Daily: 06/27/2015

Чи сприятиме введення касових апаратів боротьбі з тіньовою економікою

боротьба з тіньовою економікою

Причиною впровадження касових апаратів послужило те, що в даний момент більше 60% ВВП України знаходиться в тіні з оборотом в 460 млрд. грн на рік. Посилення контролю за обігом готівки в Україні, в першу чергу, пов’язано з необхідністю детінізації економіки країни і є абсолютним європейським трендом, вважає уряд.

“На сьогоднішній день хтось платить податки, хтось їх не платить. І та чисельність, яка не платить, вона дуже велика. За даними Мінекономіки, в 2014 році тіньовий бізнес склав 42%. За нашими оцінками, він набагато вище. Проводячи індустріальні платформи, я розумію, що він точно набагато вище, тому що індустріальна платформа у нас була в легкій промисловості. За їхніми розрахунками, тіньовий бізнес становить 67% “, – заявила заступник міністра фінансів Олена Макеєва.

Вона також додала, що введення касових апаратів є справедливим кроком і сприятиме боротьбі з тіньовою економікою.

“Ми не ставимо собі за мету збільшити податковий тягар для підприємців, ми не змінюємо ставки, але ми хочемо контролювати обіг готівки з тим, щоб всі представники бізнесу були рівні перед законами і справедливість восторжествувала”, – зазначила Олена Макеєва.

Заступник міністра розповіла, що ціна касового апарату буде лояльною в порівнянні з тією, яку пропонували раніше (6,5 тисяч гривень), зараз вона складе 3,5 тисячі гривень. Крім того, Мінфін провів переговори з постачальниками, і на даний момент, в Україні вже налічується 17 виробників касових апаратів, які готові надавати розстрочку на покупку реєстраторів розрахункових операцій (РРО) на 3 місяці без нарахування відсотків. Однак, якою б не була ціна, для багатьох представників бізнесу вона залишається непосильною. Необхідно також враховувати, що послуги сервісного центру обійдуться від 160 грн. щомісяця і 29 грн. коштують послуги еквайрингу – комп’ютерного центру НБУ, передає інформацію до фіскальної службу.

Для дрібного бізнесу – витрати, які будуть не порівнянні з їх доходами.

3 червня на сайті Незалежної асоціації банків України з’явилася інформація щодо удосконалення редакції законопроекту №1088, яким планується внесення змін до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.”

На засіданні комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, яке відбулося 3 червня, члени Комітету проголосували за винесення законопроекту №1088 на розгляд депутатами з урахуванням пропозицій банківського сектора про скасування вимог застосування реєстраторів розрахункових операцій банками.

Закони, які впроваджують у податковій сфері потрібні для того, щоб створювати рівні “правила гри”, про які так багато говорять політики учасникам ринку. Вони стверджують, що дані “правила гри” необхідні для стимулювання розвитку економіки.

Однак, виходь так, що законодавчі рішення призводять до формування корупційних лазівок і, як наслідок, неефективності держави. Виникає питання: чому фізичні особи-підприємці зобов’язали використовувати РРО, а банки залишилися поза досяжністю закону?

Виходячи з цього, на думку представника німецької компанії Олександра Спіндлера, на сьогоднішній день для малого та середнього бізнесу існує дві проблеми щодо впровадження РРО:

– додаткові інвестиції для запровадження касових апаратів та їх обслуговування;

– дискримінаційні умови ведення бізнесу в порівнянні з іншими учасниками ринку, зокрема банками.

На сьогоднішній день в Україні існує альтернативна концепція для вирішення завдання фіскалізації, що припускає облік товарно-грошових операцій з використанням готівкових та безготівкових коштів і не вимагає введення касових апаратів.

“Сьогодні існують можливості провести фіскалізацію без бюджетних коштів та інвестицій з боку бізнесу”, – відзначає Олександр Спиндлер. Сучасні технології дозволяють зробити фіскальну систему “хмарною”.

“Під хмарою мається на увазі якись технічний майданчик, який надає певні функції або можливості до комунікації споживача і держави”, – заявив він.

Спиндлер зазначає, що використання інтернет-технологій у фіскальній системі стане саме тим кроком на шляху до детінізації економіки і спрощення розрахунково-касових операцій.

Прототипом “фіскального хмари” є будь-яка соціальна мережа у світі. Дана система функціонує через інтернет, але при цьому розроблена таким чином, щоб виключити можливість маніпуляцій, забезпечити безпеку на технологічному та інформаційному рівні.

Користувачами “фіскального хмари” зможуть стати бізнес-структури всіх рівнів – від корпорацій до приватних підприємців, які беруть готівкові кошти в якості оплати товарів і послуг кінцевих споживачів.

“Це не інструмент контролю, це не інструмент тотального контролю над бізнесом. Це інструмент, який допоможе забезпечити ефективний діалог бізнесу з державою. Ми б хотіли представити державі і суспільству можливість впровадження універсального інструменту спілкування платників податків і безпосередньо отримувачів податку “, – заявив представник німецької компанії Олександр Спиндлер.

“Фіскальне хмара” передбачає можливість видачі фіскального чека як в паперовому, так і в електронному вигляді; доступ і обробку отриманих даних, а також їх аналіз в режимі реального часу; прозорість взаємовідносин споживачів, бізнесу та Державної фіскальної служби.

Німецька компанія готова надати державі всі необхідні компоненти, які включають в себе, як апаратні засоби, так і засоби захисту, так і програмне забезпечення для “фіскального хмари” безкоштовно.

Технологія “фіскального хмари” передбачає застосування електронного цифрового підпису, як це передбачено законодавством України. Електронний документ, що містить цифровий підпис, матиме ту ж юридичну силу, що й звичайний чек.

“На сьогоднішній день в Україні представлена тільки копія електронного документа, а технологія” фіскальної хмари “дозволить використовувати безпосередньо сам документ, – повідомив експерт міжнародного фонду скорочення ризиків з питань податкового законодавства, юрист Андрій Волков. – Ми звернули увагу на цю технологію, тому що вона бездротова і універсальна для всієї території України, навіть у віддалених куточках нашої країни люди зможуть отримувати ці послуги без додаткового фінансування “.

При цьому Андрій Волков заявив, що цей інтернет-майданчик допоможе вирішити ті проблеми малого та середнього бізнесу про які було написано вище.

“Засобами” фіскальної хмари “ми намагаємося пояснити, що не треба від громадян йти в якусь тінь, створювати тіньову економіку. Всі повинні працювати в межах одного правового поля та економічних принципів “, – підкреслив Волков.

Крім, експерт акцентував увагу на тому, що законопроект №1088 створює нерівні правила гри на ринку.

“Якщо законопроект №1088 ухвалять у редакції від 4 червня 2015 року, то він встановить нерівні права та обов’язки між суб’єктами господарювання, зокрема, між банками і тими звичайними суб’єктами підприємницької діяльності, які продають товар на тому ж ринку”, – додав він.

Сьогодні представники інноваційних компаній ведуть активні діалоги з Податковою службою України, Міністерством фінансів – стукають, показують, доводять, намагаються пояснити переваги свого рішення. Вони сподіваються, що чиновники їх почують, і зроблять перші кроки в тому напрямку, який називається “реальні реформи”.

“Ми пропонуємо розглянути модель. А хто і як буде реалізовувати цю модель – це питання, які необхідно обговорити “, – сказав Олександр Спиндлер, але додав, що єдиним правовласником даних цієї системи має бути податкова інспекція.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Наталія Яресько звернулася до громадян України щодо реструктуризації державного боргу

Наталія Яресько звернулася до громадян України

Міністр фінансів Наталія Яресько звернулася до громадян України з приводу переговорів з приватними кредиторами про реструктуризацію державного боргу.

Яресько нагадує, що програма “Механізм розширеного фінансування”, підписана з Міжнародним валютним фондом, передбачає, що зусилля зі стабілізації фінансової ситуації в Україні не можуть лягати тільки на громадян і повинні бути розділені також між самим МВФ (які надає 17,5 млрд доларів фінансування), офіційними кредиторами (7,2 млрд доларів) і комерційними кредиторами (15,3 млрд доларів за рахунок реструктуризації державного боргу).

Перші дві групи свій внесок вже роблять, підкреслює Яресько. “Але власники суверенних комерційних зовнішніх зобов’язань України, представлені Спеціальним комітетом кредиторів, які є третьою групою, досі відмовляються внести свій внесок у відновлення України. Незважаючи на складність нашої ситуації, вони три місяці відмовляються проводити предметні переговори про умови боргової операції”, – заявила Яресько.

Міністр підкреслила, що уряд не залишає надії, що з кредиторами вдасться домовитися, але якщо цього не станеться, він готовий використовувати своє законне право “припинити виплати міжнародним зовнішнім кредиторами, щоб захистити економіку України і зберегти фінансові ресурси до того часу, коли прийнятна угода з кредиторами буде досягнута”.

Яресько додала, що уряд в цьому повністю підтримують як МВФ, так і країни “великої сімки”.

Нагадаємо, Україна проведе зустріч з кредиторами і МВФ 30 червня. На ній планується обговорити оновлену пропозицію українського уряду.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Супермаркети намагаються зберегти хорошу міну при їх дуже поганому становищі

Супермаркети звітують про зростання товарообороту. На ділі ситуація в ритейлі дуже погана

Супермаркети звітують про зростання товарообороту. На ділі ситуація в ритейлі дуже погана.

Українці менше купують. За даними служби статистики, за перші п’ять місяців 2015 року роздрібний товарооборот впав на 24,7%. Якщо зробити поправку на інфляцію, то ситуація виглядає дуже сумно.

Роздріб впав сильніше, ніж під час минулої кризи. За перші п’ять місяців 2009 року роздрібний товарооборот знизився на 15,3%. Друга відмінність: товарооборот падає другий рік поспіль. Минулого разу продажі збільшилися вже в 2010 році. Зараз просвіту не видно.

На перший погляд, у продуктових мереж все не так погано. Найбільше впали продажі одягу і взуття, а не продуктів, – говорить Олексій Дорошенко. Більша частина ринку одягу – імпорт. У першому кварталі, за даними Держкомстату, він сильно впав: трикотажу ввезли на 43% менше, одягу з інших тканин – на 36%, взуття – на 42%.

Продуктові мережі, навпаки, доповідають про зростання товарообороту. Ми попросили цифри за п’ять місяців, деякі мережі відповіли. На 28% зріс оборот мережі Varus (без урахування нових магазинів), на 17% у – «Фуршету». «Велика кишеня» цифри не розголошує, але говорить про зростання. У «Брусничці» середній чек зріс на 38%. Насправді, цифри сумні. Приріст виручки ритейлерів нижче інфляції, за п’ять місяців вона досягла вже 50%. Виходить, що виручка впала.

Покупці стали набагато чутливішими до цін. Вони менше витрачають, ганяються за знижками і акційними товарами. «Попит з сегменту «середній плюс», перейшов в «середній» і «середній мінус», – підтверджує інформацію директор з маркетингу Ганна Лічман. – Стали популярнішим товари в меншій розфасовці».

До кризи на акційні товари в кошику покупця припадало 10-15%, зараз – близько 25%. Незалежний консультант з ритейлу Дмитро Каширін говорить, що середня кількість товарних позицій в чеках зменшилася з 7,2 до 6-6,5. У «Фуршеті» підтверджують падіння продажів у натуральному вираженні на 9%.

Через падіння товарообороту в 2009 році з ринку пішли кілька торгових мереж: Rainford, «Окей», «Патерсон», «Вестер». Через девальвацію гривні вони не змогли обслуговувати борги. З великими труднощами домовилася з кредиторами та постачальниками «Велика кишеня». «Караван» прострочив купонні виплати за облігаціями і в підсумку перейшов під контроль Олександра Ярославського.

Таких скандалів у ритейлі поки немає. Мережі знаходять спільну мову з кредиторами. Але привід для занепокоєння є. «Фоззі-фуд» (мережа супермаркетів «Сільпо») за 1 квартал 2015 р. збільшила борги. Якщо на 31 грудня компанія була винна банкам 1,65 млрд гривень, то на 1 квітня – вже 2,14 млрд гривень. Близько 940 млн гривень на 31 грудня заборгувала банкірам «Ритейл груп», керуюча компанія мережі «Велика кишеня» (компанія не публікувала квартальний звіт). Якщо порівняти ці цифри з річною виручкою, то у «Кишені» ситуація виглядає більш складною. Виручка мережі в п’ять разів менша, ніж у «Сільпо», а борг – у два. За даними ПравдаUA, на травень 2014-го компанії Ігоря Баленка, власника “Фуршету”, були винні банкам $160 млн. Тільки ЄБРР компанії винні $40 млн.

«Роздрібний сектор – один з найбільш волатильних, тому якщо у позичальника було мало коштів, щоб обслуговувати борг, то на такому ринку, як зараз, у таких компаній будуть проблеми з виплатою боргу», – каже екс-інвестбанкір, який займався до кризи M&А угодами в ритейлі. За його словами, ситуацію погіршують і борги перед постачальниками. Тут криється ще одна відмінність від минулої кризи: партнери домовляються тихо.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Правозахисники і розробники звинувачують Google у таємному підслуховуванні розмов

Правозахисники і розробники звинувачують Google

Ряд правозахисних організацій і розробників виступили з протестом проти Google, яка в таємниці від користувачів здатна підслуховувати розмови, які відбуваються біля ПК.

Вперше про проблему заговорили творці браузера Chromium – проекту з відкритим вихідним кодом, на якому заснований популярний оглядач Chrome. Додаток Google без дозволу користувача встановлює код для прослуховування звуків, які вловлює мікрофон.

Цей код розроблений для підтримки функції “OK Google”, що дозволяє активувати веб-пошук за допомогою голосової команди. Як повідомляє The Guardian, функції прослуховування мікрофона активується без дозволу користувача.

«Код Google без згоди клієнта завантажує ”чорний ящик“, який, згідно йому самому, включає мікрофон і активно прослуховує звуки в кімнаті. Це означає, що ваш ПК секретно відправляє все сказане комусь ще – приватній компанії в іншій країні – без вашої згоди та відома. З невідомих вам умов запускається аудіо-передач», – заявив Рік Фалквіндж (Rick Falkvinge).

Фалквіндж назвав цей код «чорним ящиком», тому що він є дуже складним для вивчення, і розібратися в ньому можна по реакціях і виконуваних завдань. Даний термін нерідко використовується програмістами, він був запозичений з психології.

Google відреагувала на заяви Фалквінджа: «Ми дійсно завантажуємо модуль” гарячого слова “при запуску (Chrome – ред.), але ми не активуємо його, якщо користувач не погодився з використанням цієї функції».

Фалквіндж згодом зробив ще одну публічну заяву, в якій зазначив, що прослуховування звуку запускається браузером за замовчуванням і користувачам потрібно самостійно відключити його, хоча багато з них навіть не знають про це. Він назвав такий стан речей дуже нерозсудливим.

Півтора роки тому з аналогічними звинуваченнями зіткнулася компанія LG, яка вбудувала в систему Smart TV функцію активації голосових команд. Ці скандали з Google і LG можуть стати першими ластівками у низці розглядів і судових процесів. Багато експертів зараз задаються питаннями про те, як відбувається визначення голосових команд «Hey Cortana» і «Привіт Сірі».

Microsoft і Apple не приховують, що їх голосові помічники обробляють більшість команд на власних серверах, але про те, що дійсно «чують» Siri і Cortana нікому, достовірно не відомо.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Американські вчені розробили кольоровий електронний дисплей, що повністю згинається

Американські вчені розробили кольоровий електронний дисплей, що повністю згинається

Американські вчені розробили кольоровий електронний дисплей, що повністю згинається.

В технології використовується створення квітів шляхом подачі різних рівнів напруги на дисплей.

Команда вчених вже отримала грант у розмірі $300 тис. на подальшу розробку технології.

Дослідники з Університету Центральної Флориди кажуть, що їх надихнула шкіра хамелеона, здатна миттєво змінювати забарвлення. Розроблена ними технологія може використовуватися для створення як армійського камуфляжу, так і звичайного одягу. Крім того, за допомогою винаходу можна буде створювати пристрої для читання електронних книг з низьким споживанням енергії.

“Ми створили поверхню, яка поглинає частину світла і відображає той, що залишився, – повідомив професор Дебашіс Чанда. – Потім ми додали здатність вибірково поглинати різні кольори, і кількість світла, що залишилась, породжує вже інший колір”.

За його словами, поки що технологія недоступна для комерційного використання, оскільки ще потребує деякого доопрацювання. Низький рівень напруги, необхідний для роботи дисплея, робить його абсолютно безпечним у застосуванні. Йому цілком достатньо невеликої батареї, приблизно як у мобільному телефоні, сказав професор.

Попередні розробки подібних технологій дозволяли створювати лише дисплеї з досить обмеженою колірною гамою. Д.Чанда стверджує, що його дисплей – перший, повністю підтримує колірну модель RGB, найбільш широко поширену в сучасних електронних пристроях.

Як сказав професор, він запозичив ідею кольорового дисплея у природи. Наприклад, восьминоги можуть змінювати колір на всій своїй поверхні, незалежно від вигинів тіла.

“Це послужило для мене мотивацією: чи можемо ми, надихаючись біологією, створити дисплей, схожий на живу шкіру?” – Сказав Ф.Чанда.

За його словами, всі колишні рукотворні дисплеї – електронно-променеві, рідкокристалічні або світлодіодні – жорсткі, негнучкі, масивні і вельми крихкі. Створений його командою прототип надзвичайно легкий, він тонше людського волосся.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here