Daily: 05/25/2015

Глава НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв примушує українців платити більше

газ

Якщо ціна на газ буде нижче рівня, який був встановлений, виробник і бюджет держави будуть втрачати гроші. Про це розповів голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв.

“Якщо ціна буде нижче цього рівня, виробник і бюджет держави будуть втрачати гроші. Газу в Україні виробляється недостатньо. Майже половину газу ми імпортуємо. При цьому газ – це не автомобіль або телевізор, де імпортне та вітчизняне може істотно відрізнятися за якістю. Газ імпортний і український – однакові. Це один і той же метан. І його ринкова ціна однакова”, – сказав Коболєв.

За його словами, єдиний спосіб домогтися ціни нижче імпортного паритету на такий товар – це обмежити ціну штучно. Змусити виробника продавати свій товар дешевше ринку.

“Ви купуєте на заправці бензин? Скільки ви платите? Він коштує 20 з чимось гривень за літр, тому що за такою ціною продається імпортний ресурс. Неважливо, це бензин з української нафти або імпортної. Газ, який купує Україна в Європі і у “Газпрому”, це такий же імпорт”, – говорить глава НАК.

Коболєв зазначає, що коли купуємо газ, якого всередині країни теж виробляється недостатньо, ми вимагаємо, щоб для частини споживачів цей дефіцитний товар продавався за штучно заниженою ціною.

Абсурд в тому, що для приватних виробників діють інші, ринкові правила і ринкові ціни, констатує він.

“Газ був і залишається політичним продуктом в умах тих людей, які звикли на цьому заробляти. І політичні, й цілком матеріальні дивіденди. Це всього лише газ, і газ не ділиться на український, російський чи норвезький”, – підсумував Коболєв.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Уряд стимулюватиме українців самостійно піклуватися про тепло в своїх будинках

тепло

Уряд стимулюватиме українців самостійно піклуватися про тепло в своїх будинках. Реалізувавши таку ініціативу, влада пропонує громадянам самостійно визначатися з обслуговуючою компанією, яка буде постачальником якісних послуг з опалення житла.

Про це заявив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Так, чиновник зазначив, що ті громадяни, які відмовилися від створення ОСББ матимуть можливість залишитися в підпорядкування звичайних ЖЕКів.

«Це дасть у майбутньому можливість активним громадянам отримати якісні послуги. Там де є люди, які не хочуть брати на себе відповідальність далі залишаються місцеві муніципалітети, які будуть супроводжувати ці будинки і надалі», – заявив пан Зубко.

Крім цього, міністр повідомив, що держава буде компенсувати 30% мешканцям багатоповерхівок від вартості теплових лічильників.

«Вже зараз громадяни можуть звертатися в «Ощадбанк», щоб поставити його за рахунок цієї програми і отримати компенсацію в розмірі 30%. І тут виникає питання, що ринок, який потрібно поставити ці лічильники дуже великий. Чому, тому що якщо у теплопостачальних компаніях стоять 100% лічильники, то у наших жителів будинкові лічильники всього 36%», – повідомив чиновник.

Нагадаємо, уряд наприкінці березня продовжив програму компенсації 20% вартості від придбання котлів, які працюють на альтернативних видах палива. Чиновники наголошують, що важливо відшкодовувати не тільки вартість газу, але і зменшувати споживання «блакитного» палива населенням. Тому такий же механізм компенсацій буде запропоновано і для утеплення житла.

Варто сказати, що держава за 2015 видала громадянам кредитів на суму близько 50 млн грн на придбання котлів, що працюють на альтернативних видах палива. З 15 жовтня 2014 урядом введено програму заміщення газу для населення, шляхом придбання «негазових» котлів. Відшкодовується 20% тіла кредиту. Крім цього, з 8 квітня програма стимулювання і впровадження енергоефективних заходів поширена і на утеплення будинків.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Кредитним поручителям в проблемних банках заборонили розраховуватись своїми коштами за позичальників

поручителі

Кредитним поручителям в проблемних банках заборонили розраховуватись своїми коштами за позичальників, як спочатку передбачалося договором.

У випадку з проблемними банками вимоги про перерахування коштів є майновими, і, відповідно, на них поширюється мораторій, за яким банк може їх не виконувати – так постановив Верховний суд, розглядаючи справу №3-63гс15.

«По суті поручителя і позичальника в банку, в якому почала роботу тимчасова адміністрація або ліквідаційна комісія, обікрали недобросовісні банкіри. Якби вони обидва обслуговувалися в нормально працюючій фінустанові, то поручитель мав би право відправити свій депозит або будь-які інші кошти для погашення залишку по кредиту, як це і передбачено договором. Коли ж вони обидва опинилися в проблемному банку – їм це забороняють. Тобто, незважаючи на наявність у поручителя грошей на рахунку і бажання поступитися його банку в рахунок погашення кредиту, йому буде відмовлено. Банк продовжить вимагати живі гроші з позичальника, а поручитель, якщо це фізособа зможе отримати від Фонду гарантування вкладів до 200 тис. грн, а якщо юрособа то фактично грошей він не дочекається», – пояснив ситуацію старший партнер адвокатської компанії Ростислав Кравець.

Якщо у поручителя-фізособи було на рахунку більше 200 тис. грн, то йому залишається сподіватися на те, що від ліквідації горе-банку залишиться багато грошей.

«Надалі, кошти, отримані в результаті ліквідації та реалізації майна банку, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів, відповідно до затвердженої законом черговості», – уточнила партнер адвокатського об’єднання Юлія Курило.

До того ж нове рішення ВСУ позбавляє людей можливості рятувати великі суми грошей з проблемних банків. Мова йде про схеми, коли позичальник домовляється з поручителем: поручитель поступається свій депозит у проблемному банку (розуміючи, що не отримає від держави понад 200 тис. грн) в рахунок погашення взятого там же кредиту, а позичальник віддає відповідну суму поручителю готівкою.

«Правова позиція Верховного суду закрила лазівку в законі для власників рахунків. А так як інших, таких же дієвих, механізмів поки немає, то це значно скорочує шанси власників коштів повернути свої гроші, що застрягли в проблемному банку на рахунках », – сказала нам Курило.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Кишені українців не просто поменшали, їм практично “хана”

бідність

Кишені українців не просто поменшали, їм практично “хана”. Навіть тим нашим співвітчизникам, кого не скоротили, часто перестало вистачати заробітків навіть на найнеобхідніше.

Журналісти порівняли рівень зарплат українців з різних регіонів країни в грудні 2013 року, коли долар був ще по 8 грн, з березнем 2015-го і з’ясували: за цей час народ став біднішим майже в три рази.

Найбільш суттєво “схудли” наші зарплати у прив’язці до твердої валюти – курс гривні з грудня-2013 по березень-2015 обвалився з 8 до 22,5 грн/$ (короткі злети до 35-40 грн/$ ми навіть не враховуємо. – Авт .), або майже втричі. Тепер замість, скажімо, 400 доларів на місяць, українець отримує всього 150, тобто за 22 робочих дня приносить в дім по $7. Тобто у нас так платять в день, а в США і багатьох інших країнах – на годину.

Як роз’яснює екс-секретар Кабміну, економіст Віктор Лисицький: “Середні ціни у нас втричі, пропорційно падінню гривні, не збільшилися – але це лише тому, що гаманець пересічного українця їх просто не потягне (хоча на окремі товари зліт був і більше, ніж в три рази. – Авт.). Але все подорожчало дуже суттєво – це при тому, що номінальні зарплати в гривнях зросли за цей час (березень-2015 до грудня-2013) всього на 2%, а в деяких регіонах навіть впали.

Причому впали вони не тільки на зруйнованих війною Донбасі та Луганщині, які, за даними Держстатистики, до 2014 року стабільно займали 2-е і 4-е місця по середній зарплаті після Києва, а і в Тернопільській, Херсонській та Чернівецькій областях, яких не зачепила війна” .

На думку Лисицького, подорожчання долара цього року поміняє рівень життя людей ще більше, так як вони не зможуть дозволити собі ніяких надмірностей, особливо техніку і сучасні засоби зв’язку.

При цьому експерт упевнений: якщо держава не буде заважати працювати вітчизняному бізнесу, постійно змінюючи закони, то приблизно через рік почнеться пожвавлення економіки, і зарплати поступово підвищаться.

Нагадаємо, за даними Держслужби статистики, з грудня 2013 по квітень 2015 інфляція склала 62%, тобто в середньому все подорожчало в 1,62 рази.

Але по окремих позиціях, які є важливими для всіх, ціни збільшилися набагато більше. Навіть звичайний хліб (не включаючи здобу і печиво) виріс в ціні більше середньої інфляції або на 69%, цукор на 66,5%. А риба за цей час подорожчала на 86%, соняшникову олію на 88%, фрукти на 136% (більш ніж у два рази вище середньої інфляції), ліки – на 75%, нафтопродукти – на 81%, комунальні послуги на 150% (у 2,5 рази вище інфляції), у тому числі газ в 5,3 рази (майже в 8 разів вище інфляції).

З продтоварів першої необхідності менше інфляції зросла ціна на м’ясо та м’ясопродукти – на 40%, яйця – на 29%, молоко – на 25%, вершкове масло – на 21,4%. З найнеобхідніших промтоварів і послуг найменше подорожчали проїзд залізницею – на 31% і освіта – на 15,5%.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Спільна антикорупційна команда ЄС і України буде відстежувати використання коштів, наданих Києву

корупція

Європейський союз і Україна найближчим часом створять спільну антикорупційну команду, яка буде відстежувати використання коштів, наданих Києву з боку ЄС, для запобігання потенційних корупційних зловживань. Про це повідомляє чиновник, залучений до процесу створення команди.

Подібна команда буде вперше створена для викорінення шахрайства в країні-бенефіціара. До неї увійдуть як українські, так і детективи з країн ЄС, які матимуть тимчасовий мандат.

Обвинувальні висновки будуть залишатися прерогативою української влади. «Ми говоримо про групу від 30 до 40 детективів із щорічним бюджетом в 5 млн. євро», – сказав європейський чиновник на умовах анонімності.

За його словами, Єврокомісія, швидше за все, формалізує пропозицію в червні, відкривши шлях для підписання угоди з Україною.

В той же час, невелика група детективів може відправитися в Україні ще до того, як всі формальності будуть завершені.

Відзначимо, 22 травня на саміті в Ризі Україна і ЄС домовилися про надання країні макрофінансової допомоги на 1,8 млрд євро. Дана допомога слідує за двома подібними програмами в розмірі 1,61 млрд євро, виданими протягом травня 2014 і квітні 2015. Загальна макрофінансова допомога становить 3,41 млрд євро, яка являє собою найбільшу фінансову допомогу третій країні за такий короткий період.

Президент України Петро Порошенко залишився задоволений результатами саміту «Східного партнерства», який відбувся в Ризі 20-21 травня.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

НБУ планує створити єдину базу боржників з метою спростити процес кредитування

боржники

НБУ створить єдину базу боржників з метою спростити кредитування населення. Але проблема в тому, що банки нікому давати в борг поки і не збираються

Якщо неплатоспроможний кредитор не перебуває в Криму чи в районах проведення АТО, розраховувати на поблажливість банків йому не доводиться. Втративши тільки на півострові 17 млрд. грн. простроченої заборгованості, вітчизняні фінустанови спробують максимально відігратися на клієнтах у зоні дії українських законів.

Національний банк планує сформувати загальний реєстр кредиторів. Його існування є однією з умов продовження співпраці українського уряду з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом.

Під час фінансової кризи проблема неповернених кредитів стала однією з основних для банківського ринку. Зараз частка проблемних позик сягає 17,2% від загального портфеля банків.

Тобто на поточний момент заблоковано близько 200 млрд. грн., які банки видали своїм позичальникам і не можуть повернути назад. Саме це є однією з причин відходу іноземних банків із України, а також постійного підвищення кредитних ставок. «Одним із головних чинників для того, щоб наш банк продовжував працювати в Україні є посилення захисту прав кредиторів», — заявив глава правління комбанку Граціано Камелі.

Передача інформації про позичальників в єдиний реєстр не порушить банківську таємницю. Зараз у всіх кредитних договорах передбачено норму про те, що інформація може бути передана третім особам. Звичайно ними є колекторські компанії, яким фінансові установи передають роботу зі своїми неплатоспроможними клієнтами після того, як по кредиту виникає велике прострочення.

Наприклад, за кордоном вже давно функціонують бюро кредитних історій, які збирають всю інформацію про банківських позичальників. У більшості випадків вони створені у формі приватних компаній, які належать банкам. Так відбувається, наприклад, у Німеччині, Італії, Бельгії. Іноді, як у Франції, працюють державні бюро. В основному такі структури було створено в західних країнах ще в 1990-х роках.

У перспективі наявність загальної бази даних про позичальників дозволить витрачати менше часу і зусиль на перевірку інформації про їхню платоспроможність. А значить, українцям буде набагато легше і дешевше отримати позикові кошти. Зараз же ті банки, які видають позики, намагаються перестрахуватися і висувають дуже серйозні вимоги до потенційних клієнтів. «Тепер ми збільшили час на прийняття кредитного рішення — клієнтів перевіряють і оцінюють ще ретельніше», — зазначає директор департаменту споживчого кредитування комбанку Сергій Кірюхін.

У перспективі наявність єдиного реєстру позичальників допоможе активізувати кредитування. Крім того, це може зробити його більш доступним для громадян, оскільки знизяться ризики неповернення позик. Однак банки не розраховують на те, що це відбудеться найближчим часом і займаються вирішенням поточних проблем.

«Сьогодні банки акцентують увагу на вирішенні проблем зі старими позиками, на утриманні ресурсної бази та на мінімізації відтоку вкладів, — пояснює начальник управління банку Хрещатик Олена Трояновська. — А плани з розвитку кредитування фактично не розглядаються. Очевидно, що зараз роздрібне кредитування не є пріоритетним напрямком для банківської системи».

Втім, інформація про платоспроможних позичальників і шахраїв, якою банки обмінюватимуться один із одним, навряд чи зможе їх захистити від виникнення форс-мажорів, коли величезна кількість громадян втрачає можливість платити за кредитами. Як відомо, це вже відбулося в Криму та в зоні проведення АТО.

«Стратегія кожного банку залежить від того, як чинити з простроченою заборгованістю. Звичайно, її рівень у неконтрольованих районах Донбасу набагато вище, при цьому ми постійно працюємо над тим, щоб знайти найбільш підходящий варіант вирішення цієї проблеми, як для клієнтів, так і акціонерів. Дуже важко сказати, що всі ці позики розглядаються однаково, у більшості випадків приймається індивідуальне рішення», — розповідає директор департаменту роздрібного бізнесу, член правління комбанку Іліас Музаксі.

Ще однією проблемою банків у сфері кредитування є невирішене питання валютних позик. Закон про їх конвертацію в гривню не прийнято. Крім того, досі не всі банки підписали спільний меморандум про умови переведення таких боргів у національну валюту.

«Найбільш складний — старий валютний кредитний портфель. Банк працює з кожним позичальником індивідуально, розглядається та враховується соціальний статус клієнта, його поведінку і лояльність у виконанні своїх зобов’язань. Важливо, щоб клієнт розумів і сформулював умови роботи з банком у практичній площині. Банк не піде на задоволення вимог конвертацій боргу за курсом 5,5 грн./$ або під 7,99 грн./$. Цей час вже минув, сьогодні інші реалії та інші підходи», — зазначає начальник управління продажів кредитних продуктів комбанку Тетяна Нікітіна.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Щоб відпочити влітку в Європі, не обов’язково витрачати великі гроші

відпочинок

Щоб відпочити влітку в Європі, зовсім не обов’язково витрачати нечувані суми. Благо, є чимало міст, де проживання та харчування набагато дешевше, ніж в туристичних Парижі, Римі та Барселоні. До того ж вони можуть похвалитися не менш цікавими пам’ятками.

Британська газета склала рейтинг кращих місць у Європі для сімейного відпочинку влітку. Раніше список доступних міст для європейських канікул опублікував портал бюджетних подорожей.

Ми зібрали найбільш рекомендовані в двох джерелах місця, де можна недорого відпочити, і розповідає, як туди добратися.

Санторіні, Греція

Через перманентну грецьку кризу ціни на готелі, ресторани та інші рекреаційні послуги в країні продовжують триматися на досить низькому рівні, а відпочинок у Греції перестав бути розкішшю.

Білосніжні квадратні будиночки з округлими башточками і кольоровими дахами, що спускаються до синього моря – це і є Санторіні, один з острівців в Егейському морі. Крім приголомшливих пейзажів, острів також славиться своїми морепродуктами, місцевими дуже солодкими помідорами чері, білими баклажанами, огірками, що нагадують дині і, звісно, вином.

У міні-готелях домашнього типу номер на двох можна зняти від $30 на добу, при цьому в багатьох навіть буде свій басейн. Від $60 коштує номер на двох у готелі 3 зірки з басейном і сніданками. А готель рівня 4 зірки буде коштувати від $80.

Долетіти з Києва до Санторіні і назад можна за $337 рейсами компаній МАУ і Aegean Airlines з пересадкою в Афінах.

Чінкве-Терре, Італія

Це скелясте узбережжя з мальовничими маленькими містечками на півночі Італії ще називають італійською Рив’єрою. Але, незважаючи на гучну назву, туристів тут поки зовсім небагато – в порівнянні з Сорренто і подібними місцями.

Місцеві ландшафти, разом з рукотворними терасами, що опускаються до моря, внесені до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Але тут є не тільки скелі, а ще й піщані пляжі з приголомшливою прозоро-синьою водою.

Зняти номер на двох у маленькому сімейному готелі в декількох кілометрах від пляжу коштує від $57. Номер в готелі рівня 3 зірки на пляжі коштує від $80 на добу.

Чінкве-Терре розташоване в 85 км від Пізи. Долетіти з Києва до Пізи і назад можна за $285 рейсом компанії Lufthansa з пересадкою в Мюнхені.

Лісабон, Португалія

Одна з найбільш бюджетних європейських столиць, ціни в якій нижчі, ніж у сусідній Іспанії, на все – від проживання до харчування. При цьому Лісабон – надзвичайно атмосферне місто, що славиться старовинними готичними соборами, залишками середньовічного старого міста і неймовірною кількістю затишних кафе і ресторанів. Додайте до цього чудові піщані пляжі – і отримаєте чудовий коктейль для ідеальної літньої відпустки.

Кімнату на двох у простому готелі в центрі міста тут можна зняти за $30. Готель рівня 3 зірки буде коштувати від $60 за номер.

Долетіти з Києва до Лісабона і назад можна за $267 рейсами компаній KLM і Air France з пересадкою в Амстердамі.

Бретань, Франція

Північна Бретань ідеально поєднує в собі скелясті гори і піщані пляжі, а місцеве узбережжя, відоме як Кот-д’Амор – берег любові, може похвалитися відразу декількома відмінними пляжами. Пари з дітьми зазвичай зупиняються в селі Біник (Binic), а любителі морських активних видів спорту люблять збиратися в Ле Розаірес (Les Rosaires). Територія також славиться залишками древніх місцевих замків та історичними старими селами.

Найпопулярніша місцева форма проживання – сімейні котеджі. Невеликий котедж біля моря на 4 особи можна зняти за $600 на тиждень. Простий номер в готелі 2 зірки коштує від $40 за ніч на двох, а в готелі 3 зірки – від $65.

Долетіти з Києва в аеропорт Нанта і назад можна за $285 рейсами компаній KLM і Air France з пересадкою в Амстердамі.

Фрисланд, Голландія

Для тих, кому не подобається смажитися на пляжах, ідеально підійде мальовнича північна провінція Голландії – Фрисланд. Поруч знаходиться унікальне Ваттове море, внесене до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як «одна з останніх масштабних природних екосистем приливної зони». Місцеві жителі і відпочиваючі досліджують околиці на велосипедах, милуючись мальовничими пейзажами, ходять на яхтах по численних затоках і вивчають архітектуру старовинних навколишніх містечок XIII століття.

Також обов’язково треба прокотитися на човнах по численних каналах столиці провінції – міста Леуварден, досліджуючи старовинні частини міста та затишні кафе.

Ніч в простому готелі в Фрисландії обійдеться від $40 за двох. А в готелі рівня 3 зірки – від $60.

Долетіти з Києва в Амстердам і назад можна за $281 рейсом компанії KLM.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here