж.Стретч.

Правда України

your ad here

Які існують види шахрайства, і як вони працюють в Україні

шахраї

Останнім часом в Україні скоротилися випадки розкрадання коштів за допомогою шахрайських витівок з банкоматами та банківськими картками. Причини експерти наводять різні, але поки що зводяться до однієї – гаманці людей значно зменшилися, красти нічого. Однак, це не зупиняє зловмисників від використання різних схем, за допомогою яких вони збагачуються. Ми дізналися, які існують види шахрайства, і як вони працюють в Україні.

Що собою становить платіжна карта? Це засіб доступу до банківського рахунку з метою оплати товарів і послуг або зняття готівки в банкоматах. Платіжна картка може мати магнітну смугу або магнітну смугу з чіпом. Банківські співробітники запевняють, що ті карти, які обладнані чіпом, захищені набагато краще. На магнітній смузі і на чіпі банк записує ту інформацію, яка використовується для проведення транзакцій з використанням карти. Існує два найпоширеніші способи проведення транзакцій:

в банкоматі або ПОС-терміналі магазину;
в інтернеті, де використовується інформація нанесена на поверхню платіжної картки, а саме: номер картки, дата закінчення терміну дії та код CVV2 або CVC2.

В принципі, вищевказана інформація і потрібна шахраям, щоб в достатньому обсязі заволодіти вашими коштами.

Варто звернути увагу на те, що банк, який випустив картку, не стане вам дзвонити і уточнювати інформацію нанесену на вашу карту. Якщо все ж вам подзвонили і представилися співробітником банку, до того ж попросили назвати реквізити карти не варто видавати особисту інформацію – передзвоніть самостійно в банк і виріште це питання.

Такий вид шахрайства банкіри прозвали “фішинг”. Інакше його трактують, як “закидання вудки”. Термін з’явився для позначення нових схем, в результаті яких шляхом обману стають доступні реквізити банківської картки та ПІН-код. Найчастіше його застосовують у вигляді розсилки через Інтернет листів від імені банку або платіжної системи з проханням підтвердити зазначену конфіденційну інформацію на сайті організації.

Як повідомляють експерти всі махінації з банківськими картками в Україні прийшли з Європи. У 2013 році запас шахрайських схем поповнився ще однією операцією, в банківському колі її називають Cash Trapping. Банкіри запевняють, саме цей вид шахрайства може завдати набагато більше збитків, ніж інші.

Суть його полягає в тому, що зловмисники наклеюють додатковий пристрій на отвір, через який виходить готівка (диспенсер) і в момент, коли людина проводить операцію з отримання коштів, вона їх фактично не отримує, хоча списання по картковому рахунку відбувається. Якщо в цей момент відійти від банкомату, то до банкомату підходить зловмисник, який знімає цю фальшиву панель, дістає гроші і благополучно йде геть.

Співробітники банку розповідають, що клієнту, в разі виявлення підозрілих приладів в зоні отримання коштів з банкомата, варто негайно звертатися в call-центр відділення банку, який обслуговує даний банкомат.

До того ж, в запасі шахраїв не один хитрий вид розкрадання коштів. Найчастіше шахраї проробляють наступне: на картоприймач зовні встановлюється накладка в якій розташовано зчитувальний пристрій, пін-код підглядають з використанням мініатюрної камери, встановленої на корпусі банкомату або підглядають з-за плеча, або встановлюють поверх оригінальної клавіатури банкомату накладку (фальш-клавіатуру), яка записує цифри пін-коду. Таким чином операція, яку проводить господар карти проходить успішно. Після отримання необхідної інформації, шахраї виготовляють дублікат карти і незаконно заволодівають коштами.

“Як отримує шахрай ПІН – це установка різних мініатюрних камер. Наприклад, клеїться коробочка з рекламою, і з цієї коробочки маленька дірочка, а всередині стоїть камера. Камера направлена ​​на клавіатуру. Будь-який банк в будь-якому договорі говорить: ви повинні вжити усіх заходів для того, щоб інформація з карти не потрапила в треті руки та ПІН-код ваш був захищений. Якщо це так, то ми говоримо про певний рівень безпеки”, – розповів співробітник банку.

Днями в Дніпропетровську співробітниками МВС була зафіксована нова схема шахрайства. Принцип роботи даної схеми схожий на вищеперелічені – в картоприймач вставляється “шиммінг”, який зчитує дані карт і передає їх шахраям.

“Це тонка гнучка плата, яка вставляється через щілину картрідера і зчитує дані введених карт. Мінус в тому, що такий пристрій помітити неможливо, так як він товщиною з людську волосину”, – повідомили про нову схему шахрайства в МВС.

Однак, співробітники банку повідомляють, що на момент розкриття схеми, фінансового збитку зафіксовано не було.

Найчастіше шахраї орудують в жвавих місцях, там же вони і встановлюють спеціальні накладки, з метою роздобути якомога більше карт. Буває, коли в місці установки накладки розташовано більше одного банкомату, тоді шахраї вибирають будь-який, а на інших розміщують оголошення різного роду, пишуть, що в банкоматі немає коштів, або ж вказують іншу причину для перенаправлення клієнтів в сусідній банкомат з встановленою накладкою.

“Шахраї для того, щоб отримати інформацію з магнітної смуги, встановлюють на банкомат зчитувальний пристрій зверху корпуса банкомату. Як правило, цей елемент повторює частину дизайну банкомату. Накладка являє собою корпус, в корпусі є магнітна головка і є або плата з запам’ятовуючим пристроєм, або радіо модуль, який передає інформацію зловмисникам”, – розповів банківський співробітник.

Банківські співробітники невпинно повторюють: перед тим, як знімати кошти в банкоматі, необхідно обов’язково провести його візуальний огляд на предмет виявлення нехарактерних деталей, які найчастіше розташовані в районі картоприймача і клавіатури. І вже, якщо вас щось насторожило, наприклад, наявність слідів клею, деталей прикріплених до корпусу банкомату, які не озброєним оком відрізняються кольором або ж матеріалом, необхідно звернутися в call-центр.

“Що потрібно для того, щоб себе убезпечити? Перше – закриваємо рукою клавіатуру, друге – банки, зараз, вживають таких заходів, як скріни безпеки (це картинка, яка показує, як повинен виглядати картоприймач і як повинна виглядати клавіатура). Коли шахрай підходь до банкомата, він на картоприймач встановлює свій пристрій. Якщо банк від початку знає і розуміє, як виглядає еталонний банкомат, він його фотографує і на екрані перед проведенням транзакцій показує: картоприймач повинен виглядати так”, – додав співробітник банку.

Боротьба банків і шахраїв – це вічний процес. Одні підлаштовуються під інших, у свою чергу, банки знаходять способи уникнення надмірного інтересу шахраїв до банківських карт, і до пристроїв, які надають інші види послуг.

Найчастіше банки видозмінюють банкомати – перефарбовують корпус пристрою в інший колір. Встановлюють антискіммінгові накладки на картоприймач. Для цього виготовляються виступаючі назовні деталі, що перешкоджають установці скіммінгових пристроїв (зчитувальних пристроїв – ред.). Більше того, банки встановлюють спеціальне обладнання в корпусі банкомату, здатне ігнорувати сторонні пристрої.

Більшою мірою шахраї використовують психологічні елементи присвоєння особистих фінансів. Для них всі способи хороші, аби швидше отримати вашу готівку. Ніколи не варто забувати про примітивні заходи безпеки. Іноді прикривши рукою або гаманцем клавіатуру, або ж уважно придивившись до банкомату, можна зменшить ризик втрати кровно зароблені гроші.

Правда України

your ad here

Можливі варіанти закордонного відпочинку в серпні 2015 року

відпочинок

Літо стрімко рухається до кінця, а багато хто ще не побував у відпустці. Ми проаналізували, куди за кордон дві людини можуть скататися на тиждень за відносно помірну суму. Дати виїзду були визначені з 1 по 15 серпня.

Головним закордонним курортом традиційно залишається Туреччина. Плюсом цієї країни є відсутність віз, при перебуванні тут до 60 днів.

Найбільш бюджетним туром з вильотом з Києва виявився відпочинок в тризірковому готелі. Туроператор за тижневий відпочинок на аll inclusive просить туристів 11,5 тис. грн.

Вилітати необхідно 3 серпня. Готель знаходиться в курортному місті Кемер. Судячи з відгуків туристів, готель знаходиться на другій лінії.

Якщо хочеться відпочити в готелі класом не нижче п’яти зірок, то доведеться заплатити не менше 24 тис. грн – за сім ночей в готелі м. Аланья. Вилітати треба 4 серпня. Система харчування – ultra аll inclusive. Пляж – приблизно в 50 метрах від готелю.

Якщо ж хочеться відпочити в п’ятизірковому готелі, але немає 24 тис. грн, можна трохи ризикнути. Для цього треба придбати тур за програмою Fortuna 5*.

Ризик полягає в тому, що туристи дізнаються про те, в який п’ятизірковий готель будуть поселені, тільки при прильоті в Туреччину. Якщо вилетіти 3 серпня, то за двох треба буде заплатити 21,3 тис. грн. Відпочинок – в Аланьї.

Незважаючи на спеку, багато хто готовий їхати до Єгипту – другий за популярністю курорт серед наших співвітчизників.

Єгипет – візова країна. Але отримання візи для відпочинку (до 1 місяця) формальне – вона оформляється в аеропорту по прильоту і коштує 25 дол.

Найдешевшим тижневим відпочинком по системі аll inclusive є тур в тризірковий готель Шарм-ель-Шейха, друга лінія. Вилітати треба 2 серпня, виклавши за тур 15,3 тис. грн.

Якщо хочеться більшої впевненості в якості відпочинку, можна спробувати щастя в самому доступному п’ятизірковому готелі. Сьогодні самий бюджетний варіант – 20,3 тис. грн. Вилітати треба 5 серпня.

В рамках Fortuna 5* за 19,9 тис. грн можна полетіти 5 серпня в Хургаду, де і дізнатися – в який саме п’ятизірковий готель відправить вас доля.

Туніс – теж безвізова країна. Тут найбільш бюджетним відпочинком може стати тур в тризірковий готель м. Хаммамет. Ціна туру – 12,1 тис. грн. Виліт 3 серпня. Харчування – тільки сніданки.

Найдешевший аll inclusive – у тризірковому готелі м. Набель. Тур вартістю 15,5 тис. грн стартує 3 серпня.

А найдешевший аll inclusive в п’ятизірковому готелі обійдеться в 30,1 тис. грн. Виліт – 3 серпня.

Чорногорія, незважаючи на свою приналежність до єврозони, поки не вимагає від нас візи.

Самим дешевим відпочинком протягом найближчої пари тижнів може стати тур за 23,6 тис. грн – в готель сел. Рафаїловічи. Це в декількох кілометрах від головного курортного міста країни – Будви. Старт подорожі – 2 серпня. Харчування на відпочинку на базі сніданків.

П’ятизірковий відпочинок в Чорногорії коштує чималих грошей. Ми знайшли найдешевший п’ятизірковий готель за 58,6 тис. грн в Будві.

Початок поїздки – 15 серпня. Тип харчування на базі сніданків.

Оформлення візи в ОАЕ займає всього кілька днів. Вартість цієї послуги: 82-85 дол.

Найбільш бюджетним відпочинком у першій половині серпня може стати тур в Шарджу – у тризірковий готель. Цей готель розташований у діловому центрі Шарджі, тому на пляж доведеться добиратися на автобусі хвилин 10-15.

За семиденний відпочинок на базі сніданків треба викласти трохи більше 15,8 тис. грн. Виїзд – 5 серпня.

Тим, хто хоче заощадити на п’ятизіркових готелях може підійти готель в Фуджейрі – 20,7 тис. грн. Виліт – 6 серпня. Тип харчування на базі сніданків.

А найдешевший тур аll inclusive в ОАЕ буде коштувати не менше 27,6 тис. грн. Стільки коштує тур в Аджман в чотиризірковий готель. Дата вильоту – 7 серпня.

Туроператори оформляють безкоштовну провізу для тих, хто летить відпочивати на Кіпр.

Найбільш економний відпочинок на острові обійдеться в 22,3 тис. грн. Туристів поселять 6 серпня в Ларнаці, у двозірковому готелі. Тип харчування на базі сніданків. З плюсів – пляж в 120 метрах.

Більш вибагливі можуть вибрати тризіркові готелі. Тури в них стартують від 24,2 тис. грн (приміром, з 6 серпня з сніданками) або чотиризіркові – від 28,3 тис. грн (приміром, з 2 серпня в Протарасе зі сніданками).

Ціни на тури в п’ятизіркові тури стартують від 29,4 тис. грн. За ці гроші можна відпочити з 4 серпня в Пафосі. Типу харчування на базі сніданків.

Віза в Грузію не потрібна. Самий дешевий тур в цю прекрасну країну коштує 20,9 тис. грн – авіапереліт в Тбілісі з поселенням у тризірковому готелі. Тип харчування на базі сніданків. Початок туру 13 серпня.

А найдешевший відпочинок в п’ятизірковому готелі Грузії обійдеться в 37,4 тис. грн. Стільки коштує тиждень проживання в готелі м. Батумі зі сніданками. Виліт – 4 серпня.

Правда України

your ad here

Вимоги МВФ: приватизація 5-ти пріорітетних держпідприємств, активна робота антикорупційної прокуратури і НАБ

МВФ

Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила зміни до меморандуму про співпрацю з Україною після першого перегляду програми кредитування EFF 31 липня, – повідомляє Апостроф з посиланням на текст меморандуму.

Рішення за програмою було прийнято одночасно зі схваленням виділення Україні другого траншу кредиту у розмірі $1,7 млрд.

Початкові умови, висунуті Україні Міжнародним валютним фондом для продовження співпраці і подальшого фінансування, дещо змінилися. Зокрема, були визначені «маяки», тобто – обов’язкові умови для надання третього траншу кредиту у вересні.

Зокрема, серед цих «маяків»: затвердження Кабінетом міністрів плану заходів щодо приватизації п’яти державних підприємств з переліку пріоритетних об’єктів для приватизації; створення спеціалізованого підрозділу антикорупційної прокуратури, робота відповідального за нагляд над розслідуванням Національного антикорупційного бюро; створення умов для повномасштабного функціонування НАБ.

Також встановлені «маяки» на більш пізні терміни. Крім того, на найближчу перспективу для України основним пріоритетом буде відновлення стабільності та довіри у фінансовому секторі.

Зокрема, Міністерство фінансів взяло на себе зобов’язання розробити план щодо поліпшення результатів фінансової діяльності та моніторингу «більшості державних банків».

Пріоритетом буде також забезпечення фінансового оздоровлення НАК «Нафтогаз України». З 2017 року державна підтримка компанії повинна буде здійснюватися у відповідності зі стандартами обліку ESА/GFSM, «коли державна підтримка державних підприємств відображається як поточні субсидії».

Також «Нафтогаз України» повинен перейти до придбання валюти не з резервів Національного банку, а на міжбанківському ринку.

До кінця вересня має бути опублікований діагностичний аналіз дебіторської заборгованості «Нафтогазу». Крім того, до кінця 2015 року Україна пообіцяла утримати дефіцит енергетичної компанії на рівні нижче 3,1% ВВП.

Крім того, до кінця серпня має бути переглянута формула по розподільних рахунках, на які надходить оплата за централізоване теплопостачання. Це буде зроблено з метою включення так званого «коригуючого коефіцієнта» і дозволить «Нафтогазу» поступово збирати оплату заборгованості компаній теплокомуненерго, утворену з 1 листопада 2014 року.

Також до 31 серпня 2015 року уряд України повинен затвердити підзаконні акти, необхідні для застосування нового закону про ринок газу.

Список 10 держпідприємств, які є пріоритетними об’єктами приватизації, повинен бути готовий до 31 серпня. До цієї ж дати Фонд державного майна зобов’язаний затвердити плани дій для п’яти держкомпаній, який будуть приватизовані.

Переговори з кредиторами щодо реструктуризації зовнішнього боргу Україна пообіцяла завершити до кінця вересня, тобто, до періоду виплати $500 млн за євробондами.

«На додаток до наших фінансових зусиль і забезпечення рівня боргу на постійному рівні відповідно до поставленої метою нижче 71% ВВП до 2020 року, ми продовжуємо переговори з кредиторами щодо переоформлення заборгованості, які ми хочемо завершити до кінця вересня 2015 року», – йдеться в документі.

При цьому Україна не має наміру міняти намічених цілей, згідно з якими, зокрема, з кредиторами повинна бути досягнута домовленість про списання 40% боргу. Нагадаємо, що на сьогоднішній день кредитори погодилися на списання лише 5%. «Ми і надалі рішуче налаштовані завершити боргову операцію у відповідності з певними цілями», – сказано в новій редакції меморандуму.

Київ, разом з тим, визнає, що, незважаючи на активні зусилля, «процес реструктуризації боргу просувається повільніше, ніж очікувалося».

«Конструктивна дискусія з утримувачами єврооблігацій державного Укрексімбанку в сумі 1,5 млрд дол США завершилася узгодженим репрофайлінгом цих інструментів 8 липня. Крім того, державний Ощадбанк запропонував 6 липня узгоджену пропозицію по репрофайлінгу єврооблігацій на суму в 1,2 млрд дол США, маючи підтримку більшості у створеному для цієї мети комітеті кредиторів. Ці операції по репрофайлінгу повністю сумісні з цільовими показниками боргової операції, що здійснюється в контексті програми EFF. Ми також досягаємо впевненого прогресу в загальній реструктуризації суверенного боргу, з метою завершити його якомога швидше (як було в спільних заявах створеного для цієї мети Комітету кредиторів 1 і 15 липня)», – йдеться в документі.

На найближчий час, у всякому разі, до чергового перегляду програми співпраці, який відбудеться у вересні, скасування дії спеціального збору на імпорт у розмірі 5% і 10% не планується. Згідно з програмою співпраці з МВФ, Україна лише пообіцяла не вводити нові обмежувальні заходи для стабілізації платіжного балансу та не підсилювати вже існуючі.

Проект держбюджету України, згідно з домовленістю з фондом, буде підготовлений з дефіцитом на рівні 3,75% ВВП.

Наступний перегляд програми і, відповідно, її коректування в залежності від виконання Україною взятих зобов’язань, планується провести у вересні, перед отриманням третього траншу кредиту.

Для отримання останнього траншу МВФ, Україні потрібно було вирішити кілька проблем. По-перше, прийняти кілька законів. По-друге, домовитися з кредиторами про реструктуризацію. У середині липня парламент затвердив три закони, які були обов’язковими для надання траншу. З приводу боргів МВФ пом’якшив позицію ще раніше. У червні представники фонду сказали, що реструктуризація – необов’язкова умова.

Правда України

your ad here

Аж… на 150 гривень до кінця року уряд індексує українцям зарплати і пенсії

індексація зарплат і пенсій

Зарплати і пенсії українців планують проіндексувати вже до кінця року. Про це днями заявив президент Петро Порошенко.

«Люди вже повинні відчути перші результати реформ. До кінця року ми повинні індексувати заробітні плати і пенсії і не допустити падіння рівня життя людей», – сказав він.

У реальності, як з’ясували журналісти, зарплати і пенсії планують збільшити на 13% від суми прожиткового мінімуму, тобто на 153 грн!!!

Заява президента не стало несподіванкою відразу з кількох причин. По-перше, реальні доходи громадян через зростання інфляції і девальвацію нацвалюти скоротилися за останні два роки значно істотніше, ніж було передбачено бюджетним кодексом. По-друге, в діло пішли політичні мотиви. Кілька днів тому прем’єр-міністр Арсеній Яценюк також почав перейматися питанням розробки єдиного порядку індексації зарплат і пенсій співробітників бюджетної сфери.

Але експерти попереджають, що про індексацію, аналогічну рівню інфляції в країні (за підсумками червня – 58% рік до року), не йдеться.

«Недоцільно проводити індексацію, рівнозначну рівню інфляції. Такі дії призведуть до збільшення і так хиткого фінансово-економічного становища країни», – підкреслив Ігор Андрусик.

Міністр соцполітики Павло Розенко підтверджує: підвищити зарплати і пенсії на відсоток інфляції не вийде.

«У першу чергу ми збираємося підняти прожитковий мінімум – десь на 13%», – сказав нам Розенко. Зараз прожитковий мінімум становить 1176 грн, тобто після підвищення ця сума буде 1329 грн.

«В середньому, на цьому ж рівні підвищаться і зарплати, і пенсії. У першу чергу індексація торкнеться мінімальних і соціальних пенсій (їх платять українцям, визнаними непрацездатними. – Авт.), зарплат бюджетників, а також більшості соцвиплат (по інвалідності, одиноким матерям). Загалом, це стосується всіх категорій, виплати яких прив’язані до прожиткового мінімуму», – говорить Розенко.

Він додав: проіндексувати виплати планують максимум в грудні цього року.

На думку експертів, коштів у бюджеті на повноцінну індексацію просто не вистачить, навіть незважаючи на заявлений профіцит за січень – травень у розмірі 5,6 млрд грн.

Правда України

your ad here

Нова мода в заповітах: жінка не отримує нічого, а діти – лише при певних умовах

сучасні заповіти

Американський бізнесмен Моріс Лабоз, померши у віці 77 років, залишив дочкам 20 млн доларів, але з низкою умов.

Тільки виконавши список його доручень, 21-річна Марлена і 17-річна Вікторія зможуть отримати татові гроші. Світові ЗМІ з цікавістю спостерігають за історією, яка, схоже, тільки починається. Та ще, можливо, стане трендом в співтоваристві багатих людей.

Моріс Лабоз заробляв здачею в оренду численної нерухомості на Манхеттені. Цього року він помер після тривалої хвороби. Лабоз перебував у процесі розлучення зі своєю дружиною Евою, матір’ю його дочок; Ева перед весіллям підписала шлюбний контракт, що обмежував її фінансові домагання. Тож більша частина 37-мільйонного капіталу перейшла Марлені та Вікторії, а менша – благодійним організаціям.

Кожна з дівчат отримає по 10 мільйонів доларів, але тільки якщо виконає татові умови.

Старша, Марлена, отримає 500 000 доларів після того, як вийде заміж, причому до цієї події, вказав Моріс, майбутній чоловік повинен підписати шлюбний контракт. Їй також залишиться 750 000 доларів після закінчення престижного університету (якого саме, батько не уточнив). Крім того, дочка повинна буде описати в ста словах свої плани на отримувану суму, щоб піклувальники заснованого для неї трастового фонду змогли оцінити фінансову зрілість дівчини і прийняти рішення про видачу коштів. Ті ж умови доведеться виконати і молодшій Вікторії.

До 2020 року тато “очікує”, що обидві дочки знайдуть роботу, причому для них же краще, якщо посада буде добре оплачуваною. Батько вирішив, що його дівчатка будуть щорічно отримувати чек на суму, що в три рази перевищує те, що їм вдасться заробити за весь рік. Душоприказники вивчатимуть податкові декларації сестер Лабоз, і якщо виявиться, що їхні зарплати залишають бажати кращого, виплати теж стануть меншими.

Спадкоємицям не вдасться скуштувати принад вільних стосунків і розділити філософію чайлдфрі. Навпаки – народивши дітей в законному шлюбі і не працюючи (або, в крайньому випадку, працюючи з дому), молоді жінки будуть щорічно отримувати по три відсотки від суми свого спадку.

Ще стільки ж (по три відсотки від спадщини щорічно) дівчата отримають, якщо будуть як слід дбати (в тому числі і фінансово) про свою матір, яка за заповітом не отримала нічого. Ева, до речі, зібралася оскаржувати це рішення чоловіка в суді, оскільки на момент його смерті все ще була за ним у шлюбі, хоч і в процесі розлучення.

Правда України

your ad here

Судова реформа – це одна з необхідних умов приходу інвестицій в Україну

Реформа судової системи

Іноземним інвесторам дуже важко вкладати кошти в економіку, коли в країні присутня корупція і немає макроекономічної стабільності.

Про це заявив директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Чімяо Фан.

“Показник країни в рейтингу Doing Business це лише одна невелика складова загального бізнес клімату, хоча зменшення кількості дозволів і регуляторних актів це безумовно важливо для розвитку малого бізнесу, але цього недостатньо для того, щоб вплинути на впевненість бізнесменів у тому, що умови тут сприятливі”, – сказав Фан.

“Крім того, основні індикатори, що застосовуються при складанні рейтингу, відображають картину минулого року. Ми сподіваємося, що новий показник буде відображати зміни, які відбувалися в цьому році, але поки важко сказати на якому місці знаходиться Україна, адже остаточного звіту поки немає”, – заявив директор СБ.

Він зазначив, що в деяких сферах Україна вже демонструє певні успіхи. “Але важливо, щоб ми зосередили свої зусилля на інвестиційному кліматі в цілому, а не тільки на тих вузьких показниках, які беруть до уваги в рейтингу Doing Business”, – вважає Фан.

За його словами, ці індикатори важливі, але до певної міри. “Що точно відомо, це те, що інвесторам дуже важко вкладати кошти в економіку, коли в країні немає макроекономічної стабільності”, – повідомив директор Світового банку.

“Важко очікувати інвесторів, коли всюди корупція, а також коли вони не впевнені, що кошти, які вони вкладають, у них завтра не відберуть. І тут ми знову повертаємося до питання судової реформи. Треба зробити все необхідне для того, щоб права власності були захищені”, – підсумував він.

Правда України

your ad here

Дружина судді Конституційного суду України – є заступником міністра юстиції терористичної ЛНР

суд

Дружина судді Конституційного суду України (КСУ) Михайла Запорожця – Ірина є заступником міністра юстиції” так званої “Луганської народної республіки” (ЛНР). Про це на своїй сторінці у мережі повідомив народний депутат України з фракції “Радикальна партія Олега Ляшка” Ігор Мосійчук.

“Навесні минулого року Ірина Запорожець разом з іншими представниками бандформування “партія регіонів” ввійшли до керівного складу луганських терористів. Зараз вона в терористичній організації “ЛНР” займає посаду “заступник міністра юстиції”, – повідомив Мосійчук.

За його словами, дружина судді КСУ відіграла значну роль у його кар’єрному зростанні.

“Раніше вона десятиліття займала посаду начальника Головного управління юстиції Луганської області. Тобто була головним “решалом” юридичного супроводу луганського бандформування “регіоналів” Єфремова, Королевської та інших. Чому ні СБУ, ні Петро Порошенко, ні судді конституційного суду не звертають уваги на те, що дружина цього нелюстрованого екс-регіонала зараз є впливовою особою у бандформуванні “ЛНР”, – написав нардеп-радикал.

Мосійчук також навів дані біографії Запорожця. У 1995 р. нинішній суддя КСУ закінчив Національну юридичну академію України в Харкові, після чого працював в прокуратурі та судах Луганської області. У вересні 2010 р. Запорожець був призначений суддею Конституційного суду України. Після цього він входив у списки всіх відповідних видань як один із найбагатших суддів країни.

Мосійчук обіцяв підготувати депутатський запит до вимог пояснення бездіяльності силових структур і вимагати негайного усунення Михайла Запорожця з займаної посади.

Нагадаємо, ГПУ допитує суддів КСУ в якості свідків у справі про узурпацію влади екс-Президентом України Віктором Януковичем.

Правда України

your ad here