Daily: 06/19/2015

У київському метрополітені впроваджують нову технологію оплати за проїзд

метро

У столичному метрополітені впроваджують нову технологію оплати за проїзд, яка працюватиме паралельно з жетонами і проїзними: заплатити за поїздку можна буде безпосередньо на турнікеті, банківською карткою.

Подібний спосіб оплати є тільки в трьох містах світу – Лондоні, Санкт-Петербурзі та Афінах. Київ стане четвертим у цьому списку.

Відповідні турнікети-термінали вже з’явилися на 15 станціях підземки: “Хрещатик”, “Театральна”, “Золоті ворота”, “Площа Льва Толстого”, “Майдан Незалежності”, “Поштова площа”, “Контрактова площа”, “Палац спорту”, “Арсенальна”, “Університет”, “Олімпійська”, “Палац” Україна”, “Лук’янівська”, “Кловська” і “Печерська”. Розраховуватися карткою тут можна буде вже з сьогоднішнього дня.

Протягом кількох місяців у підземці будуть придивлятися, як нова система себе зарекомендує, а після цього такі турнікети можуть з’явитися і на всіх станціях. Втім, будь-яких проблем не очікують: тестові випробування пройшли успішно.

Для проходу на станцію достатньо буде піднести картку до турнікета, і з неї автоматично буде знято 4 грн – тобто вартість однієї поїздки. Правда, не всі банківські картки спрацюють: тільки MasterCard з системою PayPass: такі можна оформити в 13 банках України.

У метро розраховують, що послуга підійде насамперед іноземним туристам, людям, які приїжджають у відрядження або тим, хто дуже рідко користується метро: їм не доведеться стояти в чергах, шукати каси або термінали.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Світовий банк і Японія не надають Україні 800 млн дол. через неприйняті закони

кредити

Україна не може отримати 800 млн дол. від Світового банку і Японії через невжиття відповідних законів.

Про це заявила міністр фінансів Наталія Яресько сьогодні у Верховній Раді під час години запитань до уряду.

“40 млрд дол. – Це пакет, який був оголошений в березні на наступні 4 роки. Там три складові частини. Перша складова частина – 17,5 млрд від МВФ протягом 4 років. Ми вже отримали 5 млрд, і вони лежать на резервах НБУ. Таким чином, ми подвоїли дуже низькі резерви. Друга складова частина – це 7,2 млрд від наших багатосторонніх партнерів, у тому числі 1 млрд кредитних гарантій від США, який ми вже отримали. У тому числі 1,8 млрд, з ЄС вчора ви ратифікували, з якого ми не отримали ні цента. У тому числі 800 млн дол. – 500 млн Світового банку і 300 млн від Японії, ми не можемо отримати, бо два законопроекти ми не можемо прийняти в цьому залі. І ми 800 не отримаємо, тому що ми не виконуємо наше зобов’язання “, – заявила Яресько.

Також, вона відзначила, що остання частина коштів – це кошти, які мають бути заощаджені за рахунок реструктуризації зовнішніх боргів України.

“Ми над цим працюємо, але це не живі гроші, які хтось нам дає, це заощадження”, – зазначила Яресько.

Також вона нагадала, що в 2014 р Україна отримала від міжнародних партнерів кредитну підтримку на 9 млрд дол. і заплатити боргів на 14 млрд дол.

Нагадаємо, за словами Яресько, під реструктуризацію підпадає понад 23 млрд дол. зовнішніх боргів.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

В шосту хвилю мобілізації будуть спрямовані люди з досвідом військової служби і без нього

мобілізація

Під час шостої хвилі мобілізації в зону проведення антитерористичної операції (АТО) в рівних пропорціях будуть спрямовані люди з досвідом військової служби і без досвіду.

Про це заявила на брифінгу прес-секретар Міністерства оборони України Вікторія Кушнір.

За словами прес-секретаря, завданням шостої хвилі є ротація військових та підтримка ЗСУ на високому рівні бойової готовності.

“Завдання цієї черги мобілізації – забезпечення повної ротації військовослужбовців, призваних у ході третьої хвилі мобілізації та підтримка Збройних сил України на високому рівні бойової готовності”, – сказала Кушнір.

“Планується, що під час шостої хвилі мобілізації в рівних пропорціях будуть потрапляти в АТО люди як з досвідом військової служби, так і ті, які раніше не служили”, – сказала вона.

Також вона повідомила, що в даний час армії потрібні, зокрема, десантники, розвідники і танкісти.

“Як і раніше, армії потрібні фахівці для укомплектування високомобільних десантних військ, розвідки, механізованих і танкових підрозділів, а також фахівці ремонтних спеціальностей, наприклад, водії та військові інженери”, – додала Кушнір.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Конституційний суд визнав можливим скасування депутатської та суддівської недоторканності

скасування депутатської та обмеження суддівської недоторканності

Конституційний суд визнав такими, що відповідають Основному закону, положення законопроекту про внесення змін щодо скасування депутатської та обмеження суддівської недоторканності. Відповідне рішення КС оголосив у п’ятницю.

“Визнати таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України, законопроект про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів і суддів”, – зазначено в рішенні суду.

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 лютого проголосувала за спрямування до Конституційного суду України законопроекту №1776 про внесення змін до Основного закону щодо недоторканності народних депутатів і суддів. Подання Верховної Ради щодо надання висновків про відповідність законопроекту вимогам статей 157 і 158 Основного закону надійшло до Конституційного суду України 9 лютого, після чого передано на вивчення в секретаріат суду.

Законопроект пропонує вилучити із ст. 80 Конституції норму про те, що народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані або заарештовані.

Крім того, пропонується в ст. 126 змінити норму, згідно з якою суддя не може бути без згоди парламенту затриманий або заарештований до оголошення обвинувального вироку судом. Пропонується встановити, що суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції затриманий і відносно нього не може бути застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до оголошення вироку судом, за винятком затримання при здійсненні або безпосередньо після скоєння важкого або особливо важкого злочину проти життя і здоров’я людини.

Також пропонується включити до ст. 129 Конституції положення такого змісту: “Притягнення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах. Судді не можуть притягати до юридичної відповідальності за дії під час здійснення правосуддя, окрім випадків прийняття свідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або здійснення дисциплінарного правопорушення”.

Ця частина має набути чинності з дня, наступного після дня публікації закону в разі, якщо на день, який передує дню публікації, Вища рада юстиції є повноважною. Якщо ж ВРЮ не є повноважною, то ці норми набувають чинності через 10 днів з дня формування цього органу.

Законопроект №1776 вніс до парламенту президент України Петро Порошенко. Згодом він закликав Верховну Раду підтримати його пропозицію. За його словами, ухвалення цього закону стане важливим кроком на шляху відповідності України європейським цінностям, свободі і демократії.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Непрацюючим пенсіонерам будуть призначати субсидії за спрощеним порядком

субсидії

Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (щодо нарахування субсидій пенсіонерам та інвалідам) (№2676).

За дане рішення проголосували 229 із 269 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі. Голосування проводилося кілька разів, бо не вистачало голосів для позитивного результату.

Даним законом зобов’язано структурні підрозділи з питань соціального захисту населення за спрощеним порядком призначати та надавати житлові субсидії непрацюючим пенсіонерам та непрацюючим інвалідам без звернення громадянина, а працюючим пенсіонерам та працюючим інвалідам за зверненням громадянина з поданням довідок про доходи.

Законом визначено, що субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначаються та надаються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення за спрощеною процедурою.

Передбачено, що для непрацюючих пенсіонерів та непрацюючих інвалідів, які зареєстровані у житловому приміщенні (будинку) і склад сім’ї яких складається лише з таких осіб – субсидії нараховуватимуться без звернення громадянина на підставі відомостей від Пенсійного фонду України та інших органів державної влади і органів місцевого самоврядування, отриманих в порядку обміну інформацією.

Також для непрацюючих пенсіонерів та непрацюючих інвалідів, які зареєстровані у житловому приміщенні (будинку) і до складу сім’ї яких входять інші особи, субсидії нараховуються за зверненням громадянина на підставі довідок про доходи зареєстрованих громадян, а для працюючих пенсіонерів та працюючих інвалідів, які зареєстровані у житловому приміщенні (будинку) і склад сім’ї яких складається лише з таких осіб або ж до складу сім’ї входять інші особи – за зверненням громадянина на підставі довідок про доходи зареєстрованих громадян.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here