Після програшу на виборах у Чернігові у Коломойського чергові втрати, тепер у небі

МАУ

Державна авіаційна служба України (Державіаслужба) вперше почала масштабний відбір напрямків у авіакомпаній. Найбільше під роздачу потрапив лідер ринку – компанія Ігоря Коломойського “Міжнародні авіалінії України” (МАУ).

30 липня відбулося третє засідання комісії з розгляду питань щодо прав на експлуатацію повітряних ліній Державіаслужби. Ця комісія працює на основі нещодавно прийнятого цим відомством наказу, яким реформована система видачі і анулювання прав на повітряні напрямки.

Під час перших двох засідань здебільшого розглядалися питання видачі прав на напрямки.

На третьому ж засіданні більша частина порядку денного складалася з питань про анулювання прав на авіанапрямки. Підставою для цього послужила норма нового наказу про те, що авіакомпанії не використовують дані напрямки більше 12 місяців.

Найбільш постраждала за підсумками засідання комісії авіакомпанія МАУ, що належить Ігорю Коломойському. На порядку денному стояло питання про позбавлення її більше 100 напрямків. По 92 було вирішено рекомендувати голові Державіаслужби Денису Антонюку позбавити МАУ цих маршрутів.

Деякі напрямки МАУ вдалося відстояти:

– в Росію (з Києва в Казань, Краснодар, Уфу, Єкатеринбург і т. і.);

– у Великобританію (з Києва в Манчестер і Единбург);

– в Австрію (з Дніпропетровська. Харкова до Відня).

Підставою для цього послужила наявність код-шерінгових угод з іноземними авіакомпаніями за цими напрямами (МАУ продає квитки на рейси перевізника-партнера від свого імені).

Також МАУ зберегла за собою напрямок Київ-Ашгабат (Туркменістан), який вони мають намір освоїти з вересня поточного року.

Другою за спустошеністю виявилася авіакомпанія “Ютейр-Україна”. У неї забрали понад 50 напрямів.

Експерт авіаринку, представник інтересів авіакомпанії Володимир Катерний на комісії намагався відстояти близько 10 напрямків, за якими перевізник, судячи з усього, має намір почати польоти. Але чиновники залишилися непохитними.

Також комісія серйозно прорідила напрями “Дніпроавіа”. Рекомендовано позбавити її близько 40 маршрутів.

На чиновників не вплинули запевнення в тому, що з зимового розкладу перевізник має намір почати польоти за одним з цих маршрутів – Івано-Франківськ – Відень.

Також авіакомпанію позбавили маршруту Харків-Москва, за яким вона не може літати з вини Державіаслужби – з грудня 2014 року відомство ввело заборону на польоти за цим напрямом для всіх перевізників.

Крім того, комісія серйозно пройшлася і по напрямкам інших авіакомпаній. Так були відібрані права на дев’ять маршрутів у “Мотор Січ”, 18 – у Windrose, 15 – у Atlasjet Ukraine, 20 – у YanAir, 23 – UM Air Airlines, 3 – в “Браво”.

Жорстко комісія підійшла і до кількох питань з видачі прав на нові маршрути. Без проблем отримала хіба що тільки Windrose, яка просила права на більш ніж 20 чартерних напрямків з України в курортні аеропорти за кордоном.

Також два із шести запропонованих напрямків отримала авіакомпанія Atlasjet Ukraine – з Києва в Афіни і Стокгольм. Ще за одним маршрутом – Харків-Стамбул була збільшена частотність польотів з 4 до 7 разів на тиждень.

Не отримали призначення МАУ (просила кілька маршрутів в Італію, Польщу, Чехію, Ізраїль і т. д.), “Дарт” (в Ізраїль), YanAir (Ізраїль, Румунію, Молдову), UM Air Airlines (в Італію, Німеччину, Францію, Нідерланди і т. д.), “Браво” (Італію, Німеччину, Кіпр, Великобританію і т. і.).

Причин для відмови було дві: відсутність вільних частот на напрямках або неповні пакети поданих документів.

Опитані авіакомпанії виявилися приблизно єдині в своїх оцінках події на засіданні комісії.

Ярослав Агафонов підтримав ідею відбирання у авіакомпаній напрямки, які не експлуатуються.

“Я підтримую рішення комісії в тій частині, що вона почала роботу по анулюванню незадіяних маршрутів”, – говорить партнер юрфірми Андрій Гук, який на засіданні представляв інтереси авіакомпанії Atlasjet Ukraine.

А Володимир Катерний підкреслив: “Дії членів комісії повністю реалізовані в рамках правого поля”.

Але у всіх авіакомпаній виявилися претензії до того, що комісія рекомендувала позбавити їх майже всіх неексплуатованих маршрутів – незалежно від того, чи веде перевізник підготовку до старту польотів чи ні.

“Ми не згодні з тим, що комісія Державіаслужби не врахувала всіх пояснень авіакомпаній МАУ, “Дніпроавіа”, Atlasjet Ukraine про те, чому вони не літають за тими чи іншими маршрутами. За деякими напрямками перевізників можна було не позбавляти прав”, – сказав Андрій Гук.

Віце-президент з комерції МАУ Сергій Фоменко повідомив, що у них є деякі зауваження по окремии маршрутаи. “Деякі маршрути МАУ не могла почати експлуатувати, оскільки, незважаючи на те, що права у МАУ були, з боку зарубіжних країн застосовувалися обмеження і бар’єри, а наша влада не змогла допомогти МАУ зняти ці обмеження і реалізувати плани польотів. Вважаю, що в таких випадках неправильно говорити про те, що авіакомпанія з власної ініціативи не виконувала рейси. Сподіваємося, що Державіаслужба це врахує”, – сказав Фоменко.

Нарікання з боку авіаперевізників викликає виключно сам документ (наказ Державіаслужби про новий порядок видачі та анулювання прав на авіамаршрути). “Він вимагає, як мінімум, значних доопрацювань і корекцій”, – вважає Володимир Катерний.

За підсумками засідання комісії видно, що діючий порядок видачі та анулювання маршрутів потребує доопрацювання, також зазначив Андрій Гук.

“Незрозуміло, яких пояснень від авіакомпаній достатньо, щоб лінії не анулювали. Поки логіка комісії свідчить, що таким приводом може бути тільки код-шерінгова угода. Але ми вважаємо, що якщо авіакомпанія почала роботу по запуску рейсів, у т. ч. затверджує розклад, домовляється з аеропортами по слотам, то такі права на лінії не слід анулювати”, – сказав Гук.

Ярослав Агафонов також вважає, що якщо перевізник веде підготовчу роботу з початку експлуатації того чи іншого маршруту, то Державіаслужба повинна прислухатися до думки авіакомпанії.

“Наша авіакомпанія вже півроку веде листування з відомствами України і Росії для початку польотів по відібраному маршруту Київ-Москва. Перевізник готовий був почати літати по цьому напрямку ще навесні поточного року. Але МЗС України не передав ноту МЗС РФ, що YanAir готовий почати польоти за маршрутом Київ-Москва, – повідомив Ярослав Агафонов. – Державіаслужба каже: “Ні, Ви не будете літати, ми забираємо у вас це призначення”. Де ж тут логіка, патріотизм і якийсь здоровий глузд?”.

Можливе анулювання прав на майже 50 маршрутів негативно може позначитися і на роботі “Ютейр-Україна”. За словами Володимира Катерного, зараз розглядаються різні варіанти розвитку “Ютейр-Україна”, включаючи виконання регулярних рейсів у міста Чехії, Італії та ОАЕ.

“Ми готові технічно і не виключаємо можливості експлуатації ліній спільно з українськими авіакомпаніями, – зазначив Катерний. – Попередні рішення комісії фактично виключають такий варіант розвитку найближчим часом”.

Крім того, гендиректор YanAir здивувався рішенню комісії залишити без розгляду заявку перевізника на польоти з Одеси, в якій віднедавна діє принцип “відкритого неба”, в Тель-Авів, Бухарест та Кишинів.

За словами Агафонова, авіакомпанія вже встигла отримати дозвіл на польоти від авіаційних чиновників Ізраїлю.

“Ми сподіваємося, що авіакомпанії вдасться переконати керівництво Державіаслужби України, і вже за підсумками цього засідання комісії все-таки отримати дозволи на польоти за цими трьома маршрутами. Перевізник готовий почати польоти за цими напрямками протягом одного-трьох місяців, які підуть на старт продажів, рекламу, маркетинг”, – резюмував Ярослав Агафонов.

Джерело: Інсайдер Україна

Правда України

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading