Адміністрація Президента вважає можливим оголошення дефолту Україною

дефолт

Загроза технічного дефолту існує, однак говорити про дефолт в Україні в цілому недоречно, заявляє представник президента в Кабінеті міністрів Олександр Данилюк.

“Переговори з кредиторами йдуть непросто, і міністр фінансів не раз говорила про це. Однак, якщо це (дефолт – ред.) відбудеться, це буде технічний дефолт, щоб кредитори розуміли: потрібно якось рухатися назустріч один до одному”, – сказав він на брифінгу у вівторок.

При цьому О.Данилюк підкреслив, що “говорити про дефолт в даний час недоречно, беручи до уваги фінансову ситуацію в країні і знаючи графік платежів”.

“Ми знаходимося в переговорному процесі з кредиторами, у нас є певний зв’язок з програмою МВФ – це те, що на нас тисне. У разі необхідності такий дефолт буде оголошено”, – додав він.

Як повідомлялося, спецкомітет кредиторів і українська делегація, яку представляла міністр фінансів Наталія Яресько, досягли прогресу під час прямих переговорів у Вашингтоні 15 липня. Разом з тим, як зазначила міністр, остаточної домовленості поки немає.

У Вашингтоні, відповідаючи на запитання журналістів, чи буде уряд України вдаватися до мораторію на зовнішні виплати, голова Мінфіну сказала, що теоретично мораторій може бути, але зараз таких конкретних планів немає.

Як повідомлялося, реструктуризація є частиною програми міжнародної допомоги Україні, проте переговори з кредиторами топталися на одному місці з березня по кінець червня. Київ погрожував ввести мораторій на обслуговування боргів, якщо утримувачі приблизно $20 млрд облігацій країни не погодяться найближчим часом почати переговори, на яких Мінфін пропонував списати 40% основної суми заборгованості, розстрочити платежі і знизити відсотки.

Кредитори, в свою чергу, доводили, що і без списання основної суми Україна зможе укластися в необхідні МВФ параметри боргового навантаження, пропонуючи тривалу відстрочку виплат. Кредитори зробили останню свою пропозицію 9 травня і вважали його таким, що відповідає всім критеріям МВФ. Вони пропонували економію платежів в $16 млрд за рахунок повної відмови від виплати основного боргу до 2019 року.

На думку Мінфіну, пропозиція спецкомітету кредиторів і раніше не відповідала цілям, погодженим з МВФ, і, крім того, включалав себе вилучення $8 млрд з міжнародних резервів Нацбанку України, проти чого також виступає МВФ. В якості поступки Київ запропонував кредиторам в середині червня додаткові “інструменти відновлення вартості”, виплати за якими будуть проводитися в разі досягнення України більш високих, ніж зараз прогнозується, показників зростання ВВП.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading