Конституційний суд визнав можливим скасування депутатської та суддівської недоторканності

скасування депутатської та обмеження суддівської недоторканності

Конституційний суд визнав такими, що відповідають Основному закону, положення законопроекту про внесення змін щодо скасування депутатської та обмеження суддівської недоторканності. Відповідне рішення КС оголосив у п’ятницю.

“Визнати таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України, законопроект про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів і суддів”, – зазначено в рішенні суду.

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 лютого проголосувала за спрямування до Конституційного суду України законопроекту №1776 про внесення змін до Основного закону щодо недоторканності народних депутатів і суддів. Подання Верховної Ради щодо надання висновків про відповідність законопроекту вимогам статей 157 і 158 Основного закону надійшло до Конституційного суду України 9 лютого, після чого передано на вивчення в секретаріат суду.

Законопроект пропонує вилучити із ст. 80 Конституції норму про те, що народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані або заарештовані.

Крім того, пропонується в ст. 126 змінити норму, згідно з якою суддя не може бути без згоди парламенту затриманий або заарештований до оголошення обвинувального вироку судом. Пропонується встановити, що суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції затриманий і відносно нього не може бути застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до оголошення вироку судом, за винятком затримання при здійсненні або безпосередньо після скоєння важкого або особливо важкого злочину проти життя і здоров’я людини.

Також пропонується включити до ст. 129 Конституції положення такого змісту: “Притягнення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах. Судді не можуть притягати до юридичної відповідальності за дії під час здійснення правосуддя, окрім випадків прийняття свідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або здійснення дисциплінарного правопорушення”.

Ця частина має набути чинності з дня, наступного після дня публікації закону в разі, якщо на день, який передує дню публікації, Вища рада юстиції є повноважною. Якщо ж ВРЮ не є повноважною, то ці норми набувають чинності через 10 днів з дня формування цього органу.

Законопроект №1776 вніс до парламенту президент України Петро Порошенко. Згодом він закликав Верховну Раду підтримати його пропозицію. За його словами, ухвалення цього закону стане важливим кроком на шляху відповідності України європейським цінностям, свободі і демократії.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading