Екс-член спостережної ради банку-банкрута тепер керує всіма нашими грошима

Яресько

Суд відмовив у позові щодо зобов’язання ПАТ “Комерційний банк “Актив-Банк” здійснити перерахунок 164,8 млн грн., що належать ДП “Артемсіль”. Про це йдеться у рішенні Господарського суду Києва від 18 травня.

У 2013 році членом спостережної ради “Актив-Банку” була Наталія Яресько, яка з грудня 2014 р. є міністром фінансів.

З жовтня 2009 року між ДП “Артемсіль” і “Актив-Банком” діє договір обслуговування рахунків.

У червні 2014 року ДП “Артемсіль” звернулося до “Актив-Банку” з приводу перерахунку своїх 164,8 млн грн. на інший рахунок – у філії АТ “Укрексімбанк” у Донецьку – на здійснення господарської діяльності. Однак “Актив-Банк” перерахування коштів не здійснив.

У вересні 2014 р. “Актив-Банк” віднесено до категорії неплатоспроможних і введено тимчасову адміністрацію. У грудні 2014 р. Національний банк прийняв постанову про відкликання ліцензії та ліквідацію ПАТ “Комерційний банк “Актив-Банк”.

Суд з’ясував, що “Артемсіль” є кредитором “Актив-Банку”, на якого поширюється обмеження ст.36 закону “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”. Тому його вимоги до банку не можуть бути задоволені під час запровадження тимчасової адміністрації.

Суд врахував, що відповідно до закону уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб має право продовжувати, обмежувати або припиняти здійснення банком будь-яких операцій.

У матеріалах справи відсутні докази того, що уповноважена особа Фонду дала дозвіл на здійснення перерахунку коштів “Артемсолі.

Станом на момент розгляду справи в “Актив-Банку” відкликано банківську ліцензію і виконання спірних операцій стало неможливим.

Відтак суд вирішив, що “Актив-Банк” справді порушив свої зобов’язання, не здійснивши перерахунок коштів за дорученнями ДП “Артемсіль”. Адже станом на червень 2014 року, коли подавались платіжні доручення банк ще не був віднесений до неплатоспроможних.

Проте з огляду на приписи закону “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” і відкликання ліцензії “Актив-Банку”, вимоги прокурора про перерахування 164,8 млн грн. задоволенню не підлягають.

“Актив-Банк” заснували брати Андрій та Сергій Клюєви. На початку 2013 року вони продали банк міноритарію Данилу Волинцю. У травні минулого року газета “Капітал” повідомила, що “Актив-Банк” купив російський бізнесмен Володимир Антонов, хоча сам він заперечував купівлю будь-яких фінустанов в Україні.

За даними Smida, 97% акцій “Актив-Банк” належить ТОВ “Актив Фінанс Груп”, де засновниками значиться низка фізосіб: Ігор Солнцев, екс-голова правління “Акордбанку” Данила Волинця, Рустем Ахметзянов, Аліна Васюкова, Володимир Думін, Олександр Зудін, Олексій Кісєльов, Ігор Мічурін, Павло Мішкін, Лілія Новікова, Ігор Осіпов, Юлія Осіпова.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading