Daily: 05/22/2015

Уряд Яценюка не планує у найближчі 1,5 року підвищувати пенсії і соціальні виплати

пенсіонери

Міністр соціальної політики Павло Розенко, виступаючи з трибуни Верховної Ради в п’ятницю, в рамках “години питань до уряду”, розповів про подробиці пенсійної реформи.

“У Верховну Раду було внесено реформа пенсійного забезпечення в Україні. Нинішній стан, рівень і якість життя пенсіонерів – незадовільний”, – сказав він.

За його словами, влада повинна знайти вихід для майбутніх пенсіонерів. “Солідарна система вже вичерпала свій потенціал. Виключно завдяки виділенню 80 млрд грн на рік на покриття розриву Пенсійного фонду нам вдається своєчасно і в повному обсязі виплачувати пенсії, хоч і в тих мізерних сумах, які зараз є”, – повідомив міністр.

При цьому Розенко зазначив, що на даний момент говорити про істотне зростання пенсійних виплат неможливо. “Ми можемо проводити якісь мізерні індексації, мізерно міняти прожитковий мінімум, але якісного прориву при нинішній солідарній системі досягти неможливо”, – заявив він.

Глава Мінсоцполітики заявив, що пенсійна реформа дозволить виплачувати пенсії з трьох джерел – накопичувальної системи, солідарної системи та недержавних пенсійних фондів.

“Призначення пенсій має відбуватися за єдиним законом. Спецпенсії повинні бути скасовані, незважаючи на обурення деяких чиновників, народних депутатів”, – підкреслив він, додавши, що “кожна людина повинна нести персональну відповідальність за те, яка пенсія у неї буде в майбутньому”.

Розенко пояснив, що влада планує ввести накопичувальну систему пенсій, коли пенсійні заощадження будуть накопичуватися, і якщо раптом власник цих заощаджень помирає, то накопичена пенсія може перейти у спадок. При цьому він зазначив, що накопичувальна система може вводитися тільки на етапі підйому економіки, тому «1 січня 2017 року є для нас ідеальним”.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

У понеділок виповниться рівно рік з проведення виборів президента, на яких переміг Петро Порошенко

Порошенко

У понеділок виповниться рівно рік з проведення виборів президента, на яких переміг Петро Порошенко. Проаналізували його головні передвиборчі обіцянки, а також зміни, які відбулися в країні за цей час.(див. інфографіку).

А експерти назвали основні досягнення та провали Порошенка. На їхню думку, у президента непогано виходить представляти країну на міжнародному рівні, але от з кадрами і боротьбою з корупцією у нього – серйозні проблеми.

Головним досягненням Порошенка політологи називають зовнішню політику. “В плюсах – підписання економічної частини Асоціації з ЄС та угоди про ЗВТ, а також коло солідарності з Україною у зв’язку з конфліктом на Донбасі. Захід нас підтримав, і були введені санкції проти Росії. Плюсом став і початок демонополізації енергоринку (наприклад, прийняття закону про ринок природного газу), – сказав політолог Карасьов. – Все-таки запустилися реформи, наприклад економічні. І п’яте: ми все-таки вистояли в конфлікті на Донбасі, реформується армія і сектор безпеки, проект “Новоросія” закритий, підписані мінські домовленості по мирному плану Петра Порошенка”.

Безумовним досягненням Порошенка можна назвати зовнішню політику, говорить і політолог Олександр Палій: “За рік серйозно була мобілізована підтримка України Європою. Як парламентер Порошенко на іноземних партнерів призводить враження компетентної людини”.

Ще одним позитивним моментом Палій називає той факт, що влада прислухається до суспільства: “Суспільство впливає на кадрову політику: як приклад, можна назвати нещодавній випадок з головним даішником, коли після скандалу в інтернеті (з’явилися фото розкішного життя його дочок, – ред.) він звільнився“.

Також, на думку політолога, президент зробив правильний акцент на армії: “Він відродив повагу до ВСУ, зробив їх найважливішою частиною держави, це зараз важливо”.

А ось провальною експерти вважають кадрову політику президента: той факт, що він оточує себе людьми зі свого ж бізнесу, і також призначає людей з колишньої влади.

“Кадрові помилки дійсно були: це і приклад з Міноборони (призначення Валерія Гелетея, якого в жовтні минулого року замінили Степаном Полтораком. – ред.), неодноразово різні політсили вимагали відставки Валеріяї Гонтарєвої з посади голови НБУ”, – говорить Карасьов.

Він також вважає мінусом протистояння президента і Кабміну: “Ситуація налагоджена, і відкритого протистояння немає, але елементи партизанської війни залишилися”.

Ще один мінус, на думку політологів, – провал з безвізовим режимом, обіцянки продажу власного бізнесу.

Провалом стала і боротьба з корупцією, вважає Палій: “Країна була обплутана зв’язками між корупціонерами, і зараз вони рвуться половинчато, ми не бачимо радикального підходу: влада намагається обійти гострі кути”.

Ще одним мінусом Карасьов називає також спроби президента контролювати комісію за тарифами, Фонд держмайна та інші економічні відомства.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

У зарегульованому суспільстві в інвестора менше мотивації, а значить, і економіка країни завмирає

реформи

Жива легенда, американський економіст Скотт Джейкобс, який допоміг очистити від бюрократії десятки країн, приїхав наводити порядок в Київ.

Він стверджує, що дерегуляція тут цілком може вийти, і пояснює чому.

Скотт Джейкобс, керуючий директор американської консалтингової компанії, знає, як позбутися мотлоху в шафі розміром з державу. Його ім’я добре відоме в країнах, які пройшли процес дерегуляції, а позбавлення від вантажу непотрібних дозволів дозволило їм заощадити чимало грошей і залучити інвестиції в економіку.

Наприклад, реформи, які компанія Джейкобса допомагала проводити у В’єтнамі, дозволили країні заощадити $1,4 млрд на рік, а в Південній Кореї – подолати економічну кризу 1998 року. План проведення став справжнім трампліном до ефективного державного управління та нової економічної політики для Кенії, Хорватії і більше десятка інших країн.

Два тижні тому Джейкобс приїхав до Києва на запрошення міністра економіки Айвараса Абромавічуса. Цей візит, за словами міністра, покладе початок масштабному проекту зі спрощення регуляторної системи в країні.

Ми розмовляємо з іменитим американським економістом в холі готелю Хрещатик на центральній вулиці Києва. Джейкобс відразу попереджає, що коментувати ситуацію в Україні до початку проекту не буде. Зате він із задоволенням розповідає про досвід роботи в інших державах, серед яких пострадянські Вірменія і Киргизія. Втім, перше питання в інтерв’ю він задає сам: наскільки українці вірять в успіх реформ і чи готові їх домагатися? Від цього, на думку Джейкобса, залежить і успіх боротьби з бюрократією.

– Що отримали країни, які пройшли за вашої допомоги процедуру дерегуляції?

– Відмова від зайвих регуляторних норм – це один з рецептів швидкого економічного ривка. У зарегульованому суспільстві в інвестора менше мотивації, а значить, і економіка країни завмирає. Держава теж не завжди готова розбиратися з вантажем створених нею обмежувальних документів. Все це створює ситуацію, в якій корупція залишається чи не єдиним засобом просування бізнесу.

Тому ми рекомендуємо країнам застосувати так звану регуляторну гільйотину – швидкий і жорсткий спосіб спрощення системи. Наприклад, у Хорватії, коли ми переглянули половину дозвільних актів, бізнес почав економити до $65,5 млн на рік. У короткостроковій перспективі це полегшує життя бізнесу та суспільству, а в довгостроковій – дозволяє державі перейти до глобальних економічних реформ.

– Як виглядає процедура регуляторної гільйотини?

– Ми виходимо з головного принципу: будь-яка необгрунтована регуляція має бути скасована, а необхідна – максимально спрощена. Це не так складно. Потрібно створити повний список регуляторних норм, які існують в державі. А потім разом з представниками уряду, бізнесу та громадянського суспільства проаналізувати кожну норму, застосовуючи до них одне з трьох рішень – зберегти, спростити або скасувати.

– А як це вплине на життя звичайного українця?

– Найголовніше – це дозволить створювати нові робочі місця, а вони потрібні всім. Наприклад, у Південній Кореї уряд вирішив провести дерегуляцію в кінці 90-х – відразу після Азіатського фінансової кризи. Тоді ВВП країни впав на 16%, а це шокова цифра для економіки. Але полегшення регулювання допомогло створити до мільйона нових робочих місць і згенерувати економіці країни близько $30 млн економії.

Для громадян дерегуляція економить час. Якщо підрахувати, скільки ви витрачаєте часу, а часто і грошей на оформлення власності, соціальний захист, інші відносини з державою, вийде чимала сума. Наприклад, недавно ми закінчили працювати у Вірменії. Там була пророблена величезна робота – переглянуто 25 тис. регуляторних актів та змінений 41 закон.

Ми позбавили людей і бізнес від безглуздих ходінь по державних інстанціях. Через це Вірменія втрачала на рік у середньому до 1.000 потенційних інвесторів. Зараз отримання дозвільних документів – питання декількох днів. А це потужний стимул для розвитку бізнесу.

– Як швидко буде видно перші результати дерегуляції?

– Зазвичай через три роки після проведення реформи. Але ключове питання – готовність до змін не тільки на рівні держави, а й суспільства. Готуйтеся до того, що багато хто в Україні не захочуть змін. Ми стикалися з цим в інших країнах. Пручаються міністерства, які відчувають, що їх позбавляють влади, органи місцевого самоврядування і навіть приватні компанії, які звикли до особливих правил гри.

Суспільство роками зростається з корупційними практиками і в змінах бачить загрозу, а не полегшення. І тут важливий момент початку реформи. Якщо країна переживає цивільний підйом, суспільство хоче результату, воно здатне працювати з власними опорами ефективно. Ми віримо, що Україна зараз знаходиться саме на цьому етапі.

– Як бізнес і громадянське суспільство можуть підтримати процес дерегуляції?

– Важливий максимально широкий діалог з приводу реформи. Це головне знаряддя в руках бізнесу та громадянського суспільства проти бюрократії і несумлінних чиновників. Ми завжди наполягаємо на обов’язковому залученні експертних груп. Допомагаємо громадським активістам – проводимо тренінги, пропонуємо інструменти оцінки змін.

У багатьох країнах нудні реформи перетворювалися на багатоденне реаліті-шоу. Наприклад, у Хорватії реформатори брали участь у щотижневих шоу і телемостах. Так створюються нові правила відносин держави і суспільства.

В Україні наша мета – провести її не вузьку реформу, а донести простому громадянину розуміння того, як функціонує демократична держава, як приймаються рішення і чому його голос – важлива частина відбувається. Це не менш важливо для зовнішніх і внутрішніх інвесторів. Повірте, вони орієнтовані не на локальні поліпшення, а на системні зміни суспільства.

– В Україні відсутність реформ часто списують на фактор війни. Виходячи з вашого досвіду дерегуляції в інших країнах, скажіть, наскільки війна заважає цьому процесу?

– Нещодавно ми закінчили працювати з Іраком, і там ситуація набагато складніша, ніж в Україні, – і в економічному, і у військовому плані. Ми не досягли всього, що планували, але змогли скоротити цілий ряд регуляторних актів та полегшити ведення бізнесу в країні. Сьогодні, щоб відкрити свою справу в Іраку, вам потрібно 1-2 дні замість колишніх 60.

– Регуляторна гільйотина – це тільки перший крок в реформі дерегуляції, але не останній. Які подальші?

– Україна вже одного разу проходила через регуляторну гільйотину. Ми працювали тут на запрошення уряду кілька місяців у 2005 році. Допомогли позбутися від ряду дозвільних актів, але не змогли допомогти країні змінитися. Тоді українське суспільство не виступало замовником змін, не було готове підтримати реформу і розділити відповідальність за її виконання. Сьогодні, ми сподіваємося, Україна переживає принципово інший період, і шанси на успіх є.

Проводячи реформу, ви рятуєтеся від непотрібних регуляторних актів, але ж ніхто не застрахує вас від появи нових. Тому більшість країн після регуляторної гільйотини встановлюють процедури, контролюючі прийняття нових регуляцій і публікують відкриті прозорі списки існуючих, оцінюючи їх вплив на легкість ведення бізнесу. Цей шлях важливо пройти і Україна.

– Що б ви порадили українцям на порозі реформ, яких помилок важливо не допускати?

– Головне – не бути популістами і не шукати легких рішень. Уряд не вирішить ваших проблем тільки тому, що ви їх позначили. Важливо формувати свою експертну позицію, об’єднувати в групи. Чим більш освічений і підготовлений буде громадянин, що говорить з державою, тим ефективніше будуть обидва в пошуках вирішення проблеми.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Оприлюднені нові імена кредиторів України і власників українських облігацій

борги України

Міністр фінансів України Наталія Яресько дала зрозуміти, що переговори з кредиторами про реструктуризацію боргу знаходиться на шляху досягнення угоди.

Як повідомляється, радники Мінфіну, які не зібралися з комітетом кредиторів близько місяця, планують зустріч у Лондоні на наступному тижні.

Таке рішення було прийнято після того, як група кредиторів на чолі з Franklin Templeton розкрила своє членство в понеділок, повідомила Яресько.

У понеділок збираються зустрітися компанії Lazard Ltd. і Blackstone Group International Partners LLP, яка представляє комітет кредиторів у переговорах.

“Радники планують графік зустрічей прямо зараз і сподіваються запланувати пряму зустріч відразу після цього”, – сказала Яресько.

BlackRock Inc., власник українських облігацій, який не входить до комітету кредиторів, заявив, що інвестори не повинні виключати скорочення боргу, якщо вони не хочуть повернутися до переговорів у наступному році.

Також міністр зазначила, що “тон” спілкування між сторонами пом’якшав, оскільки на цьому тижні група кредиторів розкрила імена трьох інших учасників – BTG Pactual Europe LLP, TCW Investment Management Co. і T. Rowe Price Associates Inc.

“Тепер, коли імена групи кредиторів були оприлюднені, що означає подолання нами бар’єру і те, що переговори можуть початися належним чином”, – сказала Яресько.

Нагадаємо, після затвердження МВФ нової чотирирічної програми розширеного фінансування EFF для України на 17,5 млрд доларів Мінфін з 13 березня почав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу.

Уряд також включив в реструктуризацію єврооблігації Києва, державних Ощадбанку та Укрексімбанку (Київ), “Укрзалізниці”, однак вказані позичальники будуть вести консультації з кредиторами з приводу умов реструктуризації їх позик як окремі юридичні особи.

Мінфін України наполягає на необхідності досягти угоди про реструктуризацію в червні – до першого перегляду програми МВФ, однак експерти прогнозують, що успіхом буде реструктуризація боргу і на початку осені цього року, а її затягування не приведе до припинення фінансування за програмою EFF.

Як відомо, 19 травня Верховна Рада дозволила уряду призупинити виплати за деякими зовнішніми зобов‘язаннями державних та гарантованого державою боргів України.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Син одіозної Райки Богатирьової залишається багатим землевласником в селі Плюти під Києвом

син богатирьової

Син екс-міністра охорони здоров’я Ігор Богатирьов залишається власником 0,46 га землі на острові в селі Плюти під Києвом.

Про це свідчить витяг з реєстру майнових прав.

У 2007 році Українська міськрада Обухівського району прийняла рішення, на підставі якого чотирьом громадянами видано держакти власності на земельні ділянки площею 2,70 га. Ці ділянки розташовані на острові та у прибережній захисній смузі річки Козинка.

У 2010 році Ігор Богатирьов придбав кілька цих ділянок загальною площею 0,54 га. З них 0,46 га – для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель та 0,08 га для сінокосіння.

Сьогодні на острові знаходиться котеджне містечко закритого типу. Вартість ділянок в ньому складає 18 тис доларів за сотку.

25 листопада 2014 р. Обухівський районний суд витребував на користь держави земельну ділянку площею 0,46 га як таку що належить до земель водного фонду і не може перебувати у приватній власності. Проте в лютому цього року Ігор Богатирьов подав апеляцію і виграв її.

За даними реєстру майнових прав, на ділянці знаходиться житловий будинок площею 475 кв.м., гостьовий будинок майже 402 кв.м., будинок охорони, господарські будівлі, навіси і альтанки.

З жовтня минулого року екс-мінстр охорони здоров’я Раїсу Богатирьову перебуває в розшуку за підозрою у розкраданні 6,5 млн грн. у 2012 році на закупівлях ліків та медобладнання. У квітні суд заочно заарештував Богатирьову.

Відомо також, що суд арештував квартири і будинки Раїси Богатирьової та її чоловіка.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Верховна Рада України прийняла закон №1165 про посилення ролі громадян у боротьбі з корупцією

корупція

Верховна Рада України прийняла законопроект № 1165 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами”.

Проект закону був прийнятий у другому читанні і в цілому 231 голосом народних депутатів.

Проект закону, внесений групою депутатів, пропонує створити інститут громадського звинувачення і порушувати кримінальні справи щодо корупційних злочинів за заявою громадського обвинувача.

Крім того, допускається кримінальне провадження у формі громадського звинувачення. Також пропонується зробити допустимими докази, отримані з використанням спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації та наданих громадським обвинувачем при поданні ним слідчому, прокурору заяви, повідомлення про вчинення кримінального злочину.

“Законопроект розроблений, щоб впровадити в кримінальне процесуальне законодавство інститут громадського звинувачення в сфері службових злочинів з ознаками корупційних діянь з метою отримання державою реальної допомоги громадянського суспільства у протидії корупції”, – впевнені автори ініціативи.

Нагадаємо, що раніше аудіо- та відеозаписи не могли використовуватися в суді як доказ.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Звільнений командир 90 батальйону 81 бригади, командир “Кіборгів” Олег Кузьміних

Командир "Кіборгів" Олег Кузьміних

В обмін на це 4 людини на російські камери повинні сказати, що хочуть залишитися в ДНР.

Звільнений командир 90 батальйону 81 бригади, командир “Кіборгів” Олег Кузьміних. Про це повідомляє волонтер Віктор Майстренко у мережі.

“Великий обмін…

Кузьміних Олег… Відмінно! Свобода!!!

Зірватися вже не повинно”, – йдеться в повідомленні.

Також Майстренко зазначає, що сьогодні “швидше за все, 4 людини на російські камери скажуть, що хочуть залишитися в ДНР”. Саме тому вдалося звільнити Кузьміних.

Нагадаємо, сьогодні, 22 травня 2015 р., Петро Порошенко на прес-конференції за підсумками Ризького саміту заявив, що з полону бойовиків повинен бути звільнений Олег Кузьміних.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Прислужник кривавого диктатора портнов, намагається помститися Махніцькому та Баганцю

прислужник портнов

Екс-заступник голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов заявляє, що 17 червня у Палаці правосуддя в Брюсселі (Бельгія) за його заявою відбудеться судове засідання за обвинуваченням колишніх керівників Генеральної прокуратури України Олега Махніцького та Олексія Баганця. Про це він написав на своїй сторінці в мережі.

За його словами, Махніцького та Баганця обвинувачують в шахрайстві і фальсифікації документів.

Судовий пристав органів бельгійської юстиції направив Міністерству юстиції України вимогу про вручення повісток Махніцькому та Баганцю та зобов’язання прибути на судове засідання, зазначив Портнов.

«Кримінальне переслідування вказаних осіб розпочато бельгійськими органами правосуддя з моєї ініціативи у зв’язку з тим, що Олег Махніцький та Олексій Баганець, зловживаючи службовим становищем, своїми підписами скріпили і направили в Раду ЄС сфальсифіковані дані про моє кримінальне переслідування. У зв’язку з тим, що злочин цими особами скоєно на території України та Бельгії, де розташований офіс Євросоюзу, кримінальне переслідування почато в країні, де цей злочин було завершено», – пояснив екс-заступник голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича.

Наразі підтвердження цієї інформації з інших джерел немає. У коментарі Олексій Баганець повідомив, що про позов та вказане судове засідання йому нічого невідомо.

«Портнов повинен приїхати в Україну. І в нас тут розмовляти і з слідчими, і з прокурорами. Я на сьогоднішній день не є державним службовцем, тому йому позиватись до мене немає будь-яких підстав», – зазначив він.

Олег Махніцький заявив, що йому офіційно також жодних повідомлень не надходило.

«Мені офіційно не надходило повідомлень, а про це дізнався з інтернету. Знаючи Портнова, не виключено, що можлива така ситуація. Але я не можу нічого сказати, поки я офіційнонічого не отримував. Щодо підставності – було провадження щодо Портнова. Я вважаю, що ми тоді правильно діяли, ми хотіли забезпечити, щоб наслідки незаконних діянь влади не були втрачені, в тому числі здобутки незаконного їхнього збагачення», – зазначив він.

5 березня 2014 року Євросоюз заморозив на один рік активи 18 колишніх українських високопосадовців, яких підозрюють у незаконному заволодінні державною власністю. Під санкції потрапив також Портнов. Через рік Європейський союз виключив з санкційного списку чотирьох колишніх українських високопосадовців, зокрема і Портнова.

Після цього він заявив, що в суді оскаржує факт введення санкцій.

З лютого до червня 2014 року виконувачем обов’язків Генпрокурора був Олег Махніцький. Його заступником було призначено Олексія Баганця. У березні цього року Баганця звільнили.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Найбільший у світі експортер нафти Саудівська Аравія до 2040 року буде готова відмовитися від нафти

Саудівська Аравія

Найбільший у світі експортер нафти Саудівська Аравія до 2040 року буде готова відмовитися від нафти. Про це розповів міністр нафти і мінеральних ресурсів королівства Алі аль-Наїмі, пише FT.

Аль-Наїмі вважає, що в майбутньому країна стане глобальним гравцем на ринку сонячної та вітрової енергетики. У майбутньому королівство займеться експортом електроенергії, а не вуглеводнів.

При цьому він зазначив, що понад мільярд людей на планеті живуть без електрики, тому значний попит на викопне паливо збережеться. На думку міністра, падіння нафтових цін не робить сонячні електростанції нерентабельними. Він вірить, що використання сонячної енергії більш економічно виправдано, ніж видобуток нафти і газу.

Про намір знизити залежність від видобутку вуглеводнів в Саудівській Аравії заявили у 2012 році. У планах королівства – виробляти 41 гігават енергії (близько третини від обсягу споживання в країні) за рахунок сонячних станцій до 2032 року. Країна також робить ставку на атомну і вітряну енергетику.

Саудівська Аравія займає перше місце у світі за обсягом доведених запасів нафти – 260,2 мільярда барелів (близько чверті від усієї розвіданою нафти на планеті).

Як ми уже повідомляли, у квітні 2015 року королівство досягло рекордної видобутку більш ніж за десять років – 10,3 мільйона барелів на добу.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Від середини червня на Поштовій площі у Києві відновлять археологічні розкопки

Поштова площа

Археологи поновлюють розкопки на Поштовій площі у Києві, де під час будівництва підземного торгового центру знайшли залишки вулиці часів Київської Русі. Вчені сподіваються знайти ще більше пам’яток цього періоду. Археологічні роботи, які проводять паралельно з будівництвом, припинили в середині березня через зсув ґрунту.

Зараз місце будівництва укріпили: там встановили бетонні плити, під якими від червня працюватимуть археологи.

Існують плани створити на цьому місці місці музей в межах торгового центру.
Але деякі питання залишаються невирішеними: наприклад, поки невідомо, куди звозити знайдені дерев’яні речі. Реставратори кажуть, що коштів на їх консервування немає.

“На Поштовій буде кілька плит. Вони опиратимуться на палі, і це дасть нам можливість проводити дослідження під плитами. Будемо працювати горизонтальним способом, як колись під час будівництва метро”, – розповів подробиці майбутніх розкопок директор центру археології Києва Михайло Сагайдак.

Найцікавіші знахідки доби Київської Русі вчені сподіваються знайти на глибині від 4 до 8 метрів. Саме там, на думку археологів, лежить давнє місто.

“Найбільше цікавить простір під другою плитою. На першому рівні ми не очікуємо серйозних знахідок, а от під другою плитою – підемо до найцікавіших речей доби Київської Русі”, – додав він.

Під бетонну плиту для проведення археологічних робіт проведуть світло, звідти викачають газ.

Археологічні розкопки щонайменше на рік, до кінця 2016 року, відсунули терміни здачі торгового центру на Поштовій.

Проте вже до кінця літа будівельники планують завершити упорядкування самої Поштової площі, яка буде умовною “покрівлею” майбутнього торгового центру. Вся площа підземної споруди складе 4 тис. квадратних метрів.

При цьому будівельники обіцяють сприяти повному археологічному дослідженню на місці будівництва.

“Тут, на Поштовій, передбачене дослідження кожного квадратного дециметра землі на місці будівництва”, – розповів представник забудовника Валерій Олійник. За його словами, через розкопки будівництво подорожчало вже на 25 млн гривень.

Яким буде музей на Поштовій площі – досі не відомо. Його проект і кошторис не затверджено. За словами археологів, усе залежатиме від того, які предмети знайдуть в землі.

“Нам треба спершу дослідити повністю цю ділянку, а вже потім опрацювати концепцію комплексу – чи буде він окремою садибою, чи матиме вигляд великого простору, ми ще не знаємо”, – каже пан Сагайдак.

Раніше озвучувалися різні варіанти розміщення археологічних знахідок у майбутньому підземному торговому центрі – наприклад, прозора чи скляна підлога, де було б видно так звані автентичні “шпалери” з шарів ґрунту в експозиції.

Раніше на Поштовій вже знайшли фрагменти будівлі і вулиці 12 століття. Вчені сподіваються відкрити на Поштовій ще більше пам’яток доби Київської Русі – фрагмент міста тих часів з його вулицями і будівлями, адже, як показали попередні дослідження, деревина тут дуже гарно збереглася.

“Ми можемо розкрити тут вузлову ділянку міста – місце, куди до Києва приходили кораблі”, – кажуть в центрі археології Києва.

В КМДА зазначають, що концепцію музею зараз розробляють. “Рішення на рівні міста вже прийняте – тут буде підземний музей. Інвестор готовий частково це профінансувати. Ми маємо ще продумати формат”, – розповіла заступник голови КМДА Ганна Старостенко.

Зараз науковців найбільше непокоїть те, як зберегти знайдені в землі дерев’яні речі. Реставратори кажуть, що консервація потребує значних коштів на обладнання і ангар для знахідок з певною температурою вологістю.

“Дерево, яке перебуває багато століть у ґрунті, насичується вологою. Як тільки дерев’яні вироби знаходять, їх потрібно негайно консервувати, адже вони зазнають деформації. З мокрої деревини треба витіснити воду і замінити іншими речовинами. Потрібне спеціальне приміщення, куди би перевозили знахідки. Перепади температур недопустимі”, – розповіла директор Національного науково-дослідного реставраційного центру Світлана Стрельникова.

За її словами, для цього процесу мають визначити джерело фінансування. Зараз усі археологічні роботи на Поштовій площі фінансує забудовник. Проте хто виділятиме кошти для збереження знахідок – невідомо.

“Була пропозиція, щоб фінансування консервації було частково здійснене за державний, а частково – за місцевий кошт. Але кошти на цей рік не передбачались, тож це питання висить у повітрі”, – каже Яків Діхтяр з Управління охорони нерухомої культурної спадщини Мінкульту.

Археолог Михайло Сагайдак каже, що досі в Києві не було жодних розкопок, які би профінансувало місто чи держава.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here