Більше 80% українців живуть за межею бідності за даними ООН

бідність

За даними Організації Об’єднаних Націй, за межею бідності проживає більше 80 відсотків українців.

За стандартами ООН, якщо людина витрачає на проживання та харчування менше 5 дол. на день, а на місяць менше 150 дол., вона живе за порогом бідності.

Тобто в Україні, за курсом Нацбанку, мінімальна зарплата повинна становити приблизно 3750 грн, зазначає народний депутат Андрій Шипко. Якщо в африканських країнах поріг бідності в 1,25 дол. на день, то в Україні прожитковий мінімум в день становить півтора долара.

“Сьогоднішні 1176 гривень прожиткового мінімуму в Україні – це близько 50 доларів на місяць, тобто півтора долара на день. Що таке прожитковий мінімум? Це не тільки харчування, це і проїзд у транспорті, і побутові послуги, і комунальні послуги, і одяг. Зовсім не враховують в прожитковому мінімумі медичні послуги та освіту. Якщо проаналізувати ці фактори, то можна зрозуміти, що українці здебільшого знаходяться за порогом абсолютної бідності“, – говорить Шипко.

Як зазначила дієтолог Галина Анохіна, бідність не дозволяє українцям повноцінно харчуватися. За її словами, раціон населення є незбалансованим. В основному це жирово-вуглеводне харчування: українці споживають багато хліба, картоплі, а продуктів тваринного походження споживають мало.

“Наше населення давно знаходиться в стані прихованого голоду… Через це ми можемо втратити підлітків і дітей. При такому мізерному харчуванні ми будемо мати дуже великі проблеми, які не можна буде виправити. Помилки, допущені у дітей до 14-16 років, не можна виправити ніяким хорошим харчуванням“, – підкреслює Анохіна.

Для подолання проблеми, вважають експерти, держава повинна затвердити поняття “межа бідності” і встановити поріг неоподаткування на рівні 5 дол. на день на кожного члена сім’ї. Крім того пропонують знизити податок на ввезення і реалізацію продуктів з 20 до 7%, а також впровадити програму з компенсації вартості ліків для населення.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading