Daily: 02/06/2015

Якщо не буде нових адміністративних обмежень, – курс буде рухатися вгору до точки, яку важко передбачити

Курс гривні продовжить знижуватися після відмови Національного банку України (НБУ) від індикативного курсу гривні та підвищення з 6-го лютого облікової ставки з 14% до 19,5% річних, вважають банкіри.

“… Якщо не буде нових адміністративних обмежень, – (курс буде рухатися – ред.) вгору до точки, яку важко передбачити”, – сказав головний експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках комбанку Микита Мишаков.

“У перші дні введення “вільного” курсу долара вірогідне його зростання. Подальша динаміка залежить від ефективності заходів НБУ щодо стабілізації, повернення депозитів вкладників, затвердження МВФ нової кредитної програми для України і розвитком подій на сході країни”, – сказав директор з економічного аналізу та стратегічного планування іншого банку Михайло Папанов.

За його оцінкою, на початковому етапі можливе деяке збільшення пропозиції валюти на міжбанку, однак корінної зміни балансу попиту та пропозиції в короткостроковій перспективі очікувати не слід.

Експерти вважають, що підвищення облікової ставки спричинить деяке скорочення обсягів ліквідності на ринку, що позитивно позначиться на курсі національної валюти.

“Підвищення облікової ставки, звичайно, в якійсь мірі зв’яже вільну ліквідність, але швидше цей захід спрямований на пом’якшення ефекту майбутньої гривневої емісії, так як в нинішніх умовах традиційні монетарні механізми регулювання не працюють”, – сказав Н.Мішаков.

М.Папанов вважає, що теоретично НБУ може і далі поступово підвищувати облікову ставку як фактор, що впливає на вартість гривневого ресурсу і обмежує тиск гривневої маси на курс національної валюти, однак на практиці подальше підвищення облікової ставки НБУ малоймовірно.

“Подальше підвищення облікової ставки НБУ представляється малоймовірним, так як при новому рівні вона, по-перше, вже виступає ефективним фактором, що впливає на вартість гривневого ресурсу для комерційних банків та обмежує тиск гривневої маси на курс долара або євро, по-друге – ще одним наслідком зростання ставки буде поступова корекція депозитних ставок для підприємств і населення і повернення частини готівкової гривневої маси в банківську систему “, – сказав він.

Начальник аналітичного відділу Олексій Блінов, у свою чергу, зазначив, що підвищення облікової ставки і відмова від фактичної фіксації курсу є кроком на шляху до ринкового механізму грошово-кредитної політики.

“Вільне ринкове курсоутворення і більш активне використання інструменту процентної ставки є ключовими складовими режиму інфляційного таргетування, прагнення до якого Національний банк неодноразово заявляв. Спроба м’якої стабілізації валютного ринку і виправлення платіжного балансу без переходу на однозначний ринковий курс виявилася невдалою при макроекономічних умовах, що постійно погіршуються”, – додав він.

Як підкреслив експерт, “основна відповідь на питання про стійкість монетарної політики України має бути дана у сфері державних фінансів”, оскільки зобов’язання НБУ по фінансуванню держбюджету і навколобюджетних завдань, серед яких покриття дефіциту НАК “Нафтогаз України” з подальшим фінансуванням газового імпорту, значно обмежують його можливості з ведення самостійної грошово-кредитної політики.

“На даний момент ринок не отримав чітку стратегію згортання даної практики”, – додав А. Блінов.

У Незалежній асоціації банків України (НАБУ) вважають, що оголошені наміри НБУ про перехід до ринкових принципів курсоутворення будуть супроводжуватися посиленням грошово-кредитної політики: очікується зниження гривневої ліквідності банківської системи та підвищення процентних ставок з боку регулятора.

“По-перше, НБУ вже заявив про підвищення облікової ставки. Далі регулятор може підвищувати ставки за власними операціями, скорочувати обсяг рефінансування банків і підвищити норму резервування з метою зниження девальваційного тиску на гривню. По-друге, зростання офіційного курсу гривні до долара несе ризики погіршення банківських нормативів і автоматичного зниження обсягу вільної ліквідності. При цьому ефект від зростання курсу на обсяг обов’язкових резервів буде відкладений на один місяць через особливості чинної методології розрахунку “, – зазначили в НАБУ.

your ad here