Візит держсекретаря США до Росії не став проривом, але й на позитивні відгуки сторони не скупилися

Візит Керрі

Візит держсекретаря США до Росії не став проривом, але й на позитивні відгуки сторони не скупилися.

Держсекретар США Джон Керрі вперше за два роки побував з візитом у Росії і зустрівся спочатку з главою МЗС Сергієм Лавровим, а потім і з президентом країни Володимиром Путіним.

Центральною темою переговорів стало врегулювання конфлікту в Україні.

Як і очікувалося, особливого прориву не сталося, але сам факт зустрічі обидві сторони називають важливим і позитивним.

Ми вирішили розібратися в тому, що держсекретар США везе з Сочі, крім картоплі та помідорів.

Зустріч Керрі з Путіним і Лавровим тривала чотири години, і, за словами російського міністра, переговори пройшли чудово.

Сторони обмінялися подарунками. Лавров подарував Керрі кубанські помідори, картоплю і футболку до Дня Перемоги, держсекретар зі свого боку підніс главі МЗС РФ портфель, точну копію свого.

Частина зустрічі відбулася в неформальній обстановці, Путін навіть запропонував Керрі скуштувати кримського «Дивноморського» вина.

Сторони говорять про доброзичливу атмосферу переговорів. Питання про двосторонню зустріч Путіна і Обами не піднімалося і можливості підключення США до «нормандського формату» не обговорювалися.

Керрі наголосив, що США не чекали прориву від переговорів з російським керівництвом у Сочі, але вважають діалог надзвичайно важливим для того, щоб вирішувати проблеми світової політики.

“Це був важливий візит, він пройшов у важливий час. Ми не очікували обов’язково, що буде якийсь прорив чи що ми повністю будемо знати, як вирішити якусь конкретну проблему. Але у нас був хороший, ґрунтовний діалог з російськими лідерами, і саме такий діалог надзвичайно важливий для того, щоб домогтися прогресу за багатьма складними проблемами, з якими ми стикаємося”, – заявив Керрі на прес-конференції за підсумками переговорів.

На думку Лаврова, Росія і США єдині в думці про необхідність уникати кроків, які можуть завдати довгострокової шкоди відносинам, Москва і Вашингтон вважають за доцільне продовжувати діалог, незважаючи на відмінності в оцінках.

“Ми зі свого боку ніколи не ухилялися від взаємодії, сьогодні президент (РФ) чітко підтвердив нашу готовність до найширшої співпраці, до найтіснішої взаємодії на основі рівноправності і на основі врахування інтересів і позицій один одного”, – сказав він.

Керрі наголосив, що конфлікт в Україні триває вже занадто довго і необхідно докласти всіх зусиль для його врегулювання.

Незалежно від того, хто почав цей конфлікт, він триває занадто довго. Сьогодні я говорив про те, які кроки можуть бути зроблені сторонами в найближчі тижні і дні. Ми вважаємо, що справжнє припинення вогню в Широкиному має статися, я думаю, що Лавров і президент Путін погодилися, що це важливо. Також важлива демілітаризація, виведення зброї та моніторинг ОБСЄ, – Джон Керрі.

Окремо держсекретар відзначив необхідність звільнення Росією політичних в’язнів, таких як Надія Савченко.

Керрі повідомив, що влада Росії і США з багатьох питань сходиться на тому, як потрібно врегулювати кризу в Україні, наприклад, в тому, що мінські домовленості мають бути повністю імплементовані, але є розбіжності в деталях.

“Позиція США така, що, на нашу думку, Мінські угоди – найкращий і основний шлях до миру. Вони повинні бути якнайшвидше повністю імплементовані”, – сказав держсекретар.

За словами Лаврова, Росія і США домовилися використовувати свій вплив на сторони українського конфлікту, щоб спонукати їх до практичного виконання домовленостей “Мінська-2″.

“Ми домовилися сьогодні, зустрічаючись з усіма, від кого залежить виконання мінських домовленостей в будь-якому їхньому розрізі: ми будемо бити в одну точку, що все те, про що записано в документі від 12 лютого, потрібно сумлінно, неухильно виконувати”, – сказав Лавров

Держсекретар США назвав спроби Києві відбити Донецький аеропорт, про які раніше заявляв український президент, деструктивним кроком.

“Але якщо дійсно президент Порошенко виступає за те, щоб зараз почати якісь силові операції, ми б запропонували йому спершу подумати, ніж робити такі дії, тому що Мінські угоди тоді опиняться під серйозною загрозою”, – сказав він.

За словами Керрі, “ми будемо вельми стурбовані можливими результатами таких дій”.

“Можливо, він говорив про дії в майбутньому протягом довгого часу. Зараз це було б дуже деструктивним кроком”, – зауважив держсекретар США.

Крім української теми в Сочі обговорювали Іран, Сирію, Ємен, питання роззброєння тематики, північнокорейську проблематику і боротьбу з тероризмом.

З цих питань сторони обмежилися традиційними заявами про необхідність співпраці.

Експерти сходяться на думці, що візит Керрі в Росію був обумовлений перш за все тим, що реалізація мінських угод не просувається і ситуація на Донбасі заходить у глухий кут.

Можливо, додаткові консультації на додаток до санкцій допоможуть зрушити процес з мертвої точки.

Bloomberg пише про ймовірність початку фіналу гри в Україні. “Залишається лише офіційно створити зону замороженого конфлікту. Керрі прибув до Росії, щоб сторони могли констатувати свої розбіжності з українського питання і переключитися на проблеми на кшталт сирійської та іранської”.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading