Верховна Рада прийняла закон, що розширює права власників квартир багатоквартирних будинків

ОСББ

Верховна Рада 14 травня прийняла закон, що розширює права власників квартир багатоквартирних будинків.

Зараз в Україні управління будинків, в більшості випадків, здійснюється житлово-експлуатаційними компаніями (ЖЕК), які за щомісячну плату з кожної квартири здійснюють ремонт будинку і догляд за прибудинковою територією.

Прийнятий Радою закон передбачає передачу цих повноважень на розсуд власників квартир та нежитлових приміщень. Після вступу закону в силу, вони будуть вирішувати, кому передавати управління будинків і на яких умовах. Закон набирає чинності з 1 липня 2015 року.

Розроблений Кабміном документ вносить роз’яснення термінів: співвласник будинку, спільне майно і управитель будинку.

Перший – власник квартир в будинку або нежитлового приміщення. Друге – нежитлові приміщення загального користування, комори, трубопроводи, шахти ліфтів, прибудинкова територія і допоміжні споруди, які на ній знаходяться.

Управитель будинку – фізособа, підприємець чи юрособа, який на підставі договору з співвласниками будинку здійснює управління ним – викоанується ремонт, експлуатація будинку та прилеглої території. Наприклад, це може бути Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Відповідно до закону, спільне майно будинку не може бути поділене між власниками будинку. Тобто власники квартир не мають права на виділення із загального майна будинку своєї частки.

Крім того, в законі розписані права співвласників будинку. Вони мають право вільно користуватися майном багатоквартирного будинку (в законі таким вважається будинок на мінімум 3 квартири) і брати участь в управлінні таким майном особисто, або через свого представника. Власник квартири чи нежитлового приміщення в будинку має також право на інформацію про стан будинку та прилеглої території, інформацію про суму витрат на експлуатацію та доходи, отримані від використання спільного майна будинку.

Крім того, власник квартири, який зазнав збитків через свого сусіда або іншої особи, що експлуатує майно будинку, має право на їх компенсацію.

Водночас власники квартир будуть зобов’язані самостійно, або найнявши підрядника, забезпечувати належний санітарний, протипожежний і технічний стан майна багатоквартирного будинку. Забезпечувати технічне обслуговування та в разі необхідності проведення ремонту спільного майна. Виконувати рішення зборів співвласників. Відшкодовувати збитки, завдані майну інших співвласників і загального майна. Своєчасно оплачувати комунальні послуги.

При цьому власники будинку не нестимуть відповідальності за вчинки управителя будинку, який перевищив свої повноваження.

Відповідно до закону, власники квартир можуть передати функції з управління будинком управителю чи ОСББ.

Орендарі квартир або нежилих приміщень можуть брати участь у господарському житті будинку, але тільки за дорученням власника квадратних метрів.

Рішення з управління спільним майном багатоквартирного будинку приймається його власниками на загальних зборах. На таких зібраннях власники квартир можуть вирішувати долю спільного майна, вибирати і звільняти управителя, визначати його повноваження. Приймати рішення по капремонту або реконструкції майна і відбирати підрядників для виконання даних робіт.

Зборами також будуть визначатися розмір витрат на управління будинком. Ініціювати збори власників будинку можуть не менше трьох співвласників будинку або управитель.

Рішення буде вважатися прийнятим, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких у сукупності перевищує 75% багатоквартирного будинку.

Згідно з новим законом, власники квартир будуть, крім витрат на виплату винагороди керуючому, оплачувати утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного та капітальних ремонтів і технічного переозброєння в будинку.

Крім того, сюди входять і оплата комунальних послуг щодо спільного майна багатоквартирного будинку.

Витрати на управління будинком будуть розподілятися між співвласниками пропорційно до їхніх часток. Власник, який не використовує свою квартиру або інше приміщення, не звільняється від оплати щомісячних рахунків. Якщо квартира здана в оренду, то витрати на утримання будинку перекладаються на орендаря.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading