МВС розслідує факти зловживань з облігаціями фінансовими установами Валерії Гонтарєвої

Гонтарєва

Шевченківське райуправління Головного управління Міністерства внутрішніх справ у Києві розпочало досудове розслідування за фактом можливих правопорушень під час торгівлі облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП) фінансовими установами, які належали Валерії Гонтаревій до її призначення главою Національного банку України.

Як повідомляє прес-служба позафракційного народного депутата України Юрія Дерев’янка, про це йдеться у відповіді МВС на його звернення з проханням перевірити відомості про застосування Банком “Авангард” та компанією ICU корупційних схем під час торгівлі ОВДП, наведені ЗМІ. Аналогічне звернення було направлено до Генпрокуратури.

У МВС зазначили, що досудове розслідування здійснюється за ч. 2 ст. 192 (заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою).

При цьому в Генпрокуратурі заявили, що не бачать достатніх даних, які свідчили б про здійснення порушень, йдеться в повідомленні.

Раніше ЗМІ повідомили, що на біржі “Перспектива” здійснюються сумнівні операції з продажу ОВДП: облігації продавали за номінальною або близькою до неї вартістю лише за кілька днів до того, як настає термін платежу за купоном (процентні виплати). Покупець цінних паперів через кілька днів отримував відповідний процентний дохід із бюджету й одразу ж продавав облігації державному банку або іншій фінансовій установі знову за номіналом. Держбанки, як правило, продавали ОВДП за номіналом або трохи дорожче, проте це не перешкоджало жертвувати більшим доходом за купоном на користь третьої особи.

На сайті фондової біржі “Перспектива” зазначено, що одним із лідерів біржі за обсягами укладених договорів у 2014 році і станом на 2015 рік є ТОВ “Інвестиційний капітал України” і ВАТ “Банк Авангард”. При цьому останній на час призначення В.Гонтаревої главою НБУ не значився навіть у десятці найбільших торговців ОВДП на біржі “Перспектива”. “Інвестиційний капітал Україна” в 2014 році збільшив обсяги торгів ОВДП на 120%, до 197 млрд грн. Водночас підконтрольні групі торговці цінними паперами та компанії з управління активами заплатили до бюджету на 25% менше податків, ніж у 2013 році.

Створена в червні 2006 року група “Інвестиційний капітал Україна” здійснила у 2014 році ребрендинг і змінила назву на ICU. До її складу входять інвестиційна компанія, компанія з управління активами та Банк “Авангард”. Вартість чистих активів публічних фондів під управлінням КУА “Інвестиційний капітал Україна” станом на 1 липня 2014 року перевищила 329 млн грн.

Донедавна співвласником та головою ради директорів групи була В.Гонтарева, яку за пропозицією президента Петра Порошенка парламент у червні затвердив на посаді глави Національного банку України.

Після цього В.Гонтарева продала свою частку в ICU, а партнерами групи залишилися Макар Пасенюк та Костянтин Стеценко.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading