Daily: 07/22/2015

Протягом минулого тижня звільнили чотирьох патрульних поліцейських

поліція

За минулий тиждень звільнені четверо патрульних поліцейських за проступки, не сумісні з посадою співробітника поліції.

“Протягом минулого тижня чотирьох патрульних поліцейських звільнили”, – сказав заступник начальника патрульної поліції Києва Дмитро Євдокимов.

Він пояснив: “Причини були переважно такі: нами встановлено, що один, наприклад, у вільний час, не на службі, вживав алкогольні напої і перебував в автомобілі”. “Ми з такими прощаємося”, – наголосив Євдокимов.

За його словами, з одного боку, поліцейський повинен відчувати підтримку свого керівництва, а з іншого – має усвідомлювати відповідальність перед людьми.

Раніше повідомлялося, що в Києві за 11 днів роботи управління патрульної служби вже пошкоджено 10 нових патрульних автомобілів Toyota Prius.

Як повідомлялося, нова патрульна служба в Києві почала працювати 4 липня. Столиця стала першим містом в Україні, де ДАІ та ППС замінили на поліцейських.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

В Британії вперше в історії медицини імплантували пацієнтові біонічні очі

біонічні очі

Хірурги в англійському Манчестері вперше в історії медицини імплантували пацієнтові біонічні очі.

80-річний Рей Флінн страждає на суху макулярну дегенерацію – ця недуга розвивається з віком і є найбільш поширеною причиною втрати зору серед людей у розвинених країнах світу.

Через цей діагноз Флінн повністю втратив центральний зір. Але тепер він використовує імплантат сітківки, який обробляє відео з мініатюрної камери, закріпленої на його окулярах.

Зображення перетворюються на електричні імпульси і передаються бездротовим каналом на масив електродів, прикріплених до сітківки.

Електроди стимулюють клітини сітківки, які все ще залишились у людини, а ті, своєю чергою, посилають інформацію в мозок.

Тепер Рей Флінн може розгледіти напрямок білих ліній на комп’ютерному моніторі і сподівається, що згодом імплантат допоможе йому покращити зір достатньо для того, щоб займатися садівництвом і шопінгом.

Імплантат Argus II розробила американська компанія Second Sight. Раніше пристрій використовували для відновлення зору пацієнтів, які втратили його внаслідок рідкісного захворювання, відомого як пігментний ретиніт.

Операція із його вживлення Флінну тривала чотири години. “Прогрес пана Флінна справді чудовий, він бачить обриси людей і предметів дуже добре. Я думаю, що це може бути початком нової ери для пацієнтів із втратою зору”, – сказав професор офтальмології та регенерації сітківки в університеті Манчестера Пауло Станга, який керував операцією.

На вікову макулярну дегенерацію, яку вперше спробували вилікувати за допомогою імплантата, страждають принаймні півмільйона людей у Великій Британії.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

ГПУ пресує центр оцінювання якості освіти, бо їхніх дітей офіційно визнали тупими

ЗНО

Дискредитація зовнішнього незалежного оцінювання відбувається через неможливість деяких чиновників добитися підвищення балів при оцінюванні знань. Про це голова комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, депутат Лілія Гриневич написала на своїй сторінці у мережі.

«Переконана, що гучна заява генпрокурора про «ряд важких злочинів» в Українському центрі оцінювання якості освіти – це чергова спроба підірвати довіру до системи зовнішнього незалежного оцінювання. Адже цього року також виявилося багато бувалих і новоспечених чиновників, які не змогли задовільнити свої побажання з підвищення балів ЗНО, а тому готові на все, щоб дискредитувати систему», – стверджує Гриневич.

При цьому вона висловила упевненість у тому, що голова УЦОЯО Ігор Лікарчук не міг допустити порушень у роботі центру.

«Я добре знаю Ігоря Лікарчука і впевнена, що у питаннях об’єктивності результатів, він – твердий, як криця. Поки що не надано жодного доведеного факту про зміну результатів у базі, проте огульно підважується репутація фахівців, які самовіддано і добре виконують свою роботу», – заявила Гриневич.

21 липня генпрокурор Віктор Шокін заявив, що Генпрокуратура України, Служба безпеки і Міністерство внутрішніх справ проводять спецоперацію із затримання високопосадовців Міносвіти, яких підозрюють у зловживанні службовим становищем. За його словами, йдеться про керівництво Центру оцінювання якості освіти. 22 липня в ГПУ повідомили, що чотири керівники центру оцінювання якості освіти отримали повістки на допит.

У Міносвіти заявили, що слідчі дії не несуть загрози для вступної кампанії.

Кабінет міністрів України відсторонив Ігоря Лікарчука від виконання обов’язків директора УЦОЯО на час проведення розслідування.

Український центр оцінювання якості освіти створений у 2005 році. Серед завдань центру – підготовка проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), моніторинг якості освіти. 

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Експерти вважають, що курс долара до гривні буде варіюватися в межах 26-27

курс долара до гривні

У чому зберігати гроші в Україні в непередбачуваному 2015 році?

Найбільш оптимістичні прогнози щодо курсу гривні надає Міжнародний валютний фонд, від вирішення якого залежить подальша доля української економіки.

Експерти МВФ розрахували, що гривня до кінця 2015 року зміцниться по відношенню до долара на позначці 22 гривні за долар, а в довгостроковій перспективі – зростання долара не повинен перевищити 23 гривень. Фахівці відзначають, що нинішнє коливання курсу – тимчасове явище.

В умовах девальвації національної валюти експерт команку Олена Шостак радить зберігати заощадження у гривні, якщо ви плануєте відкрити депозитний рахунок. Процентна ставка по гривні набагато вище валютних ставок. При обміні гривні на іноземну валюту під час інфляції заощаджень виявиться в рази менше, а передбачувані відсотки зменшаться в кілька разів. Що стосується довгострокової перспективи, необхідний комплексний підхід.

Прогнози експертів МВФ є занадто оптимістичними, це визнають навіть в Кабміні України. В уряді передбачають три сценарії розвитку подій:

– Песимістичний: курс до кінця року складе 32 грн за долар

– Реалістичний: курс в 26 грн

– Оптимістичний: долар за 22 грн.

На думку аналітика Олександра Охріменка найбільш імовірним є песимістичний сценарій Кабміну.

“Якщо порівняти суму гривні та суму валюти, то курс до кінця року буде більше 30 грн/дол”, – говорить експерт.

Таку ж позицію поділяє і фінансовий аналітик, екс-міністр економіки України Віктор Суслов. Він упевнений, що закладений курс гривні до долара на 2016 рік у 22 гривні – це блеф.

Думки більшості експертів і аналітичних агентств сходяться в тому, що до кінця 2015 року Ек. Даний сценарій, на думку провідних економістів, є найбільш вірогідним.

Очевидно, що іноземна валюта буде дорожчати аж до кінця поточного року. Однак, тут є свої підводні камені. Якщо купувати долари зараз за курсом 24, то при прогнозованому курсі в 26 гривень багато заробити не вийде. Чому?

Логіка проста: купувати назад валюту банки будуть дешевше, ніж продавали. Більше того, до нинішнього курсу необхідно ще додати 2% податку, які доводиться платити при купівлі іноземної валюти. Таким чином, у короткостроковій перспективі на коливанні курсу гривні заробити не вийде.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Міністр економіки розповів про страшних контролерів і американські інвестиції

контролюючі органи

З 68 тисяч до 10-12 тисяч може скоротитися кількість працівників у контрольних органах. Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус.

“Багато корупції в контролюючих органах – це фітосанітари, це сільгоспінспекція … Це страшні люди, насправді. Зараз об’єднали ці шість, як мінімум, агентств з контролюючими функціями, зробили одного великого монстра. При старій системі штат був 68 тисяч осіб. Вчора спілкувався з новим керівником. Він сказав, що планує з 68 тисяч залишити 10-12 тисяч“, – розповів Абромавічус.

За його словами, цього року міністерство розробить новий порядок проведення перевірок.

“Буде створений портал, де можна знайти інформацію про те, хто, коли, чому і кого перевіряє. Досі не зрозуміло, кого перевіряє і чому. А це буде все в публічному просторі”, – зазначив міністр

Раніше уряд підтримав пропозицію Міністерства економічного розвитку і торгівлі та продовжив мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу до кінця 2016 року.

Найбільший інтерес американських інвесторів викликають ІТ і аграрна галузі України. Про це повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус.

“В основному, американські інвестори зацікавлені в IT та аграрній галузі. Ми очікуємо, що саме ці сфери отримають більше всього західного капіталу”, – повідомив він.

При цьому американські інвестори стурбовані рівнем корупції та проблемами в роботі судової системи в Україні.

“Під час двостороннього ділового форуму у Вашингтоні 97% опитаних респондентів зазначили, що стурбовані рівнем корупції в Україні, 92% – проблемами в роботі судової системи”, – зазначив А.Абромавічус.

Нагадаємо, перший американо-український діловий форум пройшов у Вашингтоні в Торговій палаті США. Він був організований за участю американського міністерства торгівлі. Участь у ньому взяли підприємці та політики двох країн. Українську делегацію очолював прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, перед присутніми виступив віце-президент США Джозеф Байден. Більшість сесій в рамках форуму пройшли в закритому для преси режимі.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Газпром і путіна спіткала чергова невдача з боку “дружнього” Китаю

Підписання контракту з Китаєм затягується на невизначений термін

Підписання контракту з Китаєм на постачання газу по газопроводу “Алтай” (або «Сила Сибіру – 2») затягується на невизначений термін, повідомили нам два федеральних чиновника.

Зростання попиту на газ в Китаї сповільнюється, одночасно через падіння цін на нафту Китаю стає доступнішим СПГ, наприклад з Австралії, говорить аналітик Валерій Нестеров. За даними BP, якщо в 2012-2013 рр. споживання газу в Китаї росло на 12-13%, то в 2014 р зростання склало 8,5% і досяг 185, 5 млрд куб. м. А в першому півріччі 2015 зростання було тільки 2%, говорить Нестеров, в такій ситуації «Газпром» не зможе отримати високу ціну на газ «Алтаю».

«Газпром» пропонує CNPC високу ціну, пояснюючи її дорожнечею будівництва «Алтаю». Китай готовий побудувати газопровід дешевше і пропонує оголосити відкритий тендер, щоб його компанії могли брати участь і ціна будівництва стала прозорою », – пояснює президент аналітичного центру Сергій Санакоєв: «Газпром» відмовляється, Китай не поспішає.

Китай пропонував постачання матеріальних ресурсів, обладнання та робочої сили, розповідав у травні заступник голови правління «Газпрому» Віталій Маркелов. Необхідності їх залучення на нашу територію немає, не було і не буде, запевнив наприкінці червня заступник голови правління Олександр Медведєв.

За оцінкою ІНЕД РАН, Китаю до 2040 р потрібно буде 700 млрд куб. м газу, половину він добуде сам, інше прийде по трубі з Росії і Туркменії, а також у вигляді СПГ; постачальником може стати й Іран. Але Китай може зробити ставку на відновлювальну енергетику і знизити залежність від імпорту газу.

Схожа ситуація складалася і по ходу переговорів про газопровід «Сила Сибіру», 30-річний контракт на постачання в Китай 38 млрд куб. м газу на рік (експорт почнеться в 2018-2020 рр.) – політичне рішення, воно повинно було показати світові, що у Росії є новий газовий ринок, вважає Санакоєв.

За першим контрактом «Газпром» і CNPC самі домовитися так і не змогли (переговори йшли 10 років), документ був підписаний тільки після переговорів президента Росії Володимира Путін і голови КНР Сі Цзіньпіна, нагадує один із наших співрозмовників. Швидше за все, і по другому контрактом також буде потрібно політичне втручання, вважає він.

Раніше голова правління «Газпрому» Олексій Міллер і міністр енергетики Росії Олександр Новак говорили, що другий газовий контракт c Китаєм може бути підписаний до середини 2015 У травні «Газпром» і CNPC підписали лише угоду про основні умови поставок (не включає ціну) по «Алтаю» 30 млрд куб. м газу в рік на захід Китаю, а в Уфі питання про будівництво газопроводу офіційно вже взагалі не піднімалося.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

У КМДА розробили схему розміщення засобів пересувної дрібнороздрібної торгівлі

вулична торгівля

У КМДА розробили схему розміщення засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі. З нею можна буде ознайомитися вже найближчим часом, розповіли в міськадміністрації.

“Ми створили спеціальну схему для впорядкування дрібнороздрібної торгівлі та створення зручностей як для підприємців, так і для жителів Києва”, – зазначив директор департаменту промисловості та розвитку підприємництва Максим Кузьменко.

За його словами, схема передбачає зонування міста на чотири частини, де вже зафіксовані 229 точок торгівлі. Це перший драфт, наступні будуть оформлятися після додаткового обговорення з підприємцями та громадськістю, але також з урахуванням містобудівних та архітектурних обмежень. При цьому торгівля в так званій “нульовій зоні” (історичний центр) буде заборонена.

Торги з продажу майбутніх локацій відбудуться пізніше, після офіційного оголошення. Кожен підприємець зможе взяти участь в онлайн-торгах. На спеціальному сайті буде розміщена інформація про лот, кількість заявок на нього тощо. Стартова ціна лота буде визначатися, виходячи з зонування і розмірів об’єкта.

“Ми всі хочемо жити в комфортному і доглянутому місті. Я розумію людей, їх бажання працювати. Але я також розумію пішоходів, тих, кому заважають кава-машини. Єдиний варіант – шукати компроміс. І легальна схема розташування, яка буде заповнюватися після відкритих прозорих торгів – це, на мою думку, і є хороший компроміс“, – підсумував Максим Кузьменко.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Адміністрація Президента вважає можливим оголошення дефолту Україною

дефолт

Загроза технічного дефолту існує, однак говорити про дефолт в Україні в цілому недоречно, заявляє представник президента в Кабінеті міністрів Олександр Данилюк.

“Переговори з кредиторами йдуть непросто, і міністр фінансів не раз говорила про це. Однак, якщо це (дефолт – ред.) відбудеться, це буде технічний дефолт, щоб кредитори розуміли: потрібно якось рухатися назустріч один до одному”, – сказав він на брифінгу у вівторок.

При цьому О.Данилюк підкреслив, що “говорити про дефолт в даний час недоречно, беручи до уваги фінансову ситуацію в країні і знаючи графік платежів”.

“Ми знаходимося в переговорному процесі з кредиторами, у нас є певний зв’язок з програмою МВФ – це те, що на нас тисне. У разі необхідності такий дефолт буде оголошено”, – додав він.

Як повідомлялося, спецкомітет кредиторів і українська делегація, яку представляла міністр фінансів Наталія Яресько, досягли прогресу під час прямих переговорів у Вашингтоні 15 липня. Разом з тим, як зазначила міністр, остаточної домовленості поки немає.

У Вашингтоні, відповідаючи на запитання журналістів, чи буде уряд України вдаватися до мораторію на зовнішні виплати, голова Мінфіну сказала, що теоретично мораторій може бути, але зараз таких конкретних планів немає.

Як повідомлялося, реструктуризація є частиною програми міжнародної допомоги Україні, проте переговори з кредиторами топталися на одному місці з березня по кінець червня. Київ погрожував ввести мораторій на обслуговування боргів, якщо утримувачі приблизно $20 млрд облігацій країни не погодяться найближчим часом почати переговори, на яких Мінфін пропонував списати 40% основної суми заборгованості, розстрочити платежі і знизити відсотки.

Кредитори, в свою чергу, доводили, що і без списання основної суми Україна зможе укластися в необхідні МВФ параметри боргового навантаження, пропонуючи тривалу відстрочку виплат. Кредитори зробили останню свою пропозицію 9 травня і вважали його таким, що відповідає всім критеріям МВФ. Вони пропонували економію платежів в $16 млрд за рахунок повної відмови від виплати основного боргу до 2019 року.

На думку Мінфіну, пропозиція спецкомітету кредиторів і раніше не відповідала цілям, погодженим з МВФ, і, крім того, включалав себе вилучення $8 млрд з міжнародних резервів Нацбанку України, проти чого також виступає МВФ. В якості поступки Київ запропонував кредиторам в середині червня додаткові “інструменти відновлення вартості”, виплати за якими будуть проводитися в разі досягнення України більш високих, ніж зараз прогнозується, показників зростання ВВП.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Збанкрутілих власників Дельта Банку підозрюють у розкраданні коштів Нацбанку України

дельта банк

Збанкрутілий Дельта Банк підозрюють у розкраданні коштів Нацбанку і виведенні їх за кордон. Генпрокуратура домоглася в суді дозволу на перевірку роботи установи за останні три роки і шістнадцяти його клієнтів, які вивели за кордон понад $0,5 млрд. Причина банкрутства банку може бути встановлена вже в серпні.

Правоохоронці шукають кошти, виведені, на їхню думку, з Дельта Банку перед банкрутством кредитної установи в березні 2015 року. Печерський районний суд Києва 1 липня по запиту Генеральної прокуратури дозволив провести позапланову ревізію діяльності банку за період з 2012 року, говориться в опублікованому визначенні суду.

Державній фінансовій інспекції доручено з 13 по 31 липня провести ревізію діяльності банку та зустрічні перевірки шістнадцяти його клієнтів. Мета – визначити, куди банк витратив отримане в 2014-му рефінансування НБУ на 10 млрд грн. Попередньо встановлено, що Дельта Банк з цієї суми за 4,1 млрд грн придбав $535,3 млн і «перерахував їх за кордон на користь дванадцяти пов’язаних між собою українських суб’єктів господарювання, окремі службові особи яких були співробітниками Дельта Банку».

Сім компаній, зареєстрованих за однією адресою в Києві, отримали на свої рахунки в латвійському Baltic International Bank сумарно $371,9 млн. В цьому ж банку на рахунки інших трьох компаній надійшло $62,4 млн. Ще два підприємства використовували рахунки в Amsterdam Trade Bank ($3,9 млн) і латвійському Trasta Komercbanka ($75,2 млн.). «Угоди, укладені цими компаніями, містять ознаки фіктивності і спрямовані на викрадення коштів, отриманих як рефінансування НБУ», – йдеться в рішенні суду.

Ряд боржників банку – «Іллічівський зерновий порт», «Яблуневий дар», «Танк Транс», «СтройБуд Іллічівськ» – припинили обслуговувати свої зобов’язання перед банком, посилаючись на сумнівний залік зустрічних вимог з іншими особами. Оскільки топ-менеджери цих компаній були співробітниками Дельти, суд дозволив зустрічні перевірки.

На початку 2015 р. Дельта Банк став неплатоспроможним, Фонд гарантування вкладів фізосіб ввів в нього тимчасову адміністрацію і почав виплату компенсацій вкладникам на загальну суму до 16 млрд грн. Ревізія Держфінінспекції повинна встановити реальний обсяг отриманого рефінансування, підстави для його видачі, якість забезпечення і поточний стан застав. Також треба дізнатися, скільки грошей, на якій підставі і під які застави банк надав цим компаніям і як погашаються кредити.

Примітно, що Генпрокуратура почала досудове розслідування щодо розкрадання держкоштів, отриманих Дельта Банком як рефінансування НБУ, ще 28 квітня 2014 року. Однак це розслідування не заважало НБУ в подальшому видати Дельта Банку ще 4,49 млрд.грн. Учора екс-власник Дельта Банку Микола Лагун і екс-перший заступник голови банку Євген Березовський не відповідали на дзвінки нашого кореспондента. У НБУ поки не відповіли на запит про видачу рефінансування після початку розслідування.

Дії ГПУ є підтримкою нинішньої політики ФГВФО, який з’ясовує по кожному банку-банкруту роль власників і менеджменту в доведенні установи до стану неплатоспроможності. «Досліджується видача кредитів банком, наявність або відсутність застав під такі позики, виведення грошей за кордон і кредитування там юросіб, списування коштів», – пояснює директор департаменту впровадження планів регулювання та управління активами неплатоспроможних банків ФГВФО Андрій Шевченко.

лагун

Зазначена перевірка може пролити світло на причини банкрутства банку, вважають учасники ринку. «Все можна визначити. Головне – це бажання правоохоронних органів розібратися у всьому цьому», – вважає голова правління комбанку Сергій Наумов. Якщо попередні дані ГПУ виявляться вірними, довести умисне виведення грошей буде нескладно. «Перша ознака – це те, що керівники компаній, які отримували кредити від банку, є також співробітниками банку. Очевидно і те, що ні від однієї з цих компаній банк не отримав гроші назад – кредити не гасилися. А також, швидше за все, ці гроші були переведені на рахунки, підконтрольні власникові банку, і правоохоронні органи можуть відстежити їх, – вважає старший партнер адвокатської фірми Ростислав Кравець.

– Якщо буде доведено, що ці дії довели банк до банкрутства, то власнику світить кримінальна відповідальність».

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Як стати власником автомобіля, якщо грошей на нього не вистачає

купити авто

За десятиліття, що минули з часів пригод Остапа Бендера, більшість з нас погодилися з гаслом “Автомобіль не розкіш, а засіб пересування”. На жаль, це засіб для багатьох досі залишається розкішшю – принаймні, далеко не кожен в змозі придбати його за рахунок власних коштів. Що робити?

Ну, машину можна придбати за рахунок позикових коштів, вдавшись до однієї з програм банківського автокредитування. Це найбільш відомий народу шлях.

По-друге, засіб транспорту можна взяти в оренду з викупом, тобто в лізинг. Такий спосіб придбання менш популярний, але має ряд своїх переваг.

Частенько можна зустріти також пропозиції придбати автомобіль в розстрочку. Але при найближчому розгляді виявляється, що під цим терміном ховається або той же кредит, або, набагато частіше, – той же лізинг. Схоже, що останнім часом це у лізингових компаній мода така: замінювати незвичне і страшне “лізинг” на слово, пестить слух ще в радянські часи. Ми спробували розібратися, в чому різниця між цими поняттями і як краще придбати автомобіль.

“Ринок автокредитування не активний, як і авторинок в цілому”, – так ситуацію з кредитами коментує провідний експерт сектора розвитку кредитування і страхування Олег Качмар. Дійсно, за даними асоціації “Укравтопром”, в 2014 році продажі нових авто в Україні скоротилися на 55% (старих – на 47%), а за перші півроку 2015-го легковиків продали вже на 70% менше, ніж за аналогічний період невдалого минулого року. Правда, до кінця півріччя відставання дещо скоротили – нинішній червень став “всього лише” на 45,7% гірше торішнього. “Ринок автокредитування все ще перебуває в стані падіння. Високі ціни на покупку роблять придбання автомобіля недоступним як за готівку, так і в кредит”, – вважає начальник відділу управління мережею відділень і прямих каналів, експерт з автокредитування Інна Демченко.

Часи, коли на загальне задоволення клієнти масово брали кредити для при придбання авто, банки охоче їх видавали, а торговці транспортними засобами з азартом підраховували відсотки зростання продажів, канули в лету.

“Загальна причина більш низької активності в сфері автокредитування – економічна ситуація, – говорить директор департаменту по продуктах роздрібного бізнесу Ярослав Сковрон. – Перший аспект – ринковий попит. Зазвичай в складних економічних умовах населення зводить до мінімуму такі” сімейні інвестиції “, як нова машина , так що попит на автомобілі на ринку в цілому низький “. З іншого боку, вказує експерт, і самі банки не готові інвестувати в побудову і підтримку належної мережі для продажу автокредитів: при такому низькому попиті на авто вона не буде завантажена, і інвестиції в найближчому майбутньому не окупляться. А хто в нинішні нелегкі часи стане вкладати кошти без конкретної і добре прораховуваної віддачі?

“Другий аспект – обмеження в ліквідності, з яким зараз стикається банківський ринок. Є, звичайно, винятки, коли банки спеціалізуються саме в автокредитуванні, і вони продовжують працювати у своєму сегменті для того невеликого попиту, який існує. Але в цілому фінустанови, які сьогодні успішно залучають депозити, все-таки воліють спрямовувати кошти у вигідне кредитування, наприклад, кредитні картки або кредити готівкою. Як наслідок, якщо банк сьогодні видає кредити готівкою – для клієнтів по депозитах це позитивний сигнал про його стабільність“, – продовжує Ярослав Сковрон.

Також потенційний покупець автомобіля може взяти його в лізинг (від англійського дієслова “to lease” – “здавати в оренду”). І він дійсно недалеко пішов від звичайної оренди – хіба що припускає в кінці цієї угоди повний викуп орендованого майна. На практиці шлях до лізингу починається так само, як і до банківського кредиту – з походу в автосалон. Ви обираєте собі авто, після чого звертаєтеся в лізингову компанію. Компанія купує цю машину за свої гроші, і здає вам її в оренду. На відміну від придбання авто в кредит, ви при цьому не стаєте його власником: воно належить лізинговій компанії. І треба згадати, що існує два види лізингу: фінансовий та оперативний. В даному випадку нас цікавить саме фінансовий лізинг, що передбачає повний викуп нами орендованої машини. При оперативному вона повертається назад, як при звичайній оренді.

Дісталося, звичайно ж, нині і лізингу – правда, не без користі для клієнтів. “Автопродажі значно впали за останній рік, і обсяги продажів лізингових послуг також знизилися, – констатує Людмила Золотарьова. – У таких умовах, з метою залучення клієнтів компанії йдуть на великі поступки, і лізингоодержувач за ті ж гроші може придбати послугу з набагато більшим покриттям і наповненням. Дилери масово проводять вигідні акції, в тому числі хороші цінові пропозиції“. З іншого боку, вказує експерт: “Кількість банків, так і лізингових компаній, що фінансують, скоротилася, тому отримання будь-якого виду розстрочки на покупку ускладнилося фактором пошуку реально працюючої компанії”.

У банківського кредиту в порівнянні з лізингом є дві вагомі переваги. Об’єктивно він, як правило, дешевше. І зі сфери сприйняття споживачем він куди більш звичний. У тому числі й через більш раннього проникнення на український фінансовий ринок – набагато більше людей встигли скористатися банківськими послугами, значить, і сприятливу рекомендацію від знайомих найімовірніше отримати з приводу цієї послуги. Та й для розуміння лізинг дещо складніше, ніж аналог простого “позичити грошей”.

Зате в користуванні лізинг значно простіше. Причому з самого початку. Як правило, лізингові компанії пред’являють до своїх клієнтів помітно менш жорсткі вимоги, ніж банки.

Часто для оформлення договору достатньо паспорта, ідентифікаційного коду та водійського посвідчення.

Ні ваш дохід, ні наявність якоїсь власності багато компаній взагалі не цікавить. Що й не дивно – адже автомобіль залишається у їх власності, і забрати його назад, якщо ви підведете з виплатами, їм простіше і дешевше, ніж банку. Відповідно, і ризики у них нижче.

“Якщо врахувати вартість послуги в кінцевому підсумку, то лізинг вже перестав бути набагато дорожчим, ніж кредит. Практично за ті ж гроші клієнт отримує не тільки фінансування, але й цілий комплекс супутніх послуг – починаючи від реєстрації та зняття з обліку, страхування, врегулювання страхових випадків, закінчуючи заправкою палива, проведенням гарантійних і негарантійних ремонтів, сезонної заміною і зберіганням шин і багато іншого“, – стверджує Людмила Золотарьова. В принципі, клієнт може наповнити договір будь-яким зручним для нього сервісом за своїм бажанням.

Тим більше виявляються переваги лізингу, якщо “якщо щось трапиться”. Справа в тому, що лізингові компанії є великими корпоративними клієнтами і для станцій технічного обслуговування, і для страхових компаній, тому користуються своїми преференціями у випадку, наприклад, ДТП. Тобто вам не потрібно турбуватися ні про отримання виплат від страхової компанії, ні про якесть обслуговування свого автомобіля. У підсумку, як каже Людмила Золотарьова: “В умовах дуже низьких обсягів продажів на автомобільному ринку складно говорити про популярність лізингу. Але сміливо можна сказати, що люди все більше звертають увагу на цю послугу і виявляють зацікавленість у її використанні”.

Чого багато зараз на ринку, так це пропозицій купити автомобіль в розстрочку. Колись під цим малося на увазі, що ви купуєте товар (безпроцентно) з оплатою частинами. Таким чином виробник просто заохочував вас, збільшуючи свій обсяг продажів, економлячи на складських послугах, прискорюючи оборот коштів і тд.

Але розстрочка має й інші іпостасі. “Вона, як правило, є безвідсотковим кредитом. При цьому клієнта, швидше за все, будуть очікувати такі витрати, як: комісія при оформленні кредиту, щомісячна комісія або придбання страхових полісів. У частині загальної переплати, з точки зору позичальника, розстрочка суттєво не відрізняється від класичного кредиту“, – говорить Інна Демченко. Але сьогодні на ринку присутні і набагато більш нехитрі пропозиції. Наприклад, один великий банк пропонує автомобілі в розстрочку, описуючи безліч переваг (начебто GPS безкоштовно). Але при найближчому розгляді це виявляється звичайним кредитом з декларованими ставками 28-35% річних.

Найчастіше розстрочка виявляється лізингом. При цьому часто йдеться про привабливі (у порівнянні зі звичайним банківським кредитом) умовах. Наприклад, ви можете укласти договір на термін від 1 року до 6 років, з першим внеском від 20% і безвідсотковим першим роком: за цей термін ви можете погасити до 50% вартості автомобіля. Потім з вас візьмуть всього 12-15% річних на залишок.

Є правда, одне “але”: як правило, лізинг не може бути дешевше банківського кредиту на придбання такого ж товару, так як джерелом фінансування цих операцій є той самий банківський капітал. Тому лізинг обходиться хоч трохи (нехай на 1-2% річних), але дорожче. А низькі ставки по оголошеннях, як правило, означають одну з трьох – або мова йде про акційну модель або партнерську програму (по якій якийсь із банків дає ще більш вигідні умови). Або “за дужками” в рекламному оголошенні залишається ряд витрат. Або спочатку вартість авто в даній пропозиції дещо завищена.

Нинішні банкіри воліють захищати себе від можливих розчарувань за допомогою строгих вимог до потенційних позичальників і взяття якогось майна в заставу.

Як нам розповіли в одній великій фінустанові, процедура автокредитування досить проста. Для початку ви вибираєте авто в салоні. Потім відправляєте електронною поштою копії своїх документів (паспорт, ідентифікаційний код і довідку про доходи за останні 6 місяців) у відділ кредитування банку, який вам підкажуть в салоні. Якщо ви одружені (заміжня), то до цього доведеться додати свідоцтво про шлюб, а також код і довідку про доходи вашої половинки.

Щоб отримати кредит, вам необхідно продемонструвати, що регулярні доходи вашої сім’ї дозволять оплачувати щомісячні платежі.

Деяким банкам достатньо, щоб вони лише трохи перевищували ці платежі, особливо якщо мова йде про дороге авто. Наприклад, якщо ви берете кредит, по якому належить платити 50 тис. грн на місяць, а ви заробляєте 60 тис., то ви знайдете добрий банк, який це влаштує. Але якщо ви заробляєте 6 тис., а платити треба 5 тис., то, швидше за все, вам відмовлять. Втім, існують банки, які пред’являють жорстку вимогу: доходи повинні бути як мінімум в два рази більше платежів.

Але і це ще не все. Ви будете повинні продемонструвати наявність якоїсь власності – нерухомості або іншого автомобіля.

Якщо ж у довідці доходів замало, ви можете допомогти собі, привівши виписку руху грошей на своєму картковому рахунку або ще якось підтвердивши, що через вашу кишеню проходять повноводні фінансові потоки. Ну і, звичайно ж, банк перевірить вашу кредитну історію.

У партнерстві з дилерами деяких брендів банки можуть надавати дуже вигідні умови. Наприклад, зайняти для придбання декількох моделей відомого німецького бренду можна і під 0,01% річних (плюс одноразова комісія 2,99%, страхування КАСКО 7,6% та інші дрібниці). Але тільки на один рік і з авансом не менше 50%. “Такі програми можливі у випадку компенсації частини відсотків з боку імпортера або автосалону, який зацікавлений у продажу авто”, – пояснює Інна Демченко. Неважко здогадатися, що на такі жертви продавці йдуть відносно моделей, які потребують стимулювання попиту.

Але це, швидше, виняток із правил. “Відхід з ринку декількох основних гравців сприяв зростанню ставок”, – говорить Інна Демченко. І кредит на машину, поза акції або партнерської програми, може потягнути від приблизно 18% ефективної ставки аж до 35,5%.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Є шанс, що сьогодні у бендера-коломойського заберуть контроль над Укрнафтою

Укрнафта

Зал засідань всередині будівлі, в якій 22 липня зберуться акціонери, огороджений металевою решіткою. Про це повідомляє джерело в “Нафтогазі”.

У той же час, як повідомляється, біля входу в офіс компанії помічені молоді люди у камуфляжі. “Приват” також має намір суттєво обмежити доступ на збори акціонерів 22 липня.

“Були біля офісу “Укрнафти”. Ґрати ніхто не збирається знімати. Навіть зал для проведення зборів, як нам стало відомо, огородили ґратами. Керівництво Укрнафти каже, що завтра на збори пустять тільки представника НАКу з довіреністю на голосування, інших Коломойський наказав не пускати. Між будівлею і ґратами ходять якісь “тітушкі”, – розповів співрозмовник.

Як повідомлялося раніше, керівництво ПАТ “Укрнафта” відмовляється демонтувати металеву решітку на вході в будівлю головного офісу компанії за адресою Нестерівський провулок 3-5 напередодні проведення зборів акціонерів ПАТ.

“Спілкувалися з нинішнім керівництвом” Укрнафти “з приводу проведення зборів 22-го. Попри обіцянки Коломойського на Наглядовій раді зрізати решітки на будівлі до зборів, керівництво “Укрнафти” не отримувало таких вказівок і збирається проводити збори в клітці”, – зазначив співрозмовник.

Нагадаємо, огорожу з металевої решітки навколо офісу “Укрнафти” виставили 22 квітня після того, як Верховна Рада прийняла закон про зниження кворуму, який дав державі шанс на повернення контролю над найбільшим добувним підприємством.

Також навколо будівлі були помічені озброєні автоматами бійці, як пізніше з’ясувалося, з приватної охоронної фірми “Привату”.

Як відомо, 22 липня відбудуться збори акціонерів ПАТ “Укрнафта” на якому мають обрати нового голову компанії та затвердити питання про виплату дивідендів за 2014 р.

Відзначимо, що 50% + 1 акція “Укрнафти” належить “Нафтогазу”, близько 42% – компаніям, афільованим з групою “Приват” Ігоря Коломойського.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Українським олігархам-шахраям тепер складніше буде ховати свої надприбутки

офшори

Мінфін України домовився з Республікою Кіпр про підвищення ставок оподаткування окремих видів пасивних доходів.

Відповідне рішення було досягнуто за результатами другого раунду переговорів заступника міністра фінансів Олени Макєєвої з представниками уряду Кіпру, повідомляє прес-служба міністерства.

Ключові зміни в цій конвенції полягають у підвищенні ставок оподаткування окремих видів пасивних доходів.

Зокрема:

– Від оподаткування в Україні будуть звільнятися тільки ті доходи, які отримані резидентом Кіпру від відчуження акцій та інших корпоративних прав, більше 50% вартості яких прямо чи опосередковано пов’язано з нерухомим майном, розташованим на території України;

– Обов’язковою умовою для застосування 5% податку при виплаті дивідендів, крім 20% володіння часткою компанії, є інвестування не менше 100 тис. євро до статутного капіталу української компанії (зараз для того, щоб мати право на 5% податку, можна задовольняти тільки одне з цих умов).

– Ставку податку при виплаті відсотків визначено сторонами переговорного процесу на рівні 5% (зараз – 2%).

У разі підписання тексту нової Конвенції та її ратифікації парламентом України і Республіки Кіпр, нові умови оподаткування пасивних доходів набудуть чинності не раніше 1 січня 2019 року.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

За підозрою у хабарництві та поборах в Києві затримали керівників МРЕВ

МРЕВ

За підозрою у хабарництві та поборах в Києві затримали начальника МРЕВ, його заступника та їх посередника. Про це повідомили в прес-службі столичної прокуратури.

Слідчим відділом прокуратури міста Києва спільно з СБУ під час отримання неправомірної вигоди затриманий начальник і заступник начальника Центру №7 надання послуг, пов’язаних з використанням автотранспортних засобів УДАІ ГУ МВС України в Києві, на вул.Стуса.

Крім того був затриманий посередник, який брав участь у злочинній схемі передачі коштів від власників автотранспорту керівництву МРЕВ.

Встановлено, що посадові особи систематично отримували хабарі від підлеглих, фізичних та юридичних осіб за видачу ексклюзивних номерних знаків та постановку на облік автотранспортних засобів.

У рамках розслідування проведено обшуки в приміщеннях аналогічного Центру на вул. Новоконстантинівська, а також у Головному управлінні столичної Державтоінспекції.

Слідчі дії тривають.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Хто з підприємців отримав право не застосовувати касові апарати

касові апарати

Президент Петро Порошенко підписав закон про звільнення від необхідності введення касових апаратів підприємцям з річним доходом менше 1 млн гривень. Про це свідчать дані на сайті Верховної Ради.

Згідно з документом, реєстратори розрахункових операцій (РРО) не застосовуватимуть платники єдиного податку першої групи, другої і третьої груп (фізичні особи-підприємці), у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1 млн гривень.

У разі перевищення у календарному році даної суми застосування касового апарату для такого платника єдиного податку є обов’язковим з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення.

Застосування РРО для нього буде продовжуватися в наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Закон звільняє від санкцій підприємців при проведенні валютообмінних операцій, якщо вони виконуються не в касах уповноважених банків, до 1 січня 2016 року.

Згідно з документом, вводити в експлуатацію, здійснювати технічне обслуговування та пломбувати РРО можна тільки через сервісні центри.

У законі зазначено, що термін експлуатації реєстраторів не повинен перевищувати 7 років.

Також Рада зобов’язала Кабінет Міністрів розробити до 1 вересня порядок проведення перевірок використання РРО.

Як повідомляло агентство, відповідно до Податкового кодексу, з 1 липня підприємці 3-ї групи повинні використовувати РРО, а підприємці 2-ї групи будуть зобов’язані використовувати РРО з 1 січня 2016 року.

При цьому мораторій на перевірки з питань застосування РРО встановлено до 2017 року.

Відповідно до Податкового кодексу, в першу групу платників податків включені підприємці, які здійснюють виключно роздрібний продаж товарів на ринках з рівнем доходу до 300 тис. гривень, без найманих працівників.

Друга група – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, з рівнем доходу до 1,5 млн гривень і з 10 найманими працівниками.

До третьої групи належать фізичні особи-підприємці та юридичні особи з обсягом доходу до 20 млн гривень з необмеженою кількістю найманих працівників.

Четверта група – сільгоспвиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній рік дорівнює або перевищує 75%, кількість найманих працівників для них і оборот коштів не обмежені.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Купівля вторинної нерухомості в Україні стала дуже небезпечною справою

Купівля вторинної нерухомості

Виявилося, що, банк може вимагати доплатити за придбану людиною квартиру або будинок, якщо вони колись у минулому закладалися старими власниками по кредиту, і вся позика не була погашена. Неважливо, під що саме оформлявся кредит – на покупку цього самого житла або в якості поручительства по позиці третьої особи.

Цій проблемі присвячено рішення Верховного суду у справі №3-231гc15, яке свідчить, що іпотека відновлюється після скасування рішення суду, навіть якщо іпотекодавця ліквідовано.

«Таких випадків було достатньо: людина закладала у банку квартиру: або за своїм іпотечним кредитом або по позиці близької людини – виступала поручителем. А після того, як вирішувала більше не гасити кредит, оскаржила в суді договір застави – виводила житло з-під іпотеки. За таким судовим рішенням можна було внести зміну до держреєстру, і квартира ставала обтяженою. Але тільки на якийсь час – поки банк не починав оскаржити рішення суду першої інстанції. Однак власники нерухомості в таких ситуаціях не зволікали і швиденько її продавали, причому, навіть по кілька разів – щоб заплутати сліди. Для ускладнення ситуації квартиру на якийсь час могли переоформити на юрособу – компанію, яка готується до ліквідації, щоб банку було важче судитися. Але наприкінці цього ланцюжка часто стояв інший покупець, які часто навіть не знав, скільки переоформлень проходило це житло. Він, зрештою, і страждав від складної ситуації – банк все-таки оскаржував перше рішення суду і вимагав від нового власника або закінчити погашення кредиту, або повернути йому закладену нерухомість», – пояснив ситуацію старший партнер адвокатської компанії Ростислав Кравець.

Експерти визнають, що нерідко схеми такого роду прокручувались для того, щоб просто відвести від банку заставу, і, врешті-решт, останнім його власником ставав учасник схеми. Спритник, який намагався втекти від кредиту. Але все ж у більшості випадків страждали інші люди – ті, кого намагалися обдурити, продавши закладене в банку житло.

Однак, як не жаліли юристи сторону, що постраждала, яка віддала свої кревні за квартиру і вже не мала можливості їх повернути, але отримувала при цьому проблеми з банком. Вони визнають, що фінустанова завжди має рацію в таких ситуаціях, і, оскарживши перше рішення суду, може повернути собі іпотеку.

«У разі скасування незаконного судового рішення про визнання іпотеки недійсною, на підставі якого з Держреєстру іпотек виключено запис про обтяження, дія іпотеки підлягає відновленню з моменту вчинення першого запису в Держреєстрі, коли відбулося вилучення», – запевнив керуючий партнер юрфірми Михайло Можаєв.

Теж саме нам підтвердив і старший юрист Ярослав Абрамов, але тут же обмовився про супутню проблему. «Фактично, кредитор і позичальник зобов’язані спільно відновити іпотеку в реєстрі майнових прав на нерухоме майно та обтяжень. При цьому суди не вказують чіткого механізму відновлення іпотеки, не зобов’язують уповноважені органи відновити запис (і, головне, сприяти такому відновленню), не дають вказівок, наприклад, нотаріусу або реєстраційній службі. У таких умовах рішення зазвичай неможливо законно і оперативно виконати», – сказав він.

Наполягають на своїх правах і самі банкіри. «Далі у кредитора є право стягнути предмет іпотеки, а в боржника обов’язок: або віддати предмет іпотеки, або викупити його у банку», – підкреслив директор з юридичних питань банку Дніпро Максим Грінченко. Але запевнив, що банк завжди готовий до переговорів і реструктуризації заборгованості.

Людям в цих випадках дають тільки одну пораду: перед купівлею квартири ретельніше перевіряти весь її «родовід». Не просто, скільки разів вона перепродувалася, але й чи був погашений кредит в тих випадках, коли житло служило заставою. Ще одна рекомендація – не купуватися на пропозиції щодо купівлі нерухомості за сильно заниженими цінами.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here