Daily: 06/08/2015

Яресько переконує українців, що дефолт для України – це не страшно

Яресько

Міністр фінансів Наталія Яресько заперечує девальвацію національної валюти, якщо Україна оголосить дефолт за зовнішніми зобов’язаннями.

“Ні, девальвації не буде, тому що тиск на валютному ринку, навпаки, зменшиться, так як ми не витрачаємо валюту на виплати за зовнішніми кредитами”, – сказала міністр.

При цьому Яресько повідомила, що дефолту не потрібно боятися.

“Потрібно розуміти ситуацію: єдині, хто відчує негативний ефект дефолту, – це комерційні підприємства, які зараз можуть впоратися і мають можливість виходити на зовнішні ринки запозичень. Звичайно, для них відсоткові ставки підвищаться. Але таких компаній в Україні, на жаль, дуже мало“, – підкреслила вона.

У той же час міністр фінансів висловила впевненість у тому, що Україна зможе домовитися із зовнішніми кредиторами про реструктуризацію зовнішніх боргів.

“Хоча б тому, що коштів у нас немає”, – сказала Яресько.

За її словами, на український народ дефолт не матиме ніякого впливу.

Як повідомляло агентство, Яресько вважає, що та робота, яка була проведена з місією Міжнародного валютного фонду, є успішною.

Міністр фінансів впевнена в отриманні наступного траншу від Міжнародного валютного фонду в розмірі 1,7 млрд доларів у липні.

Яресько повідомила, що ці кошти призначені для поповнення золотовалютних резервів НБУ.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Україна уже витратила 80% оборонного бюджету за п’ять місяців цього року

армія

За п’ять місяців поточного року Україна витратила 80% оборонного бюджету. Про це в ході засідання Міжпарламентської Ради Україна – НАТО повідомив міністр оборони України Степан Полторак.

“Практично за п’ять місяців ми 80% бюджету використали, уклали договори для того, щоб поліпшити озброєння, техніку. На жаль, є проблема з тим, що практично ніхто не продає нам летальну зброю, і ми змушені використовувати тільки те, що є на наших заводах “, – заявив Полторак.

За його словами, через те, що немає можливості закуповувати техніку та озброєння за кордоном, тому Україна самостійно розробляє нову військову техніку, модернізує авіатехніку, танки та артилерійські системи.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

З початку 2015 року НБУ надрукував понад 30 млрд гривень

інфляція

З початку року НБУ випустив понад 30 млрд гривень. Звинувачувати Нацбанк поки ні в чому.

НБУ, як і Міжнародний валютний фонд, орієнтується на монетарну базу. Вони домовилися, що в 2015 році її приріст не повинен перевищити 27% або 91 млрд гривень. І НБУ цей норматив навіть перевиконує. За останніми доступними даними, за чотири місяці монетарна база навіть зменшилася на 2,8 млрд гривень. Але цей показник не відображає повною мірою реальну ситуацію.

Ми, виходячи із змін портфеля ОВДП Нацбанку, підрахував, що за п’ять місяців обсяг чистого емісії досяг вже 30,2 млрд гривень. У січні-лютому регулятор друкував у середньому 10,2 млрд гривень в місяць. Навесні приплив нової гривні скоротився. У березні – 4,8 млрд гривень, а в квітні НБУ навіть «зв’язав» 3 млрд гривень, продавши держоблігацій на цю суму. Але в травні обсяг чистого емісії знову показав зростання, досягнувши 7,9 млрд гривень.

Поки це безпечно. По-перше, обсяги некритичні. Торік портфель ОВДП Нацбанку виріс на 171 млрд гривень (у середньому – 14,2 млрд гривень в місяць). По-друге, змінилися кінцеві одержувачі гривні. Торік НБУ друкував гривню для підтримки НАК «Нафтогаз», Пенсійного фонду, Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) і бюджетних потреб. Частина ОВДП НБУ отримував в обмін на рефінансування. Левова частка свіжої гривні йшла прямо від НАК (або «в обхід», через населення, що скуповувало валюту, на міжбанківський ринок, який тоді був ще не обмежений). І це викликало знецінення національної валюти.

Цього року все інакше. Кабмін набагато менше користується фінансовою підтримкою Нацбанку. «Навіть коли уряд отримує чистий приплив гривні від НБУ, гроші можуть піти до держбюджету або залишитися на рахунку Держказначейства, так і не потрапивши в економіку», – відзначає старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Торік бюджет був дефіцитним, тому уряд обирав і активно поглинав емітовану гривню. Але в поточному році у нього немає такої потреби. У зведеному бюджеті за січень-квітень навіть з’явився профіцит у 18,5 млрд гривень. Завдяки цьому до кінця травня на єдиному казначейському рахунку накопичилися рекордні 27,5 млрд гривень. З початку року Міністерство фінансів залучило до держскарбниці лише 10 млрд гривень через розміщення ОВДП з початку року. Гроші пішли на погашення та обслуговування старих внутрішніх боргів. Крім того, в квітні Мінфін випустив ОВДП на 3,2 млрд гривень для докапіталізації Укргазбанку і на 1,5 млрд – для надання кредиту ФГВФО.

Основний одержувач емітованої гривні – «Нафтогаз». Уряд двічі розміщував поза ринком ОВДП для збільшення статутного капіталу держкомпанії – в лютому і квітні – на загальну суму 26,1 млрд гривень. Останній випуск (8,9 млрд гривень) здебільшого ще навіть не надійшли в економіку. «Швидше за все, НАК використовує ці гроші для покупки валюти на міжбанку або безпосередньо із золотовалютних резервів НБУ, – вважає старший економіст Дмитро Боярчук. – Суттєво на курс це не вплине». Держкомпанія за квітень-травень придбала прямо в НБУ поки тільки $240 млн.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Мінфін РФ: росіянам доведеться затягувати пояси роками

бедность в россии

У разі збереження сформованої в РФ ситуації росіянам доведеться затягнути пояси на кілька років, вважає глава Мінфіну країни.

Росії доведеться “не жирувати” 2-3 роки при поточних економічних умовах, проводячи політику економії і правильного розподілу ресурсів. Про це заявив в інтерв’ю міністр фінансів РФ Антон Силуанов.

“От якщо все буде так, як зараз, то нам, 2-3 роки точно буде потрібно для того, щоб не жирувати”, – сказав міністр.

При цьому Силуанов підкреслив, що Росія “не буде скорочувати ніякі соціальні зобов’язання”. “План по росту витрат в інфраструктуру, в певні галузі, бюджетні галузі нам треба трошки притримати. І якщо у нас це вийде, то ми вийдемо з цієї ситуації більш зміцнілими”, – упевнений глава Мінфіну.

У свою чергу глава Банку Росії Ельвіра Набіулліна вважає, що поліпшення ситуації в економіці може відбутися вже в кінці поточного року – початку 2016 року.

Нагадаємо, у квітні прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що санкції США і Євросоюзу стосовно Росії за анексію Криму досі коштували Москві близько 1,5% ВВП, але в 2015 році збиток від них може значно збільшитися.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Президент України підписав закон про посилення гарантій діяльності журналістів

журналісти

Законом встановлюється кримінальна відповідальність за погрозу або насильство щодо журналіста, за умисне знищення або пошкодження майна журналіста.

Президент України Петро Порошенко підписав закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів”. Про це йдеться на сайті Адміністрації Президента.

Зазначається, що законом №421-VIII встановлюється кримінальна відповідальність за погрозу або насильство щодо журналіста, за умисне знищення або пошкодження майна журналіста.

Погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо журналіста, його близьких родичів чи членів сім’ї у зв’язку зі здійсненням журналістом професійної діяльності карається виправними роботами на строк до 2 років або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на строк до 3 років; умисне заподіяння журналістам побоїв, легких або середньої тяжкості ушкоджень у зв’язку зі здійсненням професійної діяльності каратиметься обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк, а у разі умисного заподіяння їм тяжкого тілесного ушкодження – позбавленням волі на строк від 5 до 12 років. У разі, якщо названі дії вчиняються організованою групою, вони караються позбавленням волі на строк від 7 до 14 років.

Умисне знищення або пошкодження майна, що належить журналісту, у зв’язку зі здійсненням професійної діяльності, карається штрафом від 50 до 200 неоподаткованих мінімумів або арештом на строк до 6 місяців або обмеженням волі на строк до 5 років. У разі, якщо такі дії вчинені шляхом підпалу, вибуху або іншим загальнонебезпечним способом, або такі, що спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 6 до 15 років.

Вбивство або замах на вбивство журналіста, його близьких родичів чи членів сім’ї у зв’язку зі здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності карається позбавленням волі на строк від 9 до 15 років або довічним позбавленням волі.

Захоплення або тримання як заручника журналіста, його близьких родичів чи членів сім’ї з метою спонукання цього журналіста вчинити або утриматися від вчинення будь-якої дії як умови звільнення заручника карається позбавленням волі на строк від 8 до 15 років.

Законом встановлюється кримінальна відповідальність за постановлення суддею завідомо неправосудного рішення, вироку, ухвали або постанови з метою перешкоджання законній професійній діяльності журналіста. Такі дії караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Також запроваджується виплата з Державного бюджету компенсацій у разі загибелі журналіста під час виконання ним професійних обов’язків, або у разі його поранення, заподіяного під час виконання професійних обов’язків. У разі загибелі журналіста під час виконання професійних обов’язків членам його сім’ї виплачуватиметься одноразова грошова допомога в розмірі 100 прожиткових мінімумів, у разі поранення – допомога у розмірі до 50 прожиткових мінімумів.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Армія путлєра дуже страждає через відмову України постачати їй газотурбінні двигуни

війна

Небажання України постачати двигуни російському підприємству було визнано недобросовісними діями суміжної держави.

Російська об’єднана суднобудівна корпорація (ОСК) має намір через суд домагатися поставки раніше проплачених газотурбінних двигунів (ГТД) для російських фрегатів, повідомили в понеділок в прес-службі підприємства.

“Як відомо, політичне керівництво України в односторонньому порядку припинило будь-які відносини у сфері ВТС і припинило відвантаження продукції на адресу російських підприємств. ОСК має намір вимагати від української сторони виконання вже проплачених контрактів на поставку ВМД в судовому порядку”, – йдеться в повідомленні.

У прес-службі зазначили, що “недобросовісні дії суміжної держави” викликали тимчасові труднощі, пов’язані з оснащенням газотурбінними двигунами споруджуваних фрегатів проектів 11356 і 22350.

Фрегати проекту 11356 мають водотоннажність 4 тис. т, швидкість ходи у 30 вузлів, автономність у 30 днів, екіпажу 200 осіб. На озброєнні корабля перебувають крилаті ракети підвищеної дальності “Калібр” чи “Онікс”, артустановка калібру 100 мм, зенітний комплекс “Кортик”, торпеди калібру 533 мм, один вертоліт Ка-31.

Кораблі проекту 22350 мають водотоннажність в 4,5 тис. т, завдовжки вони 135 м і завширшки 15 м. На озброєнні фрегатів будуть: корабельна артилерійська установка А-192 “Армат” калібру 130 мм, пускові установки для 16 протикорабельних ракет “Онікс” чи “Калібр-НКЕ” і зенітний ракетний комплекс “Полімент-Редут”.

Нагадаємо, що раніше Україна відмовилася постачати турбіни для новітніх російських фрегатів проекту 22350, повідомив головний конструктор “Коломенського заводу”, на якому виробляються двигуни для таких кораблів.

Постачальник силових установок “Зоря-Машпроект” з українського Миколаєва припинив поставки в Росію у зв’язку з рішенням Ради національної безпеки і оборони України.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Ще одна компанія бендера-коломойського буде визнана банкрутом

коломойський

Господарський суд Києва порушив справу про банкрутство компанії Телесистеми України, яка надає послуги зв’язку за технологією CDMA під брендом PeopleNet за заявою І.К. Ініціатива. Як йдеться в ухвалі суду, справу порушено 27 травня.

І.К. Ініціатива звернулася до суду з проханням про порушення справи про банкрутство, оскільки відповідач мав кредиторську заборгованість у сумі 372,002 тисячі гривень і був не в змозі її погасити.

Суд ухвалив рішення порушити справу про банкрутство, визнати розмір вимог ініціюючого кредитора, а також ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів і ввів процедуру розпорядження майном боржника.

Розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Анатолія Лещенка. До 17 липня поточного року він зобов’язаний подати до суду відомості про результати розгляду вимог кредитора, скласти і подати на затвердження суду реєстр вимог кредиторів боржника. До 27 липня керуючий повинен провести інвентаризацію майна.

Наступне засідання суду призначене на 17 серпня.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Україна позбавить Газпром контролю над маршрутом прокачування газу в Європу

газ

Україна має намір організувати віртуальний реверс, піти від Росії як від постачальника і створити власний газовий хаб.

В України з’явився шанс позбавити Газпром контролю над принаймні одним маршрутом прокачування газу через країну в Європу.

Декількома днями раніше Укртрансгаз підписав з оператором угорської газотранспортної системи FGSZ договір про взаємодію та обмін інформацією (interconnection agreement). Це перша подібна угода між Україною та країною-членом ЄС. Вона дає можливість організувати віртуальний реверс газу через Україну.

Це означає, що Київ зможе купувати у європейських компаній газ, який постачає їм Газпром, і відбирати його з труби на своїй території, що не тільки позбавляє країну необхідності платити за транспортування, але і дає їй можливість повністю забезпечувати себе газом взагалі без контракту з Газпромом.

Крім того, європейські компанії зможуть зберігати газ в українських ПСГ, що створює передумови для організації в країні газового хаба.

Зараз подібна схема неможлива, оскільки транзитний контракт між Газпромом і НАК Нафтогаз України передбачає, що транзитний газ на західному кордоні України передається Газпром-експорту, а вже від нього операторам ГТС Польщі, Словаччині, Угорщині та Румунії. Укртрансгаз не знає, яким покупцям призначені ті чи інші обсяги газу, тому що не знає їх shipper code (восьмизначний буквено-цифровий код, що позначає конкретного постачальника або одержувача газу).

Відповідно, компанія не може домовитися про купівлю цього газу або будь-які інші комерційні операції, тобто без участі “Газпром експорту” організувати віртуальний реверс на території України не можна, а монополія виступає категорично проти подібних схем.

“Саме тому Україна була змушена піти шляхом створення фізичного реверсу з Європи, який здебільшого є юридично бездоганною імітацією реального руху газу: наприклад, у випадку Польщі російський транзитний газ перетинає українсько-польський кордон, проходить кілька сотень метрів польською територією, міняючи власника, після чого рухається у зворотному напрямку”, – пояснює ПравдаUA.

В ЄС віртуальні поставки газу (backhaul) не тільки дозволені, але й передбачені Третім енергопакетом. Тепер, встановивши перший прямий контакт з європейським газотранспортним оператором, Україна планує вимагати від “Газпром експорту” передачі shipper code.

Якщо Газпром відмовиться передати дані про потоки газу, Україна планує натиснути на нього через Єврокомісію в рамках антимонопольної справи. Правова аргументація Києва виглядає не надто впевненою, але, як зазначає видання, може стати приводом для серйозного тиску на Москву з Брюсселя.

Нагадаємо, раніше угорський оператор газопроводів Foldgazszallitas заявив про готовність прокачувати до 6 мільярдів кубометрів газу для України за наявності вільних потужностей і чинного контракту.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Знову йдуть жорстокі бої в районі Мар’їнки неподалік Донецька

знову йдуть жорстокі бої

У районі Мар’їнки, що неподалік Донецька, триває бій, повідомив речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко.

За його словами, збройна сутичка розпочалася близько 9:00. Бойовики почали обстрілювати позиції українських урядових сил, які контролюють Мар’їнку, із мінометів і стрілецької зброї.

«Під прикриттям цього вогню диверсійно-розвідувальна група супротивника намагалася наблизитися до наших позицій, але була вчасно виявлена. Зараз із нею триває бій», – сказав Лисенко. За його словами, в українських військових достатньо сил у Мар’їнці, щоб протистояти бойовикам.

Раніше про поновлення бою в Мар’їнці повідомив народний депутат від партії «Народний фронт», координатор добровольчого батальйону «Київ-1» Євген Дейдей на своїй сторінці у мережі.

На сайтах сепаратистів про ситуацію поблизу Мар’їнки нічого не повідомляють. Водночас бойовики звинуватили сили АТО в 30 обстрілах своїх позицій за минулу добу.

3 червня поблизу Мар’їнки, що біля Донецька, відбулося наймасштабніше за останні місяці протистояння між урядовими силами і бойовиками. В ОБСЄ підтвердили, що обстріли з важких озброєнь, заборонених Мінськими мирними домовленостями, почали бойовики. За даними української влади, того дня під Мар’їнкою загинули четверо військових, 38 були поранені. Крім того, за цими даними, загинули двоє цивільних, п’ятеро були поранені.

Сепаратисти 3 червня ввечері подали такі дані своїх втрат: 14 загиблих, 86 поранених, із них тяжкопоранених – 18. Крім того, повідомляли про щонайменше 60 поранених цивільних жителів Донецька.

Чергові мінські угоди, підписані в лютому цього року, передбачають припинення вогню на Донбасі з 15 лютого, а також відведення важкого озброєння від лінії зіткнення. Проте домовленості повністю не виконуються, сторони конфлікту звинувачують одна одну в порушенні мінських угод. 

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Знову знизилась вартість котеджів під Києвом за останній місяць

котеджі дешевшають

Середня вартість індивідуальних будинків (котеджів) у Київському регіоні за період з 9 травня по 8 червня 2015 знизилася на 0,32% (2 дол.) і становить 618 доларів за один квадратний метр.

Рейтинг вартості котеджів по районах Київської області і Києві в цілому (*):

1. Обухівський район – зниження 0,42% (на 4 дол.) до 938 дол./кв.м.
2. Києво-Святошинський район – зниження 0,33% (на 3 дол.) до 898 дол./кв.м.
3. Бориспільський район – зниження 0,40% (на 3 дол.) до 738 дол./кв.м.
4. Вишгородський район – зниження 0,31% (на 2 дол.) до 641 дол./кв.м.
5. Васильківський район – зниження 0,49% (на 3 дол.) до 613 дол./кв.м.
6. Броварський район – зниження 0,36% (на 2 дол.) до 555 дол./кв.м.
7. Макарівський район – зниження 0,55% (на 3 дол.) до 547 дол./кв.м.
8. Бородянський район – зниження 0,61% (на 3 дол.) до 490 дол./кв.м.
9. Кагарлицький район – зниження 0,48% (на 2 дол.) до 411 дол./кв.м.
10. Фастівський район – зниження 0,56% (на 2 дол.) до 355 дол./кв.м.
11. Білоцерківський район – зниження 0,60% (на 2 дол.) до 334 дол./кв.м.
12. Миронівський район – зниження 0,32% (на 1 дол.) до 313 дол./кв.м.
13. Переяслав-Хмельницький район – зниження 0,67% (на 2 дол.) до 296 дол./кв.м.
14. Баришівський район – зниження 0,36% (на 1 дол.) до 275 дол./кв.м.
15. Богуславський район – зниження 0,39% (на 1 дол.) до 254 дол./кв.м.
16. Згурівський район – стабілізація 0,00% (на 0 дол.) до 246 дол./кв.м.
17. Яготинський район – зниження 0,42% (на 1 дол.) до 236 дол./кв.м.
18. Іванківський район – зниження 0,47% (на 1 дол.) до 212 дол./кв.м.
19. Рокитнянський район – зниження 0,48% (на 1 дол.) до 207 дол./кв.м.
20. Таращанський район – зниження 0,49% (на 1 дол.) до 205 дол./кв.м.
21. Сквирський район – стабілізація 0,00% (на 0 дол.) до 169 дол./кв.м.

(*) Вартість 1 кв.м котеджів включає вартість землі (присадибної ділянки) і будинку (котеджні селища в аналізі не беруть участі).

Нагадаємо, у Київській області (14 районів) за період із 6 травня по 5 червня 2015 р. вартість земельних ділянок під котеджну забудову знизилася в межах 0,21% (4 дол.) до 1 тис. 876 дол. за одну сотку.

Як повідомлялося, за 2014 рік ціна продажу будинків під Києвом знизилася до 628 дол./кв.м.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Кредитори України відмовляються погоджуватися на Урядові умови реструктуризації боргу

борг

Мінфін заявляє про безрезультатність переговорів з кредиторами 5 червня, йдеться в повідомленні за підсумками їх телефонних переговорів.

Спеціальний комітет зовнішніх кредиторів України відмовляється міняти свою пропозицію про реструктуризацію боргу, яку Мінфін вважає неприйнятною.

“Пропозиція комітету, що полягає в перекладанні їхніх вимог на рахунки Нацбанку, неприйнятна, оскільки це передбачає використання для сплати за боргами резервів НБУ, що є явним порушенням законодавства України і в цілому суперечить найкращим практикам центральних банків”, – сказано в повідомленні.

При цьому Яресько висловила готовність безпосередньо зустрітися з кредиторами. Крім цього, повідомляться, що вона буде і далі закликати комітет “відмовитися від штучних і контрпродуктивних бар’єрів у переговорах і почати більш конструктивний діалог”.

Раніше в МВФ заявили, що будуть кредитувати Україну тільки після реструктуризації боргу. У місії відзначали значні зрушення в процесі реалізації реформ в Україні.

Нагадаємо, за словами Наталії Яресько, Україна може не отримати другий транш МВФ, якщо не досягне угоди з кредиторами про реструктуризацію держборгу до початку чергового перегляду програми МВФ – до кінця травня.

Загальна сума кредитування економіки України на чотири роки становить 17,5 млрд дол. Перший транш у розмірі 5 млрд Україна отримала 13 березня. Усі наступні транші можуть бути отримані за результатами звітів підсумкових оціночних місій МВФ.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here