Daily: 05/17/2015

Затримані в Луганській області військовослужбовці Росії повинні понести кримінальну відповідальність в Україні

РФ

Бойовики всіляко намагаються знищити докази присутності військових РФ на Донбасі.

У Генеральному штабі України заявили, що затримані в Луганській області військовослужбовці Росії повинні понести кримінальну відповідальність. Про це повідомив спікер Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов.

“Вчора близько 15:00 сталася вогнева сутичка між диверсійно-розвідувальною групою, до складу якої входили російські спецназівці. Там їх було близько 14 військовослужбовців. Вони отримали інформацію, що нібито підрозділи Збройних сил України, які перебували на території населеного пункту Щастя, а також біля Луганської ТЕС, залишили свої позиції. І вони таким чином намагалися захопити стратегічний міст в районі цього населеного пункту. Під час проведення заходів з розмінування території троє російських військовослужбовців натрапили на засідку українських військових. Відбувся бій, в якому брали участь військовослужбовці 92-ї механізованої бригади, а також військовослужбовці батальйону “Айдар”, – розповів Селезньов.

За його словами, саме військовослужбовці 92-ї бригади захопили росіян, які є військовослужбовцями 3-ї бригади спеціального призначення, що дислокується в Тольятті.

“Зараз вони дають свідчення, які підтверджують той факт, що на території, де в даний час проводиться антитерористична операція, перебувають військовослужбовці регулярних військ Російської Федерації”, – додав Селезньов.

Він також зазначив, що під час збройного зіткнення з російськими спецназівцями загинув один український військовий – боєць 92-ї бригади.
“Тобто ці військовослужбовці Російської Федерації повинні понести кримінальну відповідальність за свої вчинки”, – зазначив він.

Крім того, Селезньов повідомив, що під час бою з боку терористів, після того як вони зрозуміли, що в полон потрапили їхні соратники, почали лунати постріли з мінометів.

“Тобто таким чином бойовики намагалися знищити не тільки українських військових, але і своїх соратників. Бойовики всіляко намагаються знищити будь-які докази перебування Збройних сил Російської Федерації на території АТО”, – підкреслив Селезньов.

За його словами, рішення про долю взятих у полон російських будуть приймати уповноважені особи, а до цього слід з’ясувати всі обставини, які призвели до того факту, що військові ЗС РФ потрапили на територію України.

Нагадаємо, на Донбасі, в районі р. Щастя сили антитерористичної операції затримали двох російських військовослужбовців, які є бійцями спецназу РФ. Про це свідчать не тільки свідчення, отримані в результаті допиту, але і знайдені у полонених документи.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

МВФ не дасть більше грошей Україні без угоди з кредиторами щодо реструктуризації боргу

МВФ

Ключовий кредитор України Міжнародний валютний фонд вважає важливим досягнення Україною угоди з кредиторами щодо реструктуризації частини державного боргу до засідання Ради директорів Фонду, запланованого на червень поточного року.

Про це повідомив під час традиційного брифінгу у Вашингтоні глава департаменту зовнішніх зв’язків МВФ Джеррі Райс.

“Наскільки нам відомо, переговори з кредиторами йдуть, хоча ми і не знаємо конкретних деталей, – сказав Райс. – Але вкрай важливо, щоб Україна досягла компромісу щодо боргових операцій до першого перегляду програми (в ході засідання Ради директорів Фонду”.

При цьому, відповідаючи на уточнююче запитання про те, коли відбудеться засідання Ради директорів, Райс сказав: “Рішення щодо України, у тому числі щодо підсумків виконання програми та виділення другого кредитного траншу, прийматиме Рада директорів. Ми очікуємо, що засідання відбудеться у червні”.

Як повідомлялося, Україна почала переговори щодо реструктуризації частини держборгу загальним обсягом 23 млрд доларів 13 березня – відразу ж після схвалення програми кредитування економіки країни на 17,5 млрд доларів з боку Міжнародного валютного фонду.

Переговори про реструктуризацію боргів є частиною програми роботи України з Фондом.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Росія, як і раніше, не має наміру реструктуризувати борг України в 3 мільярди доларів

борг

Росія, як і раніше, не має наміру реструктуризувати борг України в 3 мільярди доларів, заявив журналістам заступник голови Мінфіну РФ Сергій Сторчак.

“Ні, ми не будемо брати участь у борговій операції. Ця штука називається в програмі розширеного фінансування “боргова операція”. Ми в борговій операції участі не беремо”, – сказав він.

Росія раніше неодноразово заявляла, що розглядає себе як офіційного кредитора України, не планує ні реструктуризувати, ні пролонгувати її борг у 3 мільярди доларів.

Сторчак заявив, що Росія очікує від України в червні чергової купонної виплати за єврооблігаціями 2013 року на 3 мільярди доларів.

“20 червня ми чекаємо черговий транш”, – сказав Сторчак.

У червні 2014 р. Україна виплатила РФ перший купон у розмірі 73,3 мільйона доларів, у грудні – другий купон на 75,5 мільйона доларів.

Нагадаємо, Росія в кінці 2013 року прийняла рішення вкласти в єврооблігації України до 15 мільярдів доларів, і незабаром був викуплений перший транш на 3 мільярди доларів з терміном обігу два роки. Решту 12 мільярдів доларів виділено не було.

Відзначимо, Мінфін висловив свою стурбованість підходом Комітету кредиторів, що представляють власників зовнішніх боргових зобов’язань нашої країни, і відсутністю готовності з їхнього боку брати участь у переговорах з реструктуризації суверенних боргів України.

При цьому Мінфін, як і раніше, переконаний у можливості досягнення угоди в інтересах усіх сторін до червня.

Україна почала переговори з реструктуризації частини держборгу загальним обсягом 23 млрд дол. 13 березня – відразу ж після схвалення програми кредитування економіки країни на 17,5 млрд дол. З боку Міжнародного валютного фонду.

Один з учасників переговорів про реструктуризацію, державний «Укрексімбанк», оприлюднив дані, згідно з яким українська сторона в рамках переговорів про реструктуризацію розраховує в 2015 році заощадити за борговими цінними паперами до 5,2 млрд дол.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

У мережі з’явилися перші чутки про смартфони iPhone наступного покоління

iPhone нового покоління

У мережі з’явилися перші чутки про смартфони Apple наступного покоління. Новинки, імовірно, обзаведуться підтримкою технології Force Touch і отримають більш потужну камеру.

Головним нововведенням, на думку аналітика Мін Хі Куо (Ming-Chi Kuo), варто вважати появу в телефоні функціоналу Force Touch. Технологія добре зарекомендувала себе в ноутбуках і розумних годинниках Apple.

Дозволи та розміри екранів залишаться такими ж, як і в iPhone 6 і iPhone 6 Plus, що вийшли дев’ять місяців тому. Діагоналі – 4,7 і 5,5 дюймів. А ось спектр кольорів корпусу поповниться «рожевим золотом».

Камера, швидше за все, оновиться: роздільна здатність знімків зросте до 12 мегапікселів. Автор доповіді відзначає також пару якісних внутрішніх оновлень – новий процесор А9 і 2 гігабайти швидкої оперативної пам’яті. Характеристики нового процесора аналітик не розглядає.

Проблему гнучкого корпусу в моделях вирішать за рахунок використання інших матеріалів і поліпшень внутрішньої конструкції. Спеціально для тих, у кого часто падає телефон, компанія може випустити обмежений тираж iPhone 6S Plus зі надміцним сапфіровим склом.

Додатково повідомляється про поліпшення роботи Touch ID і нові можливості управління апаратом за допомогою жестів.

Масове виробництво, імовірно, почнеться в середині або наприкінці серпня. До кінця 2015 року компанія, на думку Мін Хі Куо, реалізує від 80 до 90 мільйонів гаджетів із співвідношенням 2 до 1 – на кожен iPhone 6S Plus будуть продаватися два iPhone 6S.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Ласкаво просимо в клуб «хакнутих людей», в якому нещодавно опинився і наш журналіст

хакери

Отже, Вас зламали. Не важливо як. Можливо, ви підхопили вірус або шахраї обманним шляхом виманили у вас логін і пароль. Або ви взагалі не зрозуміли, що сталося, але бачите, що хтось копошиться у вашій пошті або акаунті в соціальній мережі. Навіть якщо це з вами не вперше, ви, швидше за все, панікуєте і не знаєте, що тепер робити. Ласкаво просимо в клуб «Люди, яких хакнули», в якому нещодавно опинився і наш журналіст. Впоравшись зі стресом, він насамперед написав покрокове керівництво до дії для потерпілих від дій кібер-злочинців.

Раз пішла така п’янка, озирніться назад і спробуйте збагнути, як таке могло з вами статися і чому. Якщо мова йде про ваш банківський рахунок, відповідь очевидна. У всіх інших випадках – електронна пошта, акаунт у соцмережі і т.п. – Причини можуть бути різними, починаючи від розсилки спаму і вимагання, закінчуючи отриманням доступу до фінансових сервісів, на яких ви реєструєтесь через email або соцмережу. Не виключено також, що шахрай намагається отримати доступ до вашого бізнесу. Розуміння того, заради чого вас хакнули, часто допомагає усвідомити, де ви допустили помилку, зробивши злом можливим.

Негайно поміняйте паролі від усіх уразливих сервісів, а також сервісів, прив’язаних до них, і тих, у яких такий самий пароль. І більше ніколи не використовуйте старий пароль знову. По-хорошому, паролі треба міняти раз на півроку – це важлива частина вашої інтернет-рутини. Але тепер вас зламали, тож зміни паролів на цей раз вам не уникнути. І заради всього святого, не використовуйте паролі типу qwerty або 123456…

«Використання паролів повторно – найбільше зло. Ми ніяк не можемо цьому завадити», – говорить голова департаменту користувальницької безпеки PayPal Марк Джейкобсон. Сайти можуть встановлювати вимоги до паролів, наприклад, наявність цифр, великих літер або символів. Але вони не можуть заборонити користувачам однакові паролі або перешкодити їм використовувати скомпрометовані паролі повторно.

Не виключено, що доступ до ваших акаунтів ви надали самі, просто встановивши на свій комп’ютер підсунутий вам під виглядом корисного ПЗ або документа вірус. Ви можете не знати, що у вашій машині завівся троянець, тому краще перестрахуватися і видалити всі вірусні загрози, перш ніж почати процес відновлення.

Насамперед переконайтеся, що ви користуєтеся останньою версією операційної системи. Встановіть хороший антивірус і запустіть процес сканування всіх носіїв пам’яті на загрози. І краще, щоб це була відома антивірусна програма, за яку ви не поскупилися заплатити.

«Антивірусні програми недосконалі, рівень виявлення загроз коливається від 50% до 75%. Тобто, вони можуть пропускати стільки ж погроз, скільки знаходять. Але це краще, ніж нічого», – пояснює Джейкобсон. Тоді навіщо обов’язково користуватися платним ПЗ? Тому що «люди, які шукають безкоштовні програми, найчастіше закінчують скачуванням вірусів на свій комп’ютер», каже експерт.

Більшість сервісів мають власну механіку повернення акаунта після того, як ним заволоділи зловмисники. У Apple, Facebook, Google, Microsoft, Twitter і Yahoo такі механіки є. Найчастіше, вам просто доведеться відповісти на кілька запитань про ваш обліковий запис. У Facebook використовується більш новаторський метод, заснований на підтвердженні вашої особистості від друзів. В крайньому випадку, вам доведеться поїхати в локальний офіс сервісу і показати документи, після чого контроль над акаунтом вам повернуть.

Розумний хакер не заспокоїться, просто проникнувши у ваш акаунт. Він подбає про можливість увійти до нього знову, встановивши для цього необхідні інструменти. Тому як тільки ви повернете собі контроль над акаунтом, негайно перевірте наявність чорних ходів, якими зловмисники зможуть повернутися.

Якщо це електронна пошта, перевірте налаштування – чи не встановлені редиректи листувань на інші ящики, чи не відключені спам-фільтри і чи не змінилися відповіді на ваші контрольні запитання.

Якщо злому піддався фінансовий акаунт, уважно стежте за тим, що відбувається з вашими рахунками і рухом коштів по них. Переконайтеся, що у ваших платіжних акаунтах не з’явилися нові адреси доставки, чи не додалися нові платіжні методи і чи не підключені нові акаунти. Особливо це стосується акаунтів, які дозволяють оплатити покупку в один клік або здійснювати емісію платіжних карт.

«Коли мова заходить про платіжні акаунти, причини злому очевидні – шахраї хочуть заволодіти вашими грошима. Найчастіше вони підключають дебетовий рахунок до такого акаунту. Вони додадуть адресу, а потім запитають фінансовий інструментарій і зможуть виводити собі ваші гроші», – пояснює Джейкобсон.

Часто один акаунт попросту використовується як шлюз доступу до іншого. Наприклад, ваш Dropbox може бути лазівкою до чогось, що там зберігається. Аналогічно email може стати перепусткою в ваш онлайн-банкінг. Тож потрібно перевірити і захистити не тільки ті акаунти, які піддалися злому, але і всі інші, адже вони можуть теж стати уразливими. Змініть паролі них і сприймайте так, як ніби вони теж були скомпрометовані.

Це один з неочевидних, але важливих кроків. Першим ділом після того, як ваш акаунт зламали, ви повинні вийти з усіх пов’язаних з ним додатків. Наприклад, Google, Twitter, Facebook, Dropbox і багато інших підтримують OAuth – відкритий протокол авторизації, який дозволяє надати третій стороні обмежений доступ до захищених ресурсів користувача без необхідності передавати їй (третій стороні) логін і пароль.

Однак якщо хакер вже проник у додаток, простим виходом або зміною пароля його звідти не витравити. Причому, ви не зможете дізнатися, сталося це чи ні. Тому єдиний спосіб захистити свої сервіси від проникнення – відпустити їх. Спеціальні механіки «розавторизації» є у Google, Facebook і Twitter.

Погано, коли у вас вкрали email, але ще гірше, коли в результаті цього крадуть всю вашу особистість. У США захистити свою особистість можна, зв’язавшись з одним з трьох основних агентств із захисту персональних даних користувачів. В Україні допоможуть сервіси типу LifeLock, які можуть захистити ваші персональні дані безкоштовно, виконавши за вас всю роботу.

У нашій країні покладатися в справах айтішних на правоохоронні органи, щонайменше, наївно, а ось повідомити громадськість варто. «Заявіть в Facebook про те, що ваш акаунт зламали. Ви, можливо, і не втратите гроші, але небезпека загрожує не тільки вам, але і вашим друзям», – говорить Джейкобсон.
Наприклад, у Лондоні був інцидент, коли через зламаний акаунт пограбували не саму жертву, а її друзів. Це менш поширена схема, яку, так чи інакше, ніхто не відміняв. Незалежно від того, фінансова це інформація чи особисті дані, треба попередити людей з вашого оточення про ймовірність витоку.

Але є й інша важлива причина зробити це. З цієї ж причини була написана ця стаття. Привернути увагу до проблеми. «Це відмінна можливість підвищувати рівень освіченості людей. Коли ти говориш, «О боже, те, що сталося з ним, могло статися і зі мною!» – в даний момент щось змінюється», – говорить Джейкобсон.

Кращий спосіб нівелювати наслідки злому – запобігти самому інциденту: використовувати найсучасніше ПЗ, регулярно міняти паролі і робити резервні копії системи на випадок, якщо все пропало.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Верховна Рада прийняла закон, що розширює права власників квартир багатоквартирних будинків

ОСББ

Верховна Рада 14 травня прийняла закон, що розширює права власників квартир багатоквартирних будинків.

Зараз в Україні управління будинків, в більшості випадків, здійснюється житлово-експлуатаційними компаніями (ЖЕК), які за щомісячну плату з кожної квартири здійснюють ремонт будинку і догляд за прибудинковою територією.

Прийнятий Радою закон передбачає передачу цих повноважень на розсуд власників квартир та нежитлових приміщень. Після вступу закону в силу, вони будуть вирішувати, кому передавати управління будинків і на яких умовах. Закон набирає чинності з 1 липня 2015 року.

Розроблений Кабміном документ вносить роз’яснення термінів: співвласник будинку, спільне майно і управитель будинку.

Перший – власник квартир в будинку або нежитлового приміщення. Друге – нежитлові приміщення загального користування, комори, трубопроводи, шахти ліфтів, прибудинкова територія і допоміжні споруди, які на ній знаходяться.

Управитель будинку – фізособа, підприємець чи юрособа, який на підставі договору з співвласниками будинку здійснює управління ним – викоанується ремонт, експлуатація будинку та прилеглої території. Наприклад, це може бути Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Відповідно до закону, спільне майно будинку не може бути поділене між власниками будинку. Тобто власники квартир не мають права на виділення із загального майна будинку своєї частки.

Крім того, в законі розписані права співвласників будинку. Вони мають право вільно користуватися майном багатоквартирного будинку (в законі таким вважається будинок на мінімум 3 квартири) і брати участь в управлінні таким майном особисто, або через свого представника. Власник квартири чи нежитлового приміщення в будинку має також право на інформацію про стан будинку та прилеглої території, інформацію про суму витрат на експлуатацію та доходи, отримані від використання спільного майна будинку.

Крім того, власник квартири, який зазнав збитків через свого сусіда або іншої особи, що експлуатує майно будинку, має право на їх компенсацію.

Водночас власники квартир будуть зобов’язані самостійно, або найнявши підрядника, забезпечувати належний санітарний, протипожежний і технічний стан майна багатоквартирного будинку. Забезпечувати технічне обслуговування та в разі необхідності проведення ремонту спільного майна. Виконувати рішення зборів співвласників. Відшкодовувати збитки, завдані майну інших співвласників і загального майна. Своєчасно оплачувати комунальні послуги.

При цьому власники будинку не нестимуть відповідальності за вчинки управителя будинку, який перевищив свої повноваження.

Відповідно до закону, власники квартир можуть передати функції з управління будинком управителю чи ОСББ.

Орендарі квартир або нежилих приміщень можуть брати участь у господарському житті будинку, але тільки за дорученням власника квадратних метрів.

Рішення з управління спільним майном багатоквартирного будинку приймається його власниками на загальних зборах. На таких зібраннях власники квартир можуть вирішувати долю спільного майна, вибирати і звільняти управителя, визначати його повноваження. Приймати рішення по капремонту або реконструкції майна і відбирати підрядників для виконання даних робіт.

Зборами також будуть визначатися розмір витрат на управління будинком. Ініціювати збори власників будинку можуть не менше трьох співвласників будинку або управитель.

Рішення буде вважатися прийнятим, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких у сукупності перевищує 75% багатоквартирного будинку.

Згідно з новим законом, власники квартир будуть, крім витрат на виплату винагороди керуючому, оплачувати утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного та капітальних ремонтів і технічного переозброєння в будинку.

Крім того, сюди входять і оплата комунальних послуг щодо спільного майна багатоквартирного будинку.

Витрати на управління будинком будуть розподілятися між співвласниками пропорційно до їхніх часток. Власник, який не використовує свою квартиру або інше приміщення, не звільняється від оплати щомісячних рахунків. Якщо квартира здана в оренду, то витрати на утримання будинку перекладаються на орендаря.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Тисячі македонців вийшли на антиурядову акцію в столиці Скоп’є з вимогою відставки прем’єр-міністра

Македонія

Обурення мітингувальників викликав витік матеріалів, які нібито дискредитують вищих посадових осіб держави.

Тисячі македонців вийшли на антиурядову акцію в столиці Скоп’є з вимогою відставки прем’єр-міністра Ніколи Груєвскі.

Прихильники опозиційного Соціал-демократичного союзу Македонії (СДСМ), а також представники албанського етнічної меншини зібралися на центральному проспекті Скоп’є навпроти будівлі уряду.

Обурення мітингувальників викликав витік матеріалів, які нібито дискредитують вищих посадових осіб держави, після чого Захід висловив сумніви щодо стану демократії в Македонії.

Зі слів лідерів опозиції, деякі демонстранти планують ночувати на вулицях, поки не доб’ються відставки Груєвскі.

Скандал з Груєвскі почався в лютому, коли лідер опозиції соціал-демократ Зоран Заєв заявив про незаконне прослуховування, яке вів уряд і дані якого потрапили в його розпорядження через інформаторів.

Нагадаємо, близько тижня тому на вулицях македонського міста Куманово точилися жорстокі бої. За однією з версій, зіткнення спровокував уряд, щоб відвернути увагу від власних проблем: у столиці Македонії Скоп’є тривають масові протести з вимогою про зміну влади.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here