Daily: 07/31/2015

У Варшаві відзначили високими державними нагородами представників української національної меншини

Коморовський

У Варшаві відзначили високими державними нагородами Польщі – медалями «Хрест відродження Польщі» та «Хрест заслуг» – десять представників української національної меншини.

Діячі з Об’єднання українців Польщі отримали нагороди за заслуги у процесі поглиблення польсько-української співпраці. Медалі вручив президент Польщі Броніслав Коморовський.

За його словами, не часто трапляється, щоб такі нагороди отримували представники національних меншин. Коморовський наголосив, що діячів відзначили не тільки за їхній внесок у розвиток української громади, але й за те, що їм вдалося показати, в якому напрямку повинні розвиватися відносини національної меншини і держави.

«Польсько-українські відносини мали свої нечувано болючі епізоди, та в межах відновленої свободи Польщі й України ми послідовно будуємо візію держави, де є місце для різноманіття», – сказав Коморовський. Польський президент також нагадав про значний внесок української меншини у процес зближення двох сусідніх держав.

У свою чергу Юрій Рейт, один із нагороджених, зазначив, що медалі, вручені президентом, – це визнання заслуг усієї української громади у процесі побудови демократичної Польщі.

Рейт наголосив, що Об’єднання українців Польщі – це організація, яка не тільки дбає про збереженння національної тотожності, але й активно включилося у процес демократичних перетворень країни, який розпочався на межі 1980–1990-х років. Чимало українських активістів у Польщі взяли участь створенні демократичних інститутів на місцях, стали депутатами місцевих рад та керівниками органів самоврядування, нагадав Юрій Рейт.

Цього року Об’єднання українців Польщі відзначає своє 25-річчя. Серед відзначених польськими державними нагородами – голова об’єднання Петро Тима, а також лідери регіональних відділень цієї організації.

Найвищу державну нагороду – «Офіцерський хрест відродження Польщі» – отримав Олександр Колянчук. Цей історик із Перемишля впродовж багатьох років займається вивченням історії армії УНР та польсько-української військової співпраці.

Правда України

your ad here

Укртранснафта призупинила прийом і транспортування нафти Укрнафти, незважаючи на попередню оплату послуг

Коломойський

Укртранснафта призупинила прийом і транспортування нафти Укрнафти, незважаючи на попередню оплату послуг. Про це повідомляє прес-служба компанії.

“У зв’язку з затоварюванням резервуарних парків, ПАТ “Укрнафта” буде вимушене припинити видобуток нафти і газу починаючи з 24:00 31 липня 2015 року. Це призведе до припинення законтрактованих поставок нафти на нафтопереробні потужності”, – йдеться в повідомленні.

Незаплановане припинення видобутку також може спричинити незворотні наслідки техногенного характеру, заявляють у компанії.

Заступник голови правління – виконавчий директор Укрнафти Володимир Пустоваров заявив, що перед компанію вперше постала подібна ситуація, і пригрозив Укртранснафті судом.

Окрім того, керівництво Укрнафти звернулося до голови Нафтогазу Андрія Коболєва і міністра енергетики Володимира Демчишина з проханням втрутитися в ситуацію, що склалася, і не допустити зупинки видобутку нафти і газу.

НАК також відмовилася транспортувати нафту, видобуту Укрнафтою, на Кременчуцький нафтопереробний завод через відмову групи Приват повернути в державні нафтопроводи технологічну нафту з Кременчуцького НПЗ. Він зазначив, що менеджери Кременчуцького НПЗ відмовляються повертати технологічну нафту під вигаданими приводами.

“Кажуть, що ситуація неспокійна, треба з Міноборони узгодити”, – сказав Пасішник.

Раніше повідомлялось про те, що Укрнафта відмовляється виплачувати державі 1,8 млрд грн дивідендів за 3 останні роки, посилаючись на те, що Нафтогаз забрав у неї газу на 2,6 млрд грн. У Нафтогазі вважають цю аргументацію незаконною.

Як раніше повідомлялося, Міністерство екології та природних ресурсів України має намір призупинити ліцензії Укрнафти через великі борги, накопичені компанією перед державним бюджетом.

Правда України

your ad here

Прийом заяв від абітурієнтів на вступ до вищих навчальних закладів продовжений до 2 серпня 2015 року

абітурієнти

Прийом заяв від абітурієнтів на вступ до вищих навчальних закладів продовжений до 2 серпня. Про це повідомляється на сайті Міносвіти.
Міносвіти надало роз’яснення у зв’язку з тимчасовим призупиненням роботи Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) абітурієнтам, у яких виникли проблеми при подачі документів.

У Міністерстві запевняють, що для абітурієнтів, які вказали помилкову дату народження при реєстрації для проходження ЗНО, створені умови для подачі заяви незалежно від зазначеної дати. Для цього слід звертатися безпосередньо до приймальних комісій.

“У разі зміни вступником прізвища, імені, по батькові після проходження ЗНО, подати заяву на вступ можна при безпосередньому зверненні до приймальної комісії ВНЗ, надавши додатково до встановленого переліку документ, що підтверджує факт зміни прізвища, імені чи по батькові”, – йдеться в роз’ясненні.

Також у разі втрати або пошкодження сертифіката ЗНО до приймальної комісії замість нього може бути подана довідка Українського або регіонального центру оцінювання якості освіти про підтвердження факту проходження ЗНО.

Вступникам, апеляційні заяви на результати ЗНО яких перебувають на розгляді в УЦОЯО, Міносвіти рекомендує подавати заяви на вступ до приймальних комісій. “Апеляційні заяви будуть розглянуті найближчим часом апеляційною комісією, конкурсний бал буде перерахований автоматично”, – запевнили у відомстві.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що подати документи до ВНЗ можна було в електронній формі на сайті або в самих вишах до 18:00 31 липня.

Правда України

your ad here

Бендер-коломойський підкупив Волинський суд щоб повернути Лазорка в «Укртранснафту»

коломойський

Апеляційний суд Волинської області постановив усунути перешкоди у виконанні Олександром Лазорком обов’язків на посаді генерального директора підприємства «Укртранснафта». Відповідне рішення від 23 липня доступне у єдиному державному реєстрі судових рішень, повідомляють журналісти.

Лазорко був відсторонений наглядовою радою «Укртранснафти» 19 березня. На його місце призначили Юрія Мірошника. Це призвело до скандалу, інциденту з журналістами і початку конфлікту між Коломойським і владою.

20 березня Коломойський заявив, що Мірошник не буде проводити аудит в «Укртранснафті», а цим питанням займуться компанії «великої четвірки».

Зрештою цей конфлікт призвів до відставки олігарха з посади голови Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Укртранснафта» (компанія з транспортування нафти) на 100% належить державному НАК «Нафтогаз».

Правда України

your ad here