Daily: 07/14/2015

За останній тиждень долар подорожчав майже на гривню, а за два тижні – на 1,8 грн.

долар подорожчав

Долар знову почав зростати: вчора середній курс продажу готівкової валюти в обмінниках був 23,98 грн/$, купівлі – 22,61 грн/$.

Тобто за останній тиждень долар подорожчав майже на гривню, а за два тижні – на 1,8 грн. Експерти фінринку не прогнозують різкого обвалу гривні, але й повернення курсу продажу до 21,7-21,8 грн/$, які були на початку червня, не обіцяють.

Заступник голови правління комбанку Ігор Львов пояснює подорожчання готівкового долара двома причинами: зниженням з липня пропозиції валюти на міжбанку експортерами, так як вони купили досить гривні, щоб сплатити квартальні податки, і прийняттям закону про реструктуризацію валютних кредитів за курсом 5-8 грн/$ (закон не підписаний президентом і не набув чинності, але через побоювання, що почнеться новий “банкопад”, народ знову почав скуповувати долари).

Аналітик Андрій Шевчишин додав ще три дестабілізуючих чинники: зростання попиту на валюту у вкладників банків-банкрутів, які отримали за червень близько 700 млн грн і конвертувати їх у долари, заяви про техдефолту, який може наступити 24 липня (Україна повинна виплатити $120 млн за єврооблігаціями), плюс – побоювання внутрішньої дестабілізації через події в Мукачеві (вони можуть перешкодити ВР прийняти закони, потрібні для МВФ, що негативно позначиться на економіці країни).

За прогнозами, курс продажу безготівкового долара може коливатися до кінця липня в діапазоні 21,4-22,5 грн, готівкового – 22,6-24 грн, після чого зупиниться.

“При негативному сценарії курс може досягти 25 грн”, – говорить Шевчишин.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

У 2015 р транспортний податок повинні будуть сплатити 5389 киян за 5598 автомобілів

транспортний податок

У 2015 р транспортний податок повинні будуть сплатити 5389 киян за 5598 автомобілів – сукупно сплатити близько 140 млн. грн., повідомили в столичному управлінні Державної фіскальної служби.

Відповідні повідомлення господарі таких машин (занесені до Реєстру речових прав) отримали за місцем своєї реєстрації до 1 липня.

Відзначимо, транспортним податком з цього року обкладаються легкові автомобілі віком до 5 років з об’ємом двигуна понад 3 л. Ставка – 25 тис. грн. на рік. А заплатити його потрібно протягом 60 днів з дня отримання повідомлення, інакше – штраф: 10% – при затримці до 30 днів включно, 20% – при більшому терміні.

«За несплату автоматично нараховується штраф. Але ще не все: дані про несумлінних платників відразу ж потрапляють до Реєстру обтяжень. Така людина не може засвідчити жодної угоди в нотаріуса – ні продажу, ні оренди будь-якого свого майна», – розповів про всі випливають наслідки партнер юридичної компанії Владислав Кисіль.

Пільг на цей вид майнового податку, на відміну від податку на нерухомість, не передбачено. Тобто від його сплати не звільняються ні інваліди, ні учасники АТО, ні багатодітні сім’ї.

«Передбачається, що такого роду транспортні засоби – люксові, і це варіант податку на розкіш, які вже тут пільги-виключення», – зауважив Кисіль.

Однак генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко все ж вважає транспортний податок популістським.

«Машина з двигуном більше 3 л – не обов’язково преміум-класу, – стверджує він. – І навпаки: у дуже дорогих авто не завжди великий об’єм двигуна. Наприклад, Mercedes-Maybach S600 пропонується на вибір з двигуном 5 або 6 літрів, але є варіант 2,997 л. Візуально вони не відрізняються … Maserati Quattroporte коштує від 110 тис. євро, але об’єм двигуна 2,979 л, значить, під податок не потрапляє». У той же час, за його словами, серед японських і корейських авто економ-класу, вартістю до $30 тис., є моделі з двигуном понад 3 л».

Але головне, переконаний експерт, від впровадження податку не буде тривалого економічного ефекту. «Люди не припинять купувати люксові машини, але вибиратимуть (і вибирають) авто з двигуном поменше. Переоформлятимуть їх на бабусь, а самі їздитимуть по довіреності. Таким чином, вже через рік-два кількість тих, хто потрапляють під цей податок авто зведеться до одиниць», – запевнив Назаренко.

Підтверджують цей прогноз і дані автобазарів, згідно з якими продажі дорогих машин в Україні впали менше, ніж дешевих. Якщо загальне падіння ринку за перше півріччя 2015-го (порівняно аналогічним періодом 2014) склало 68%, то продажі найдоступніших і масових авто в ціновій категорії Low Cost скоротилися за рік майже на 78%. У середній ціновій категорії продажу на 60% менше, а преміум-класі – на 41%, а найдорожчих авто, Luxury – всього на 38%.

При цьому продажі нових комерційних авто Premium-класу зросли порівняно з минулим роком на 13%. Це сталося завдяки гарному старту продажів Mercedes-Benz V-класу: об’єм двигуна – трохи більше 2 л, ціна від 1,1 млн. грн.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

У Данії випустили дебетову карту Bitcoin під назвою NanoCard

У Данії випустили дебетову карту Bitcoin

Датська біржа криптовалюти (CCEDK) випустила дебетову карту Bitcoin під назвою NanoCard. Її можна використовувати для зберігання і витрати віртуальних грошей у різних країнах світу.

NanoCard дозволяє зберігати не тільки Bitcoin а й долари США. Також баланс може відображатися в євро і фунтах стерлінгів.

“Після деяких важких переговорів, ми уклали угоду з торговою платформою Bit-х. Це партнерство не буде скуте будь-якими обмеженнями. Ми справді пишаємося тим, що всього через рік після початку діяльності, змогли запропонувати такий вражаючий проект. Можливо, це перша повноцінна дебетова карта, випущена співтовариством криптовалют“, – сказав Ронні Босінг, генеральний директор CCEDK.

Для повсякденних операцій за допомогою карти, користувачам не потрібно проходити процес аутентифікації. Незважаючи на те, що це може спровокувати загрозу безпеці коштів, CCEDK заключила партнерство з розробником програмного забезпечення Blockchain Cryptonomex, щоб захистити транзакції в криптовалюта.

“Ми об’єднали сильні сторони цифрових валют до загальновизнаних кредитними картами. Це поєднання технологій робить NanoCard дійсно значною”, – підкреслив він.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

У Києві засуджено шахрая, який вкрав понад 200 тисяч євро, виділених на лікування хворих за кордоном

У Києві засуджено шахрая

У Києві засуджено шахрая, який привласнив понад 200 тисяч євро, виділених на лікування хворих за кордоном.

Про це повідомили в прес-службі прокуратури міста Києва.

Печерський райсуд столиці оголосив вирок зловмиснику, який привласнив понад 200 тисяч євро державних коштів, призначених для лікування хворих за кордоном.

Так, у 2012 році киянин надав до Міністерства охорони здоров’я України підроблені документи для оформлення лікування за кордоном. Згодом на підставі цих документів державною установою було перераховано понад 200 тисяч євро нібито на рахунок зарубіжної клініки. Однак, як з’ясувалося, насправді, цей рахунок належав самому чоловікові, який на той час уже отримав необхідний курс безкоштовного лікування в італійській клініці.

Вироком Печерського районного суду столиці киянин визнаний винним за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) та ч. 4 ст. 358 (Підроблення документів) Кримінального кодексу України та засуджено до позбавлення волі з випробувальним терміном на 2 роки.

Крім того, суд зобов’язав шахрая відшкодувати державі майже 1 млн 800 тисяч гривень завданих збитків.

Зараз обвинуваченим до державного бюджету вже відшкодовано майже півмільйона гривень.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Міністерство юстиції України учора запустило оновлений корупційний реєстр

Міністерство юстиції України

Міністерство юстиції України вчора в тестовому режимі запустило оновлений корупційний реєстр. У новій версії пошук інформації можна здійснювати за значно більшій кількості параметрів, завдяки чому видача стане набагато більш релевантною.

Доступ до інформації буде відкритий 24 години на добу, а користування реєстром є безкоштовним, запевняють у Мін’юсті.

Зокрема, в новій версії шукати корупціонерів можна не тільки за прізвищем, ім’ям та по батькові, як раніше, але також за датою та номером відповідного судового рішення, сфері держполітики, датою та номером наказу про накладення дисциплінарного стягнення, виду відповідальності та статті кодексу. Розробники навіть додали пошук за ключовими словами.

Про це на прес-конференції в Кабінеті Міністрів повідомила перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова.

Реєстр існує з 2013 року, проте до цього він був здебільшого закритий. «Сьогодні ми його відкриваємо в повному обсязі, тому що цей реєстр завжди був з обмеженим доступом. У реєстрі за кілька років зібралося 10 000 корупціонерів»- заявив міністр юстиції Павло Петренко. Він також додав, що на сьогодні в реєстрі немає жодного міністра, губернатора або чиновника вищої категорії.

Втім, якщо вам цікаві тільки ті корупціонери, які потрапили до реєстру останніми, можна вивантажити файл, що містить інформацію про осіб, які потрапили в «чорний список» за останній день, без необхідності шукати таких серед усіх 10 000 провинилися. «Ви зможете побачити, хто останнім часом за рішенням суду потрапив до цього реєстру і зможете моніторити ефективність боротьби з корупційними правопорушеннями», – зазначила Наталія Севостьянова, додавши, що завантажувати такі файли можна кожен день.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Пивні магнати зуміли пролобіювати свої інтереси у Верховній Раді України

Пивні магнати

Верховна Рада у вівторок прийняла за основу законопроект №2971-д, який скасовує необхідність отримувати ліцензію на виробництво пива. Скасовується також атестація виробництва, сертифікація та підтвердження відповідності продукції, держрегулювання цін, а також необхідність маркувати пиво так само, як більш міцний алкоголь.

Таке рішення підтримали 230 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Також пивоварам дозволяється рекламувати пиво.

За словами глави податкового комітету Ніни Южаніної, річна ліцензія на оптову торгівлю пивом для невеликих пивоварень, які виробляють і продають не більше 3 тис. гектолітрів пива на рік, буде знижена до 30 тис. гривень. Для решти виробників пива становить 500 тис. гривень на рік, як і для виробників інших алкогольних напоїв.

Нагадаємо, з 1 липня пиво було прирівняне до алкогольних напоїв, для його виробництва введено ряд додаткових контролюючих норм. Це вимагає істотного збільшення витрат для броварень і загрожує закриттям багатьох з них, особливо невеликих.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Правий сектор встановлює намети на Банковій біля Адміністрації Президента

намети Правого Сектора на Банковійації Президента

До Адміністрації Президента активісти Правого сектору підвезли дерев’яні піддони. Увечері протестувальники планують поставити намети.

Біля воріт на вул. Банковій, 6, удень ​​14 липня зібралось близько 100 осіб з символікою Правого сектору. Вони не мають наміру розходитись до виконання їхніх вимог щодо відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та об’єктивного розслідування подій у Мукачевому.

Нагадаємо, що 11 липня в Мукачевому відбулись озброєні сутички між бійцями Правого сектору і міліцією.

Надвечір 11 липня Правий сектор розпочав безстрокову акцію на вул. Банковій біля Адміністрації Президента України. Акції на підтримку ПС також було зорганізовано в кількох інших містах.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Відповідальність за порушення правил дорожнього руху тепер будуть нести власники транспортних засобів

порушення правил дорожнього руху

Верховна Рада України підтримала у другому читанні і в цілому урядовий законопроект №2562 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху”. За відповідне рішення проголосували 267 нардепів при 226 мінімально необхідних.

За пропозицією авторів альтернативного законопроекту № 2562-1 голова Верховної Ради України Володимир Гройсман запропонував: “Є пропозиція така: №2562 беремо за основу, а при підготовці до другого читання врахувати положення №2562-1. Таким чином до другого читання ми підготуємо хороший закон. Це пропозиція ставлю на голосування”.

Даний законопроект пропонує внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кодекс адміністративного судочинства України закон України “Про дорожній рух”, якими пропонується ввести автоматичну фіксацію порушень правил дорожнього руху (ПДР) за допомогою технічних засобів з функціями фото – і відеофіксації.

Рада також підтримала пропозицію, що адміністративну відповідальність за порушення правил дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, будуть нести власники транспортних засобів, незалежно від того, хто скоїв правопорушення.

Розгляд справи про притягнення до відповідальності власника транспортного засобу за порушення ПДР його автомобілем, зафіксовані в автоматичному режимі, буде відбуватися без особи, яка притягнуть до відповідальності, адже за проектом закону, такі справи не повинні розглядатися відкрито (стаття 249).

Згідно з положеннями законопроекту Верховна Рада хоче збільшити час адміністративного затримання особи з 3-х до 24-х годин за підозру працівника ОВС, що особа вчинила правопорушення, за яке передбачається адмінарешт.

Також згідно з положеннями законопроекту, Рада має намір внести зміни і порядок стягнення штрафів.

Так, якщо правопорушник протягом 3-х днів сплатив 50% штрафу, постанова про стягнення вважається виконаним. Якщо штраф не буде сплачений протягом 30 днів, буде застосована пеня, яка складе подвійний розмір штрафу.

Якщо штраф і пеня не будуть оплачені, правопорушник буде автоматично позбавлений права керувати транспортними засобами на 6 місяців. І це не буде звільняти від обов’язку сплатити штраф та пеню.

Як заявила перший заступник міністра внутрішніх України Ека Згуладзе, будь вилучення водійських прав відбувається тільки через суд.

Новацією в законопроекті є введення “штрафних балів”. Так, кожному водієві кожен рік буде нараховуватися 150 балів.

Пропонується при фіксації порушень правил дорожнього руху в автоматичному режимі від загальної кількості балів громадянина, який скоїв правопорушення, вираховувати кількість балів, передбачених Особливою частиною. Лише після вичерпання “балів”, на правопорушника буде накладатися реальний штраф. Рада хоче внести зміни в Кодекс адміністративного судочинства.

Частина 2 статті 71 КАСУ в нині чинній редакції, передбачає, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень обов’язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, тобто на інспектора ДАІ, який прийняв рішення оштрафувати водія. Тепер же пропонується доповнити Кодекс нормою, яка передбачає, що у справах про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, обов’язок доказування, що в момент правопорушення керував не власник або, що автомобіль або номерний знак вибув з володіння власника внаслідок протиправних дій інших осіб покладається на власника авто.

Нагадаємо, 21 травня 2015 р. Верховна Рада України цей закон в першому читанні. За відповідне рішення проголосували 284 нардепа при 226 мінімально необхідних.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here