Національний банк повідомляє хто володіє українськими банками

хто володіє українськими банками

Банки стають прозорішими. Нове законодавство і нормативи НБУ змушують їх розкривати своїх власників.

Відзвітували майже все. За даними на 26 червня, акціонерів не розкрили тільки п’ять фінустанов. Три з них – під тимчасовою адміністрацією, з одним луганським банком немає зв’язку, ще один пояснює затримку технічними причинами.

Зараз НБУ обробляє звіти 24 банків. Опубліковано – 110. ПравдаUA знайшов серед власників банків кілька цікавих прізвищ.

Володимир Демчишин, міністр енергетики та вугільної промисловості, опосередковано володіє 9,99% пакетом акцій банку «Авангард». На початок 2014 року в склад акціонерів цього банку входила голова НБУ Валерія Гонтарєва та її партнери по бізнесу ICU Костянтин Стеценко і Макар Пасенюк. Ще частина акцій тримала Галина Улютіна. Гонтарева вийшла зі складу акціонерів до свого призначення главою НБУ – у червні 2014 року. Вона продала партнерам свої акції у зв’язку з відходом у НБУ. До вересня зникла і Улютіна.

Нещодавно банк розкрив усіх своїх акціонерів станом на 8 березня 2015 року. Серед них з’явився міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. Йому належить 9,99% банку «Авангард», через групу ICU. Цій структурі належить 100% кіпрської Vestal Holdings (володіє 99,99% акціями банку).

У ICU кажуть, що міністр став міноритарним акціонером кіпрської компанії в день її заснування – 2 листопада 2010 року, «коли він, будучи міноритарним акціонером групи ICU, ще не підозрював про те, що стане міністром».

Серед партнерів Демчишина значаться Пасенюк і Стеценко, у них по 41,7% і їхній колега Олександр Вальчишен (6,58%).

Олександр Лазаренко, син Павла Лазаренка, засвітився в «Земельному банку». Про те, що банк належить скандальному екс-прем’єр-міністру, ЗМІ писали давно. На такі думки журналістів наводили два прізвища в акціонерів цього банку – Тамара Цикова (теща Лазаренка) і його екс-охоронець – Олександр Мазуренко.

Нещодавно банк надав НБУ нову структуру власності, в якій з’явилося ім’я сина Петра Лазаренка – Олександра. Він станом на 8 березня 2015 прямо володів 3,56% акціями банку.

Однак за свіжими даними на 31 травня 2015 в структурі власності «Земельного банку» прізвище Лазаренка зникло. Цикова і Мазуренко залишилися.

Приватбанк розкрив усіх власників станом на 2 червня 2015 року. Крім Геннадія Боголюбова та Ігоря Коломойського (по 45,3%), у власниках значиться їх партнер Олексій Мартинов і топ-менеджмент банку.

Найбільший пакет – у голови правління Приватбанку Олександра Дубілета – 3,03%. У його сина Дмитра – 0,12%. У першого заступника голови правління Тимура Новикова – 1,52%. У решти членів правління пакети від 0,09 до 0,36%.

У жовтні 2013 Вадим Пушкарьов покинув посаду керівника української «дочки» російського ВТБ Банку, яку займав більше шести років. До цього він був заступником голови правління Приватбанку, керував банком «Фінанси і Кредит».

Після відходу з ВТБ, він не став далі будувати кар’єру банківського топ-менеджера. З жовтня 2013 року і до червня цього про Пушкарьова на банківському ринку не було нічого не чути. Минулого місяця його прізвище з’явилося у списку власників невеликого (за даними НБУ на 01.04.2015 г банк займав 69-е місце за розміром активів) Євробанку. Йому належить 50% цього банку. Другу половину акцій тримає теж банкір і власник Фідобанк Олександр Адаріч.

Коли саме у Пушкарьова з’явився пакет акцій цього банку, він не розповідає. «Я перед НБУ розкрився, а перед вами розкриватися не хочу», – відповів Пушкарьов на наше питання. Але натякнув, що зайшов в капітал Євробанку після відходу з ВТБ.

50% пакетом акцій банку він володіє через консалтингову фірму «Маркетингові технології». Номінальний утримувач акцій – Марина Псілоу.

За даними Євробанку, компанії «Фінанс аналіт сервіс» і «Маркетингові технології» тримають акції банку з моменту його заснування в 2005 році.

Молодший партнер Ріната Ахметова, Вадим Новинський, ніколи не приховував своєї причетності до банку «Юнекс». Але в офіційній структурі власності його прізвища не було. За даними на початок року, 98,34% акцій банку «Юнекс» належало ТОВ «Челсі», якою володіє 12 безіменних учасників.

За новими даними структура власності виглядає набагато страшніше. Банк розкрив усіх своїх 35 акціонерів. Основну частину акцій тримають 14 кіпріотів. Частка Новинського – 6,98% – виглядає дуже скромно.

Нова структура власності банку «Хрещатик» складається з 40 акціонерів. Найбільший пакет за бізнесменом Андрієм Івановим – 37,44%. У його партнера Василя Хмельницького всього 0,06% акцій банку. Київська міськрада володіє 24,9% пакетом, ще 21,03% належить Миколі Солдатенко. Він – давній партнер Ігоря Дворецького. У самого Дворецького 0,00014%. У списку є ще один Дворецький – Володимир, громадянин Швейцарії. У нього 0,69%.

Якщо ці прізвища з банком пов’язували давно, то про акціонера Віктора Пилипишина не було чути. Йому належить 0,01% акцій банку. «Вже не пам’ятаю», – відповів Пилипишин на питання, коли він став міноритарним акціонером банку.

У голови правління банку «Хрещатик» Дмитра Гриджука пакет більший – 0,07%. «Це покупка акцій при первинному розміщенні, згідно корпоративній політиці покупка акцій топ-менеджментом банку схвалюється», – відповів Гриджук.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading