Україна може попросити у міжнародних партнерів розмістити елементи ПРО на своїй території

Система ПРО

Україна шукає можливості захиститись від ядерної зброї Росії, яку та розміщує в Криму, і може попросити у міжнародних партнерів розмістити елементи ПРО на своїй території. Про це в інтерв’ю повідомив секретар РНБО Олександр Турчинов.

За його словами, “керівництво РФ поставило завдання розгорнути в Криму: полк бомбардувальників Ту-22М3, обладнаних для несення ракет з ядерними бойовими частинами; три дивізіони оперативно-тактичних ракетних комплексів (ОТРК) “Іскандер-К” та “Іскандер-М”, у тому числі укомплектованих ракетами з ядерними боєголовками”.

“Крім того, на окупованій території Криму, РФ планує завершити створення потужної бази підводного флоту. Підводні човни планується озброїти системою ракет, що мають також ядерні боєголовки з можливістю ураження наземних цілей на відстані 1,5-2 тис. км”, – розповів Турчинов.

Він повідомив, що Росія уже перекинула в Крим “10 одиниць оперативно-тактичних ракетних комплексів “Іскандер-М”, які розміщуються в районі селища Щолкіне (мис Казантип) та Красноперекопська”.

“Окрім цього, Міністерство оборони РФ готується розмістити аналогічні комплекси в районі міста Джанкой та селища Чорноморське”, – повідомив Турчинов.

За його даними, Росія зараз активно ремонтує аеродроми в Криму, щоб вони могли приймати згадані бомбардувальники, та іншу інфраструктуру, яка обслуговує ядерні сили у Феодосії, Балаклаві та інших містах.

Крім цього Росія розгорнула в Криму кілька ешелонів протиповітряної та протиракетної оборони, серед яких системи ППО та ПРО “С-400″ (дальній ешелон) та “Панцирь-С1М” (ближній ешелон), берегові ракетні комплекси “Бал” та К300П “Бастіон”.

“Останній може бути оснащений ядерною боєголовкою, здатною уражати цілі на відстані до 600 км, тобто фактично може загрожувати значній частині акваторії Чорного моря”, – пояснив Турчинов.

Секретар РНБО заявив, що “агресія Росії, окупація нашої території та реалізація Росією наступальних ядерних програм з розгортанням їх складових на українській землі, безпосередньо порушують без’ядерний статус України, умови Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та штучно виводять Україну за межі цього договору”. За його словами, для захисту від Росії Україна відновлює свої Збройні сили та ВПК.

“Ми посилюємо оборону кордону від агресора. Крім того, не порушуючи міжнародних угод, відновлюємо наш ракетний щит, головне завдання якого – оборона від агресії РФ”, – заявив Турчинов.

Але він визнав, що Україна сама не впорається з “безумцем, який погрожує світу потужним ядерним потенціалом”.

“Потрібна взаємодія та системна координація зусиль усіх провідних країн світу. Це повинен бути комплекс економічних, політичних і військових заходів. У тому числі, і значне посилення спільної системи захисту від ядерної загрози та розгортання додаткових позицій системи ПРО. Не виключаю, що для захисту від ядерної небезпеки, ми змушені будемо проводити консультації щодо розміщення компонентів системи ПРО на території України”, – заявив Турчинов.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading