Кошмар путіна – Європа відмовляється від російського газу

газ

Російський газ в колишній кількості вже не потрібен Європі. Незважаючи на катастрофічне зниження внутрішнього видобутку, втрату частки на більшості зовнішніх ринків, відтік технологій, стрімке піке курсу рубля, акцій компанії і довіри інвесторів – «Газпром», не втрачаючи оптимізму, все ще планує нові рекордні рівні виробничих показників.

Однак, їх досягнення вже виглядає менш імовірним з урахуванням сформованої кон’юнктури і ставлення світового співтовариства, яке нарешті почало усвідомлювати, що енергетична (в даному випадку – газова) зброя в руках РФ – страшна сила і має далекосяжні наслідки. Незважаючи на втрату позицій за всіма статтями, «профі» брудної інформаційної війни і тут знаходять меткі формулювання, щоб підкреслити, що «Газпром» не тоне …

За даними нового щорічного статистичного огляду компанії ВР, світове споживання природного газу зросло за рік лише на 0,4%, що значно нижче середньорічного показника на рівні 2,4% за останні 10 років.

Зростання було нижче середнього як для країн ОЕСР, так і для країн з економікою, що розвивається. У країнах ЄС споживання газу впало на 11,6%, показуючи найбільше – рекордне зниження як в об’ємних, так і у відносних одиницях. У регіоні Європи та Євразії споживання газу впало на 4,8% (на 51,2, млрд куб. м). Таке падіння забезпечили п’ять найбільш об’ємних знижень споживання газу за результатами року у світі: у Німеччині (на 14% з 82,5 до 70,9 млрд куб. м), Італії (11,6%), Україні (на 15,7 ), Франції (на 16,3), Великобританії (на 9,2%). Причини зниження були різними, але Україна була в тренді.

У той же час рекордні показники зростання споживання були зафіксовані в США (+ 2,9%), Китаї (+ 8,6%) та Ірані (+ 6,8%). За результатами року частка природного газу в світовому споживанні первинної енергії залишилася на рівні 23,7%. Світовий видобуток газу зріс на 1,6%, що було нижче 2,5% – середньорічного рівня за останні 10 років. Зростання було нижче середнього по всіх регіонах світу, крім Північної Америки. Видобуток в ЄС різко скоротився на 9,8% до найнижчого рівня з 1971 року. США показали рекордне зростання (+ 6,1%), яке склало 77% світового зростання показника. Найбільше зниження обсягів видобутку газу було відзначено в РФ (-4,3%) та Голландії (-18,7%).

У світовій торгівлі газом в 2014 р зафіксовано дивний випадок – зниження на 3,4%. Постачання газу трубопроводами знизилися на 6,2%. Найбільше, рекордне зниження трубопровідного експорту газу забезпечили РФ (-11,8%) і Голландія (-29,9%). Найбільш суттєво знизили обсяги імпорту трубопровідного газу Великобританія (-28,2%), Німеччина (-10,1%) і Україна (-29,9%). У той же час обсяги світової торгівлі СПГ зросли на 2,4%. Збільшення обсягів імпорту СПГ в Китай (+ 10,8%) і Великобританію (+ 20,1%) було частково нівельовано зниженням в Південній Кореї (-6%) та Іспанії (-15,7%). Міжнародна торгівля природним газом забезпечила 29,4% світового споживання цього ресурсу. Частка СПГ у світовій торгівлі газом зросла до 33,4%.

На межі 2014-2015 рр. Норвегія, перебуваючи умовно в рівних умовах, вперше змогла обійти РФ щодо поставок газу в Європу. Перший квартал 2015 продовжив тенденцію, що почалася в кінці 2014 року. У 1-му кварталі 2015 компанія Gassco поставила в Західну Європу 29,2 млрд. куб. м газу, в той час як «Газпром» – 20,29 млрд. куб. м (у 4-му кварталі 2014 «Газпром» поставив на експорт до Західної Європи 19,8 млрд. куб. м газу проти 29,5 млрд. куб. м, поставлених Норвегією.

Падіння обсягу закупівель «Газпром» назвав прагненням західноєвропейських покупців диверсифікувати джерела газових поставок на тлі української кризи. Україна як і раніше є основним транзитером російського газу на його шляху до Західної Європи. Крім того, частина європейських клієнтів «Газпрому» відклала закупівлі в очікуванні більш низьких цін на паливо (тому контрактна ціна російського газу прив’язана до вартості нафти з лагом в 6-9 місяців, вплив торішнього падіння цін на нафту га ціну закупівлі газу очікувалося лише з 2-го кварталу 2015 року).

Незважаючи на це, за даними самого «Газпрому» його частка зростає, незважаючи на вище зазначене.

Таким чином, на тлі істотних змін у галузі 2014, серед яких: значне зростання видобутку газу в США, а з ним і перспективи його появи в Європі, зниження споживання газу в ЄС, збільшення поставок з Норвегії і у вигляді СПГ, і в теж час скорочення трубопровідних поставок, в першу чергу російського газу, – «Газпром» як і раніше зберігає оптимізм або ж лукавить, приховуючи справжній стан.

«Миші плакали, кололися, але продовжували гризти кактус»

За останні 2 роки положення «Газпрому» істотно змінилося, про що нескладно зробити очевидний висновок, поглянувши на показники. Лише за останній рік видобуток газу «Газпромом» впав * з 487,4 до 443, 9 млрд куб. м * (майже на 9% або 43,5 млрд куб. м).

Незважаючи на це, а також на власний прогноз відсутності зростання споживання газу в Європі в короткостроковій перспективі, на 2015 р. «Газпром» встановлює для себе планку – добути 485 млрд. куб. м, а на 2020 мета – повернення до колишніх високим рівням видобутку: «До 2020 р при наявності платоспроможного попиту російських споживачів і сприятливої кон’юнктури зовнішнього ринку обсяг видобутку газу « Газпром » може скласти до 490-555 млрд. куб. м», – зазначає «Газпром». Але ж може і не скласти, так як ринок для РФ звужується …

У той час як в 2014 р США впевнено нарощували видобуток традиційного і сланцевого газу при його середньорічною ціною на американському ринку $157/тис.куб.м, РФ, яка продає свій газ країнам Західної Європи в 2 рази дорожче (по $345/тис. куб.м) при умовно аналогічній собівартості на кордоні ЄС, – вимушено скорочує його виробництво і експорт.

Зниження виробничих показників «Газпрому» не заважає компанії добре заробляти на споживачах Європи за рахунок солідної маржі.

Щороку «Газпром» «знімає вершки» в середньому $ 170-250 з кожною тис. куб. м газу, поставленого європейським споживачам. У період 2011-2012 рр. був зафіксований максимум цього показника на рівнях $240-250/тис. куб. м, в 2014 рр. – Зниження до $175/тис. куб. м, в той же час компанія продовжувала заробляти скромні $ 50-60 на постачання кожної тис. куб. м газу російським споживачам.

РФ заспокоює клієнтів, що не все так погано і в зниженні можна знайти «плюси». Тим більше, що пріоритети змінилися. Якщо раніше, з року в рік «Газпром» нарощував свою присутність на ринку Європи, щорічно збільшуючи обсяги поставок і середню ціну на свій газ, то тепер в умовах зниження кон’юнктури, яка далеко не на руку грає планам РФ, новий пріоритет – «ПІДВИЩЕННЯ НАДІЙНОСТІ ПОСТАЧАННЯ ГАЗУ В ЄВРОПУ». І не важливо, що знизилися обсяги, звалилася ціна, виручка, капіталізація, – головне те, що хоч хтось бачить і в цьому позитив, як би світло в кінці тунелю. Однак тунель може виявитися дуже довгим, і тоді – як у притчі: «або віслюк, або падишах …».

Ірраціональна, нав’язлива політика «Газпрому» у сфері газу починає давати збій. Це проявляється в цифрах, в яких сила компанія і сама вже заплуталася. Як випливає з презентації «Газпрому», підготовленої річних зборів акціонерів в 2014 р до Європи (країни далекого зарубіжжя) було поставлено 146,6 млрд. куб. м газу (цифру підтверджував заступник голови парвління «Газпром» О.Медведєв, РІА Новості.ru, 29.04.2015), проте в довідці до цього ж заходу вказується інша цифра: «… в 2014 році Група«Газпром» реалізувала в країнах далекого зарубіжжя 159, 4 млрд. куб. м газу …».

Новий звіт ВР дає ще одну цифру 147,7 млрд. куб. м, яка на одній тільки Бельгії завищена на 9,9 млрд. куб. м *, тобто максимум, за даними ВР, з урахуванням зазначеного коригування складе *137,8 млрд куб. м, що не досягає рівня 5-ти річної давності, найнижчого за останні 10 років!

За останні півроку О.Медведєв неодноразово озвучував можливий рівень поставок газу в Європу на 2015 152-155 млрд куб м.

Повертаючись до даних огляду ВР, за 2014 обсяг світової торгівлі газом знизився з 1032,8 до 997,2 млрд. куб. м, причому якщо торгівля СПГ зросла з 325,3 до 333,3 млрд куб. м, то трубопровідним газом – скоротилася з 707,5 до 663,9 млрд куб м, т.е на 6% або 43,6 млрд куб. м (цифра аналогічна зниження видобутку газу в РФ в 2014 р, збіг? Не думаю) . Примітно, що 56,4% (або 24,6 млрд куб. м) цього зниження відбулося внаслідок скорочення поставок російського газу! Однак з наявної інформації складно зробити однозначний висновок на 15 або 26 млрд. куб. м скоротився експорт російського газу. Ймовірно, цифра ще більше і відповідає зниженню обсягів видобутку.

Все ж бачачи світло в кінці тунелю «Газпром» заспокоює себе: «… все одно попит на газ в Європі зростатиме, і ми забезпечимо потреби цього зростання». Однак з урахуванням планів майбутнього переформатування європейського ринку стає очевидним, що навіть поновлення зростання найближчим часом, буде компенсуватися постачаннями з Норвегії та СПГ, які будуть лише розбавлені зрозуміло російським газом, який «Газпром» буде вже змушений продавати за цінами десятирічної давності (нижче $300/тис.куб.м) за довгостроковими контрактами або коригувати формульний підхід в ціноутворенні. Заступник голови правління «Газпрому» О.Медведєв вже бачить цю цифру на 2015 на рівні $245-250/тис. куб. м. Хоча і в цьому багато побачать позитив, але «Газпром» навряд чи.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading