Україна повинна бути готовою оголосити дефолт і не виконувати свої зобов’язання

дефолт

Україна, яка перебуває в стані квазі-війни з Росією, і міжнародне співтовариство повинні зайняти жорстку позицію в переговорах з приватними кредиторами, які займають егоїстичну і неконструктивну позицію, аж до дефолту України за своїми зобов’язаннями, вважає екс-міністр фінансів США Лоуренс (Ларрі) Саммерс.

“МВФ і національна влада повинні вказати непокірним кредиторам на їх безвідповідальну поведінку. Якщо необхідно, Україна повинна бути готова оголосити дефолт і не виконувати свої зобов’язання, а міжнародна спільнота має чітко заявити, що вона буде продовжувати допомагати Києву”, – написав він у авторській колонці у виданні TheFT.

“У такому контексті у кредиторів не буде іншого вибору, окрім як прийняти економічну реальність ситуації”, – вважає екс-міністр фінансів США.

Він підкреслює, що для платників податків по всьому світу має бути неприйнятним, щоб їх грошима ризикували, надаючи позики Україні, яка буде планувати повернути всі кошти своїм кредиторам.

На його думку, моральні, геополітичні та економічні підстави для того, щоб надати Україні значну підтримку, є переконливими.

“Міжнародний валютний фонд зробив (для допомоги Україні) стільки, на скільки був здатний, надавши кредит Україні в рамках програми розширеного фінансування. У той же час, Європа і США могли б збільшити свою підтримку країні, Світовий банк також не використовує всіх можливостей. Тому економічна життєздатність України залежить від того, що відбуватиметься з її обов’язком”, – зазначив Л.Саммерс.

Відомий фінансист також підкреслив, що нездатність України зменшити своє боргове навантаження є підтвердженням, що приватні інтереси мають дуже великий вплив на публічну політику.

“Найближчим часом Україна, міжнародне співтовариство і її кредитори повинні досягти угоди, що робити з боргом країни. Те, як це питання буде вирішено, скаже про те, наскільки насправді міжнародне співтовариство готове допомагати Україні і протидіяти російській агресії”, – сказав він.

Екс-міністр фінансів піддав критиці позицію інвестфірми Franklin Templeton і факт уникання ідентифікації менеджерів ряду американських фондів, що відмовляються від будь-якого списання. “Зрозуміло, що з істотною групою таких ”безбілетників“ інші власники боргів, включаючи росіян, також не погодяться на списання”, – відзначає Л.Саммерс.

Як повідомлялося, після затвердження МВФ нової чотирирічної програми розширеного фінансування EFF для України на $17,5 млрд Мінфін з 13 березня почав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу. Уряд також включив в реструктуризацію єврооблігації Києва, державних Ощадбанку та Укрексімбанку (Київ), “Укрзалізниці”, однак вказані позичальники будуть вести консультації з кредиторами з приводу умов реструктуризації їх позик як окремі юридичні особи.

Згідно з програмою з МВФ, угоди щодо зміни умов запозичень повинні забезпечити виконання Україною трьох цілей: перша – економія на зовнішніх платежах за боргами держави, гарантованих державою, і суб’єктів держсектора на суму приблизно $15,3 млрд за період реалізації програми МВФ; друга – забезпечення до 2020 року співвідношення державний борг/ВВП на рівні не вище 71% ВВП; третя – підтримка загальних потреб у фінансуванні бюджету за борговими операціями в середньому на рівні 10% ВВП (максимум 12% ВВП на рік) в 2019-2025 рр.

Мінфін України неодноразово наголошував, що для виконання зазначених цілей необхідно буде не тільки відстрочити погашення боргу, але й списати частину його номіналу і знизити відсотки. У той же час у випадку держбанків і “Укрзалізниці” мова йде тільки про перенесення термінів погашення боргу.

У той же час найбільші утримувачі українських паперів не хочуть погоджуватися на списання основної суми боргу, вважаючи, що заявлений масштаб скорочення виплат занадто великий. Крім цього, Росія вимагає виплати $3 млрд в кінці 2015 року, відмовляючись від участі в реструктуризації.

Мінфін України наполягає на необхідності досягти угоди про реструктуризацію в червні – до першого перегляду програми МВФ, однак експерти прогнозують, що успіхом буде реструктуризація боргу і на початку осені цього року, а її затягування не приведе до припинення фінансування за програмою EFF.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading