Кредитним поручителям в проблемних банках заборонили розраховуватись своїми коштами за позичальників

поручителі

Кредитним поручителям в проблемних банках заборонили розраховуватись своїми коштами за позичальників, як спочатку передбачалося договором.

У випадку з проблемними банками вимоги про перерахування коштів є майновими, і, відповідно, на них поширюється мораторій, за яким банк може їх не виконувати – так постановив Верховний суд, розглядаючи справу №3-63гс15.

«По суті поручителя і позичальника в банку, в якому почала роботу тимчасова адміністрація або ліквідаційна комісія, обікрали недобросовісні банкіри. Якби вони обидва обслуговувалися в нормально працюючій фінустанові, то поручитель мав би право відправити свій депозит або будь-які інші кошти для погашення залишку по кредиту, як це і передбачено договором. Коли ж вони обидва опинилися в проблемному банку – їм це забороняють. Тобто, незважаючи на наявність у поручителя грошей на рахунку і бажання поступитися його банку в рахунок погашення кредиту, йому буде відмовлено. Банк продовжить вимагати живі гроші з позичальника, а поручитель, якщо це фізособа зможе отримати від Фонду гарантування вкладів до 200 тис. грн, а якщо юрособа то фактично грошей він не дочекається», – пояснив ситуацію старший партнер адвокатської компанії Ростислав Кравець.

Якщо у поручителя-фізособи було на рахунку більше 200 тис. грн, то йому залишається сподіватися на те, що від ліквідації горе-банку залишиться багато грошей.

«Надалі, кошти, отримані в результаті ліквідації та реалізації майна банку, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів, відповідно до затвердженої законом черговості», – уточнила партнер адвокатського об’єднання Юлія Курило.

До того ж нове рішення ВСУ позбавляє людей можливості рятувати великі суми грошей з проблемних банків. Мова йде про схеми, коли позичальник домовляється з поручителем: поручитель поступається свій депозит у проблемному банку (розуміючи, що не отримає від держави понад 200 тис. грн) в рахунок погашення взятого там же кредиту, а позичальник віддає відповідну суму поручителю готівкою.

«Правова позиція Верховного суду закрила лазівку в законі для власників рахунків. А так як інших, таких же дієвих, механізмів поки немає, то це значно скорочує шанси власників коштів повернути свої гроші, що застрягли в проблемному банку на рахунках », – сказала нам Курило.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading